Puolukkagraavattu kirjolohi

Annoskoko: 16 suupalaa 1 pv 15 min

Arvio:

5

Puolukkagraavattu kirjolohi

Puolukkagraavattu kirjolohi on näyttävä tarjottava

Graavattu kirjolohi on perinteinen klassikkoruoka Pohjoismaissa. Se on olennainen osa joulun kalapöytää ja kevään juhlien kattausta ja olennainen uusien perunoiden kumppani. Graavattu kirjolohi maistuu myös mainiosti arkena esimerkiksi ruis- tai saaristolaisleivän päällä. Tässä reseptissä loppusilaus graavikirjolohelle syntyy, kun valmiin graavatun kirjolohen päälle levitetään helakan punaista puolukkajauhetta.

Muutama limen siivu vielä tarjoilulautasta koristamaan ja pöytään kannetaan varsinainen katseenvangitsija. Maukas, helakanapunainen puolukkagraavattu kirjolohi valmistuu helposti ja sillä tuo näppärästi silmäniloa esimerkiksi noutopöydän tarjottavien joukkoon. Tämä herkku jää värinsä puolesta takuulla jokaisen ruokailijan mieleen!

Kirjolohta saa valmiiksi graavattuna, jos itse graavaaminen ei innosta. Kannattaa kuitenkin kokeilla kalan graavausta kotona, mikäli aikaa ja intoa vain yhtään löytyy. Sokerin ja suolan määrää säätelemällä pystyy vaikuttamaan lopputulokseen. Graavauksessa käytettäviä suolalajeja voi myös halutessaan vaihdella.

Karkea merisuola on tyypillisin graavauksessa käytettävä suola, mutta myös pehmeähiutaleinen sormisuola tai maustetut suolat käyvät myös mainiosti. Tässä reseptissä käytetään hienojakoista, haalean vaaleanpunaista ja voimakas suolaista ruususuolaa. Katso myös perinteinen graavilohen ohje reseptipankistamme ohjevideon kera perusgraavausta varten.

Myös sokerilaatujen suhteen voi tehdä kokeiluja, esimerkiksi vaihtamalla taloussokerin tummemmaksi ruokosokeriksi. Graavausta seuraavana päivänä kirjolohen päälle levitetään juuri ennen tarjoilua tasainen kerros puolukkajauhetta ja kala leikataan siivuiksi graaviveitsellä. Puolukkajauhe antaa kalalle ennen kaikkea upean värin, mutta myös hentoa puolukkaista makua.

Puolukkajauhe ja kirjolohi muodostavat maittavan parin

Puolukkajauhetta saa ostettua monista terveyden ja hyvinvoinnin kaupoista. Jauhe on valmistettu kokonaisena kuivatuista suomalaisista puolukoista, jotka ovat kasvaneet villinä Suomen luonnossa. Yksi teelusikallinen puolukkajauhetta vastaa yhtä desilitraa tuoreita puolukoita. Jauhe tuo paitsi lempeän napakan lisäyksen graavikirjolohen makuun, mutta parantaa myös jo entuudestaan ravinteikkaan kirjolohen ravintosisältöä. Puolukkajauhe sisältää nimittäin runsaasti ravintokuitua, E- ja K-vitamiineja sekä rautaa ja kuparia.

Alun perin Pohjois-Amerikasta Suomeen ja muualle Eurooppaan tuotu kirjolohi on suosittu ja edullinen ruokakala, jolla on huikeat ravintosisällöt. Kirjolohi mm. sisältää runsaasti proteiinia, D-vitamiinia, jodia, fosforia sekä hyvälaatuista rasvaa. Kaiken lisäksi se on myös eettinen ja ekologinen valinta.

Kalaneuvoksen kirjolohta kasvatetaan sekä Suomessa että Ruotsissa Nordic Troutin kalankasvattamoilla. Tarjoamme kirjolohifileestä monia eri leikkuuasteita; A, C, D, E palvelutiskituotteena ja C-leikattua tuoretta pakattua kirjolohifileetä.

Valmistusaineet

 • 400 g Kalaneuvos tuore kirjolohifileetä
 • 2 tl karkeaa ruususuolaa
 • 1 tl sokeria
 • 2 tl valkopippuria
 • 15 g puolukkajauhetta
 • 1 limetti siivuina

lisäksi:

 • limetinsiivuja ja kolmioksi leikattuja saaristolaisleipäpaloja sekä voita leipien voiteluun.

Puolukkagraavattu kirjolohi ohje

 1. Suolaa, sokeroi ja pippuroi kirjolohifilee. Kääri kala leivinpaperiin, pussita se tiiviisti.
 2. Annan maustua vuorokauden ajan jääkaapissa.
 3. Pyyhi maustuneen fileen pinta puhtaaksi.
 4. Ripottele pinnalle tasainen kerros puolukkajauhetta ja viipaloi filee fileerausveitsellä ohuiksi siivuiksi.
 5. Kokoa siivut kevyesti voidelluille saaristolaisleipäviipaleille.
 6. Koristele limetin siivuilla ja vie heti tarjolle jotta puolukkajauhe ei ehdi kostua.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 31 g

Energia 46 kcal

Proteiini 5 g

Hiilihydraatit 1 g

Rasva 3 g

Tyydyttynyt rasva 1 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 0.8 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 13 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit