Siikaceviche

Annoskoko: 4 25 min

Arvio:

5

Siikaceviche

Siikaceviche on perinteinen pohjoisen herkku

Siikaceviche on joulun kalapöydän perinteinen alkuruoka. Tämän reseptin ohjeella voit valmistaa cevichen myös lohesta, kuhasta, ahvenista tai mistä kalasta haluatkaan, esimerkiksi perinteisesti joulupöytään alkupalaksi. Cevichen voi kuitenkin valmistaa myös pääruoan muotoon. Ympäröimmekkin siikacevichen tässä reseptissä pienillä tortilloilla, jolloin annoksista saadaan ruokaisempia.

Ceviche on ruokana lähtöisin Etelä-Amerikasta ja se tarkoittaa limetillä raakakypsytettävää kalaruokaa. Perinteisesti ceviche on valmistettu esimerkiksi tonnikalasta tai lohesta ja marinointiaika on ollut pitkä. Siikaceviche onkin pohjoisen pallonpuoliskon versio, onhan siika pohjoisen kala. Voit käyttää kalana hyvin myös esimerkiksi Kalaneuvoksen suomalaista kuhafileetä tässä reseptissä esitellyn siian sijaan.

Cevichen marinadiin kuuluvat sitrushedelmät ja chili

Cevichen perinteitä kunnioittaen marinadissa käytämme tässä reseptissä limettiä, sitruunamehua ja chiliä. Lisäksi sormisuola ja yrtit kuuluvat oleellisena osana cevichen makumaailmaan. Ole kuitenkin varovainen ylimaustamasta ruokaa, jotta kalan elegantti maku ei huku mausteiden alle. Myös cevichen yhteydessä tarjottavien ainesten olisi hyvä olla riittävän neutraalin makuisia (kuten tortillat), jotta cevichen hienostunut maku ei peity. Perinteisesti cevichen marinointiaika on ollut pitkä, jopa kolme tuntia, mutta Kalaneuvoksen suomalaista kalaa käytettäessä pitkää raakakypsytystä ei tarvita. Tämä resepti valmistuu siis kätevältä kotikokilta alle puolessa tunnissa!

Tortillat ovat kotoisin Meksikosta, eli samoilta suunnilta maailmaa kuin cevichen juuret ovat peräisin. Siksi tortillat sopivatkin siikacevichen kaveriksi erinomaisesti ja muodostavat oivan makuparin muodostaen annoksesta ruokaisamman kokonaisuuden. Voit käyttää myös jotain muuta lisuketta tai tarjoilla cevichen osana hienompaa illallista pelkällään yhtenä alkuruokana tai osana laajempaa kattausta. Katso reseptivideo alta ja valmista siikaceviche sen mukana!

Reseptivideo siikaceviche

Siika sopii monessa muodossa juhlapöytään

Siiasta saa valmistettua muitakin herkkuja esimerkiksi joulupöytään tai muuten vaan paremmalle illalliselle esimerkiksi viikonlopuksi. Perinteinen graavisiika on toinen klassikko joulun kalapöytään. Myös paistettu siika on tyylikäs ja helppo klassikkoruoka valmistettavaksi tuoreesta siikafileestä. Edullisemmaksi arkiruoaksi sopii Kalaneuvoksen savusiika, josta voi valmistaa vaikkapa chowderin tai terveellisen savusiikasalaatin.

Siika on hieman aliarvostettu kalana ja sen käyttö on vähentynyt vuosikymmenten saatossa. Kyseessä on kuitenkin erinomainen vaalea ruokakala, jota on myös saatavilla monipuolisesti lähes ympäri vuoden. Kannattaa kokeilla siis siikaa muulloinkin kuin jouluna, esimerkiksi kokonaisena grillattuna kesäaikaan!

Valmistusaineet

 • 500 g Kalaneuvos nahattomia siikafileitä
 • 1/2 punasipuli
 • 1/4 dl minttua hienonnettuna
 • 1/4 dl korianteria hienonnettuna
 • 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

marinadi:

 • 1 dl sitruunamehua
 • 1/2 dl limen mehua
 • 2 tl sormisuolaa
 • 1 punainen chili
 • 1 tl ruokosokeria
 • 1/4 tl mustapippuria

lisäksi:

 • 8 kpl pieniä tortillalettuja

Siikaceviche ohje

 1. Poista kalasta ruodot ja silppua kala kuutioiksi.
 2. Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Hienonna myös punasipuli.
 3. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada kalojen päälle juuri hieman ennen tarjoilua.
 4. Lisää lopuksi hienonnetut yrtit ja valuta pinnalle öljy.
 5. Paahda tortillaletut parilapannulla ja tarjoa tortillat siikacevichen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 217 g

Energia 356 kcal

Proteiini 29 g

Hiilihydraatit 25 g

Rasva 14 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 3.3 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 61 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit