Mandariinilohi

Annoskoko: 6 1 h 15 min

mandariinilohi

Mandariinilohi on näyttävä tarjottava

Mandariinilohella saat raikasta vaihtelua uunikalaruokiin. Se on hyvin näyttävä sekä runsas tarjottava vaikkapa viikonlopun ruoaksi perheelle tai tarjottavaksi vieraille. Mandariinilohi sopii hyvin myös erilaisiin juhlapyhiin.

Uunikalat valmistuvat usein nopeasti ja ilman paistamisen käryä. Uunikala-reseptejä onkin kehittynyt vuosien saatossa monia. Mandariinilohi poikkeaa hieman totutusta uunikalasta, sillä tässä reseptissä käytetään kahta kirjolohifileetä, se täytetään sekä sidotaan paistinarulla yhteen. Mandariinilohi on sen vuoksi hieman työläämpi kuin normaali fileestä tehty uunikala, sillä kalafileiden taiteilu kauniiksi paketiksi täytteineen vie hieman aikaa. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!

Mandariinilohi reseptivideo

Uunikala kirjolohesta tai lohesta ovat suomalaisten suosituimpia kalaruokia. Toki uunikaloina voidaan käyttää muitakin kaloja, kuten siikaa, kuhaa ja seitiä, mutta lohi ja kirjolohi ovat kuitenkin uunikaloina tutuimmat kalat. Niiden saatavuus on usein helpompaa ja niitä voidaan valmistaa fileestä, kun taas siikaa ja kuhaa valmistetaan usein kokonaisena. Sivuillamme on myös muita ihania reseptejä uunissa kypsennettäviin kaloihin, kuten kermainen smetanalohi, kasvislisukkeinen uunikala sekä italialaishenkinen gremolatalohi.

uunilohen maukkaat raaka-aineet

Mandariinilohi on takuuvarmasti sopivan mehevää ja maukasta, sillä kirjolohifileiden väliin laitetaan meheviä aineksia, kuten mandariinia, sitruunaa, fenkolia ja ja salottisipulia. Näistä raaka-aineista irtoaa sopivasti hedelmien ja kasvisten mehua fileisiin ja antavat näin upean sekä aromikkaan maun uunikalalle.

Valitse mandariiniloheen kaksi suurin piirtein samankokoista kirjolohifileetä, sillä silloin ne ovat helppo kasata sopivaksi paketiksi. Jotta kirjolohifileet olisivat mahdollisimman ruodottomia ja haluat päästä helpommalla, valitse C- tai D-leikattua kirjolohifileetä. Näissä leikkausasteissa kirjolohifileet ovat ruodittu 98-100 prosenttisesti.

Sitrushedelmät ovat keskitalven sesonkiruokaa ja antavat virtaa vuoden pimeimpään aikaan, joten näitä kannattaa hyödyntää monenlaisessa ruoanlaitossa. Kaikki sitrushedelmät sopivat mainiosti uunikalan kaveriksi ja voit korvata reseptissä olevat mandariinit hyvin veriappelsiinilla, limen- ja sitruunansiivuilla silloin kun mandariineja ei ole saatavilla.

Reseptin olennaisena osana sitruksien lisäksi ovat myös fenkoli sekä fenkolinsiemenet. Fenkoli on aromaattisen lakritsainen ja anismainen vihannes, jota käytetään ruoanlaitossa sellerin tapaan ja on omiaan juuri kalaruokien kanssa. Fenkolinsiemenet täydentävät sopivasti tämän makua. Fenkolia on kahdenlaista: maustefenkolista käytetään lähinnä siemeniä, kun taas salaattifenkoli kasvattaa tyvelleen sipulimaisen pullistuman, jota käytetään vihanneksena.

Yrttinä mandariinilohessa on käytetty tuoretta rosmariinia, joka on hyvin voimakas maultaan. Rosmariinia on käytetty tässä varovasti ja osa sen oksista jätetäänkin koristeiksi näyttävyyttä tuomaan.

Uunikalasta tulee helposti kuivaa, jos se tehdään esimerkiksi ilman kermaa tai muuta nestettä ja se paistetaan liian kuumassa uunissa liian kauan. Paistoaika tässä reseptissä on 20-30 minuuttia, mutta muista tarkkailla kalan kypsyyttä. Reseptin ainesosien lisäksi tarvitset paistinarua uunikalan sitomista varten napakaksi paketiksi. Paistinarua löytyy kaikista hyvin varustetuista ruokakaupoista.

Valmistusaineet

 • 2 kpl Kalaneuvos nahallista kirjolohifileetä
 • 4 mandariinia
 • 1 sitruuna
 • 1 fenkoli
 • 1 salottisipuli
 • 4 oksaa rosmariinia
 • 1/2 rkl korianterinsiemeniä
 • 1 tl fenkolinsiemeniä
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 3 tl sormisuolaa
 • 1 tl mustapippuria

Mandariinilohi ohje

 1. Nypi tarvittaessa kirjolohifileestä ruodot sekä mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
 2. Murskaa morttelissa korianterin- ja fenkolinsiemeniä. Ripottele mausteet kirjolohifileiden päälle. Jätä hieman korianterin- ja fenkolinsiemeniä koristeeksi lohen päälle.
 3. Viipaloi mandariinit, sitruuna, fenkoli ja salottisipuli. Nypi rosmariininoksista lehdet. Kasaa lohifileen päälle vuorotellen täytteitä. Jätä koristeeksi mandariiniviipaleita ja rosmariininoksia.
 4. Valuta täytteen päälle oliiviöljyä. Asettele toinen lohifilee nahkapuoli ylöspäin täytteiden päälle ja asettele päälle mandariiniviipaleita.
 5. Sido lohet ja mandariinit paistinarulla napakaksi paketiksi.
 6. Paista täytettyä lohta 200 asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes lohifileet ovat kypsiä.
 7. Koristele rosmariininlehdillä sekä lopuilla korianterin- ja fenkolinsiemenillä, kun mandariinilohi on valmis.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 327

Energia 379 kcal

Proteiini 35 g

Hiilihydraatit 6 g

Rasva 23 g

Tyydyttynyt rasva 5 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 8.5 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 108 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *