Jääkellarin lohi

Annoskoko: 8 2 pv 15 min

Arvio:

5

jääkellarin lohi

Jääkellarin lohi – vaihtoehtoinen resepti graavilohelle

Jääkellarin lohi on pidemmän kaavan mukaan valmistettu suolattu lohiherkku ja vaihtoehtoinen tapa graavata lohi. Erona graavattuun loheen on siinä, että lohta graavataan pari vuorokautta suolaliemessä ja lohi suolautuu tasaisesti. Jääkellarin lohesta tulee kiinteämpää kuin normaaliin tapaan valmistetusta graavilohesta, joten sitä on helppo leikata sopiviksi viipaleiksi. Vaikka se on kohtuullisen kiinteää, siitä tulee kuitenkin ihanan suussasulavaa ja on takuuvarma tekotapa halutessasi täydellisesti suolattua lohta.

Jääkellarin lohi sopii moniin ruokahetkiin, joka hurmaa maullaan varmasti kaikki suolatun kalan ystävät. Tämä loistava herkku sopii täydellisesti juhlapöytään tai illanistujaisiin alkupalaksi tai osaksi kalapöytää ja toki myös arkeenkin, kun haluat jotain pientä suolaista välipalaksi leivän päälle tai nautittavaksi sellaisenaan.

Suolaliemi on tämän reseptin kulmakivi, sillä se marinoi, maustaa, säilöö ja kypsyttää lohen. Jääkellarin lohen säilyvyys on pidempää kuin tavallisen tapaan tehdyn graavilohen, sillä se säilytetään suolaliemessä upoksissa ja herkutellaan tarpeen mukaan, jos vain malttaa olla nauttimatta kaikkea kerrallaan. Koska lohi suolautuu kylmässä pari päivää, kannattaa sitä valmistaa kerralla enemmän. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!

Tässä reseptissä on käytetty Kalaneuvoksen lohifileetä, mutta onnistuu myös kirjolohesta. Jääkellarin lohen kanssa tarjoillaan useasti esimerkiksi sinappikastikkeen kanssa, mutta maistuu toki hyvältä ilman kastikettakin. Tämän reseptin mukaan graavatun lohen oheen riittää perinteiset aina kalalle sopivat sitruuna sekä tilli.

graavaus eli tuoresuolaus

Graavaus on perinteisempi tapa tuoresuolata lohi kuin suolaliemessä jääkellarin lohen tapaan. Lähes jokaista kalaa voi graavata, mutta parhaiten se sopii rasvaisiin kaloihin, joista useimmat ovat lohikaloja, kuten lohi, kirjolohi ja siika. Kalaneuvoksen valmiiksi graavattuja kalatuotteita saa ympäri vuoden valmiina, mutta osa haluaa tehdä graavauksen itse.

Kaiken perusta onnistuneelle graavaukselle on tuore ruodoton kala ja riittävä aika. Aloita graavaus huuhtelemalla kala ensin kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperilla. Yksinkertaisin tapa graavata kala on käyttämällä Kalaneuvoksen graavimaustesuolaa, jossa on kaikki mausteet merisuola, sokeria, tilliä ja muita mausteita sopivassa suhteessa. Muutoin käytä mausteena merisuolaa, sokeria ja tilliä, jos graavimaustesuolaa ei ole saatavilla.

Mausteet hierotaan kalan pintaan ja pakataan tiukkaan pakettiin esimerkiksi folioon. Kalan suolaantuminen tapahtuu jääkaapissa noin vuorokaudessa ja sitä käännetään kerran graavauksen aika, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Tarkemmat ohjeet ja muita graavaustapoja eri mausteilla löydät Kalaneuvoksen reseptit-osiosta.

Valmistusaineet

  • 1 l vettä
  • 1 dl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 800 g Kalaneuvos lohifileetä
  • 1 sitruuna
  • 1 ruukku tilliä

Jääkellarin lohi ohje

  1. Kiehauta vedestä ja mausteista liemi. Jäähdytä.
  2. Upota lohifilee mausteliemeen ja anna maustua kylmässä 2 vuorokautta.
  3. Nosta lohifilee liemestä ja kuivaa kalan pinta talouspaperilla.
  4. Leikkaa kala ohuiksi siivuiksi ja tarjoile sitruunalohkojen ja tillin kera.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 119 g

Energia 207 kcal

Proteiini 19 g

Hiilihydraatit 3 g

Rasva 12 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 14.8 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 67 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit