Katkarapuskagen

Annoskoko: 4 30 min

Katkarapuskagen

Katkarapuskagen on klassikko

Katkarapuskagen eli toast skagen on alunperin ruotsalainen alkupala, mutta on myös suosittu koko Skandinaviassa. Katkarapuskagenin kehitti ruotsalainen ravintoloitsija 1950-luvulla työskenneltyään laivalla. Moni muistaa nämä leivät juuri risteilylaivojen klassikkoherkkuna, joiden suosio on pitänyt pintansa jo vuosikymmeniä. Tästä leivästä on monia eri versiota ja alkupalana tarjottavat leivät poikkeavat huomattavasti näistä risteilylaivojen klassikoista.

Katkarapuskagen on näyttävä ja rakastettu klassikko, joka sopii erityisesti elokuun rapujuhliin ja monenlaisiin illanistujaisiin läpi vuoden. Voit tarjoilla katkarapuskagenit omana ruokalajinaan kokonaisina runsastäytteisinä leipinä vaikkapa lounaana salaatin kera tai tarjoilla ne pienempinä alku- tai cocktailpaloina. Tämä ihastuttava leipä on ihanan raikas tarjottava ja sopii erityisesti merenelävistä pitäville.

Katkarapuleipä valmistuu nopeasti

Tämä upea leipä on yksinkertaisen helppo tehdä. Aineksia ei ole kuin muutama jotka sekoitetaan keskenään. Tässä reseptissä ainesosiin kuuluvat isot katkaravut, majoneesi, ranskankerma sekä mausteina yksinkertaisesti kalaruokiin sopivat suola, sitruunanmehu sekä tilli. Aineksissa ei kannata pihistellä, vaan käytä täysrasvaista majoneesia ja ranskankermaa.

Katkarapupohjainen täyte tarjoillaan perinteisesti pienten paahtoleipäpalojen päällä, mutta leiväksi käy myös tumma leipä, kuten saaristolaisleipä. Jos haluat tarjota näitä pieninä alkupaloina, leikkaa paahtoleipä viistoon, jolloin leivästä muodostuu kolmio. Leivän päälle asetetun täytteen päälle asetellaan vielä hyvä nokare mätiä ja koristeeksi tilliä sekä sitruunanlohkoja. Tarjoile heti!

Jos täytettä jää yli tai haluat nauttia tätä maistuvaa täytettä muutoinkin, voit käyttää sitä myös muissa alkupaloissa esim.ruisnapin päällä tai uuniperunoiden ja vohveleiden täytteenä. Sivuiltamme löytyy reseptit uuniperunoille ja lämminsavuvohveleille, joissa voit hyvin käyttää vaihtoehtoisesti tämän reseptin täytettä.

Mäti viimeistelee leivän

Näyttävyyttä ja astetta juhlallisemman saat näistä herkkupaloista kruunaamalla ne mädillä. Mäti tuo mukavaa värikkyyttä ja arvokkuutta annokseen. Mädeiksi soveltuvat esimerkiksi muikun- tai kirjolohenmäti. Tässä reseptissä on käytetty muikun mätiä.

Mäti on arvostettua ja maukasta herkkua. Mädit ovat hyviä omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä. Mädeissä on myös runsaasti proteiinia. Nämä erinomaiset ravintoarvot tekevät mädistä juhlapöydän terveellisimmistä herkuista. Mäti on usein myös erittäin ekologinen herkku. Kalaneuvoksen myymät mädit ovat valmiiksi suolattuja, joten niitä ei tarvitse enää erikseen suolata tai maustaa.

Muikun mäti on myydyistä mädeistä voimakkaimman makuista, oranssinkeltaista ja hienorakenteista. Muikun mäti on järvien kalansaaliiden arvokkain ja arvostetuin osa. Sitä on tarjolla ympäri vuoden. Muikun mädin saatavuus kuitenkin vaihtelee suuresti vuodesta ja vuodenajasta toiseen, joten saatavuus kaupoissa saattaa vaihdella suuresti.

Kirjolohen mäti on taasen suurirakenteista ja oranssinpunaista. Se on kilohinnaltaan huomattavasti edullisempaa kuin muikun mäti ja sen saatavuus on parempaa. Voit siis hyvin käyttää kirjolohen mätiä, jos muikun mätiä ei ole saatavilla. Kirjolohen mädistä saa myös todella näyttävän koristelun annokseen.

Muistathan, että mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä, nollasta kolmeen asteeseen. Mikäli ostat kirjolohen mädin pakasteena, kannattaa se sulattaa jääkaapissa ja nauttia sen jälkeen mahdollisimman pian. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden riittävän kylmässä jääkaapissa (0-3 asteessa).

Valmistusaineet

 • 400 g isoja kuorittuja katkarapuja
 • 1/2 dl majoneesia
 • 1/2 dl ranskankermaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 2 tl sitruunanmehua
 • 2 rkl hienonnettua tilliä

lisäksi:

 • 4 isoa vaaleaa paahtoleipäviipaletta
 • 50 g muikunmätiä/li>
 • muutama tillin oksa/li>
 • 1 sitruuna/li>

Katkarapuskagen ohje

 1. Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ravut huolellisesti ja taputtele kuiviksi talouspaperilla.
 2. Sekoita majoneesi ja ranskankerma kulhossa keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
 3. Kääntele katkaravut majoneesiseokseen. Lisää sitruunanmehua ja hienonnettu tilli.
 4. Paahda leivät ja leikkaa kolmioiksi. Jaa katkaraputäyte leiville. Annostele päälle muikun mätiä.
 5. Koristele leivät tillillä ja sitruunalohkolla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 184

Energia 231 kcal

Proteiini 21 g

Hiilihydraatit 14 g

Rasva 10 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 4.5 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 217 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *