Savulohirisotto

Annoskoko: 4 45 min

Arvio:

5

Savulohirisotto

savulohirisotto tuo ripauksen italiaa keittiöösi

Savulohirisotto tuo mukavaa vaihtelua arjen ja juhlan perinteisiin kalaruokiin. Tässä reseptissä yhdistyvät ihanasti ripaus italialaisia makuja sekä suomalaisten suosikki savukala.

Risotto on hyvin perinteinen italialaisen keittiön klassikko, jonka juuret löytyvät Pohjois-Italiasta. Risottoon käytettävä risottoriisi viljellään juuri tuolla alueella. Italiankielinen sana risotto tarkoittaakin pientä riisiä. Risotosta on hyvin monenlaisia variaatioita ja sitä syödään Italiassa tilanteen mukaan joko alku- tai väliruokana. Suomessa sitä syödään yleensä pääruokana.

Täydelliseen risottoon vaaditaan laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita. Tässä reseptissä on käytetty pääraaka-aineena Kalaneuvoksen maistuvaa lämminsavukirjolohta. Kalaneuvoksen kaikki lämminsavustetut tuotteet sopivat loistavasti tähän reseptiin, joita löytyykin runsas valikoima. Uutuustuotteet Mestarin savukirjolohifileepala, Mestarin savukirjolohifilee sekä perinteiset savukirjolohifileet– ja palat ovat erittäin sopivia tähän reseptiin. Vaihtoehtoja on siis monia ja niistä löytyy tietoa kotisivuiltamme osiosta lämminsavutuotteet.

Valitse lämminsavukala mieltymyksiesi mukaisesti halutun savun maun mukaan. Perusohjeena on, että kokonaisena savustettu kala maistuu hieman miedommin savulta kuin fileenä savustettu kala. Jos haluat, voit myös ostaa fileet tuoreena ja savustaa itse kalan oman makusi mukaan esimerkiksi kotona uunissa savustuspussissa tai mökillä savustuspöntössä, sähkösavustimella tai savustuslaatikossa. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana:

risoton valmistus on hienoinen taiteenlaji

Risoton valmistus itsessään ei ole monimutkaista ja ruoka on hyvinkin vaivatonta, mutta jotta siitä saa sopivan pehmeän ja täydellisesti kypsän, vaatii se tiedoksi muutaman vinkin. Tärkeimpinä on liemen lisäys vähitellen ja riisin kypsyyden tarkkailu. Näillä vinkeillä saat herkullista ja täydellistä savulohirisottoa.

Yleisimpiä laadukkaita risottoriisejä on arborio tai carnaroli. Risottoriisi eroaa tavallisesta riisistä siinä, että tärkkelyspitoinen jyvä imee itseensä runsaasti nestettä muuttumatta kuitenkaan puuromaiseksi.

Risoton lopputulos tulisi olla kermaisen pehmeä. Keittämällä risottoriisiä liikaa, tulee siitä helposti puuromaista. Risottoa keitettäessä onkin suositeltavaa sekoitella sitä koko kypsymisen ajan. Nestettä tulisi lisätä siihen vähitellen, niin että se välissä haihtuu.

Risotto saa makunsa pääosin siinä käytetystä nesteestä ja yleisimmin siihen käytetään kasvis- tai kanalientä. Tähän reseptiin sopii mainiosti kasvisliemi. Lisäksi valkoviini antaa hyvän säväyksen ruokaan. Valkoviinin olisi hyvä olla mahdollisimman kuiva ja voit käyttää siihen myös tavallisesta ruokakaupasta saatavia edullisia vain hieman alkoholia sisältäviä viinejä. Alkoholi haihtuu keitettäessä, joten savulohirisottoa voi tarjota myös nuoremmalle väelle.

Kuten useimmissa risotoissa, tässäkin savulohirisotossa on käytetty parmesaania. Mausteiksi riittävät yksinkertaisesti suola ja mustapippuri. Mietoa sipulin makua antaa ruohosipuli, joka lisätään lämminsavun kanssa valmistuksen loppuvaiheessa.

Valmistusaineet

 • 250 g Kalaneuvos lämminsavukirjolohta
 • 50 g pieniä kapriksia
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 keltasipuli
 • 3 dl risottoriisiä
 • 2 dl valkoviiniä
 • n. 8 dl kasvislientä
 • 25 g voita
 • 100 g parmesaania
 • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
 • 1 tl suolaa
 • 1/2 tl mustapippuria rouhittuna

Savulohirisotto ohje

 1. Kuumenna kasvisliemi. Hienonna keltasipuli pieniksi kuutioiksi ja kaprikset pieniksi. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi.
 2. Lohko lämminsavukirjolohi isoiksi paloiksi.
 3. Kuumenna syvässä pannussa tai wokissa oliiviöljyä ja freesaa sipulia öljyssä, kunnes se pehmenee.
 4. Lisää riisi ja kypsennä hetki.
 5. Kaada joukkoon valkoviini. Anna viinin imeytyä koko ajan ruokaa samalla sekoittaen.
 6. Lisää kasvislientä kauha kerrallaan ruoan joukkoon. Anna nesteen imeytyä koko ajan samalla sekoittaen ja lisää nestettä sitä mukaan, kun se haihtuu.
 7. Lisää loppuvaiheessa joukkoon voi, raastettu parmesaani, suola, ja rouhi joukkoon mustapippuria.
 8. Lisää viimeisenä joukkoon lämminsavukirjolohi, ruohosipuli ja kaprikset. Risotto on valmista 18 minuutissa, älä ylikypsennä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 422

Energia 562 kcal

Proteiini 26 g

Hiilihydraatit 50 g

Rasva 25 g

Tyydyttynyt rasva 11 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 15.4 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 66 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit