Kalareseptit ja kalaruokia
Olemme koonneet tälle sivulle kalareseptit ja erilaisia kalaruokia. Maun lisäksi kalaruokia kannattaa syödä niiden sisältämien hyvien ravintoaineiden ja vitamiinien, kuten D-vitamiinin vuoksi. Kala on erinomainen proteiinin lähde, joten se sopii hyvin myös kuntoilijoille ja korvaamaan lihaa ruokavaliossa. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään 2-3 kertaa viikossa.
Kalaruuat sopivat arkeen ja juhlaan
Laadukkaista raaka-aineista valmistuu maukkaita kalaruokia niin arkeen kuin juhlaankin. Nopeat arkiruoat savustetusta kirjolohesta sopivat kiireiselle ruoanlaittajalle. Kala sopii myös juhlapöytään. Kalaruokia löytyy jokaiseen makuun ja hetkeen – olemme koonneet tälle sivulle monenlaisia kalaruokia erilaisiin tilanteisiin.
Kalaresepteistämme löydät helpot reseptit arkeen, kevyet välipalat ja iltapalat, näyttävät juhlaruoat ja monipuoliset kalareseptit joulupöytään, pääsiäiseen, juhannukseen, itsenäisyyspäivään tai vaikkapa uudenvuoden juhliin nautittavaksi.
Katso alta Kalaneuvoksen helpot kalareseptit! Reseptit on järjestetty aikajärjestyksessä, eli uusimmat reseptit ovat aina ylimmäisenä. Voit myös filtteröidä reseptejä painikkeista eri ruokalajikategorioiden mukaan. Julkaisemme tänäkin vuonna kymmeniä uusia reseptejä.
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa alla olevista napeista, niin saat tiedon helposti uusista resepteistämme ja muuta mielenkiintoista sisältöä.
Kirjolohi on monipuolinen ruokapöydän herkku
Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss) on lohikala, jonka ihminen on tuonut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan. Kirjolohen lähisukulaisia ovat tyynenmerenlohet (Oncorhynchus-suku), eivät Pohjois-Euroopassa tutummat lohet (Salmo-suku). Suomessa kirjolohta nimitettiin alun perin sateenkaarirauduksi englanninkielisen nimensä rainbow trout perusteella, mutta presidentti Urho Kekkonen nimesi kalan 60-luvulla kirjoloheksi. Omega-3-rasvahappojen lisäksi kirjolohi on mainio proteiinin ja D-vitamiinin lähde. Kirjolohella on kaunis puna-violetti kylkiviiva ja pieniä tummia täpliä ihossa ja evissä. Kirjolohi kasvaa noin 40–70 senttimetrin pituiseksi ja painaa noin 1–5 kiloa. Elintarvikkeeksi käytettävä kirjolohi perataan 1–2 kiloisena. Kasvu mätimunasta täysikasvuiseksi kalaksi kestää kahdesta kolmeen vuotta.
Suomalainen kirjolohi on erinomainen valinta kalatiskillä. Se on päässyt WWF:n vihreälle listalle eli on WWF:n vastuullisena valintana suosittelema kalalaji. Suomessa kalankasvatusta säädellään tarkasti, ja kirjolohi on tärkein Suomessa kasvatettu kalalaji. Kirjolohen maukas ja vähäruotoinen liha sopii hyvin graavi-, kylmäsavu– ja lämminsavukalojen raaka-aineeksi. Se on myös helppo valmistaa kotona esimerkiksi uunissa tai grillissä.
Kalaneuvoksen kirjolohi on Suomessa tai Ruotsissa kasvanutta. Tuorefileitä on saatavilla eri leikkausasteissa A:sta D:hen. Kaupoissa irtomyynnissä olevien fileiden lisäksi saatavilla on lisäksi Kalaneuvoksen vakuumiin pakattua tuoretta C-fileetä. Myös kirjolohen suurirakeinen ja oranssinpunainen mäti on arvostettu ja näyttävä juhlapöydän herkku.
Kirjolohen ravintoarvot ovat hyvät ja monipuoliset. Vaihtelua ruokapöytään saa kokkaamalla vuorotellen esimerkiksi savukirjolohta kermaisen pastan kanssa, kruunaamalla kevyen salaatin lämminsavukirjolohella tai lisäämällä kypsentämätöntä kirjolohta sushiin. Myös uunilohi on säilynyt suomalaisten ruokaherkkujen joukossa, vaikka vaihtoehdot ovat lisääntyneet merkittävästi.
Kirjolohesta saa myös D-vitamiinia, jota täällä pohjoisessa on talviaikaan vaikea saada riittävästi. Tutustu tuotesivuillamme eri tuorekalojen ravintosisältöön.
Tuore lohi – savustettavaksi, graaviksi ja kylmäsavuksi
Savulohi toimii niin salaateissa kuin lämpimissäkin lohiruokalajeissa. Kalaneuvoksella savustetaan vuosikymmenten ammattitaidolla, joten myymämme savulohi ja muut kalat maistuvat hyvältä, tuoreelta ja tutulta – juuri siltä miltä pitääkin. Lähtökohtana savustuksessa ovat ensiluokkainen kala ja oikea suolataso. Tutustu Kalaneuvoksen kylmäsavutuotteisiin ja lämminsavutuotteisiin.
Kalareseptit, joissa pääosassa on kirjolohi tai lohi
Kirjolohi ja lohi taipuvat moneen ruokalajiin ja makuun. Perinteiset kalaruoat, kuten uunikirjolohi tai kalahampurilainen ovat tuttuja ja helppoja kalaruokia valmistaa. Helppo valmistustapa on myös uunikala-reseptillä – tällä reseptillä kannattaa aloittaa, jos kalaruokien valmistaminen ei ole aiemmin tuttua puuhaa! Lohimedaljongit valmistuvat grillissä ja lipeäkala kannattaisi valmistaa ainakin kerran elämässään kokeillakseen, onko se ruokalajina omaan makuun vai ei.
Astetta modernimpia ruokapöydän herkkuja ovat lohi sashimi ja kirjolohicarpaccio, joita moni ruokatrendejä seuraava kotikokki onkin jo jossain vaiheessa kokeillut. Kotimaiseen juhlapöytään sen sijaan katetaan edelleen usein silakkamarinadit ja muut perinteiset jouluherkut. Tutustu kaikkiin kalaresepteihimme ja valmista koko perheen suosikkiruoat tai juhlapöydän vetonaulat itse. Kalaneuvokselta saat parhaat raaka-aineet kätevissä pakkauksissa.
Käytä alla olevia filttereitä näyttääksesi vain reseptit, joista olet tällä hetkellä kiinnostunut. Filtterin saat pois päältä painamalla sitä uudelleen.