Uuniahvenet

Annoskoko: 4 40 min

Arvio:

5

Uuniahvenet

Uuniahvenet – mieltä lämmittävä kalaresepti

Järvikalojen käytön suosio ruoanlaitossa on lisääntynyt ja niiden voidaan sanoa olevan jopa hieman trendikkäitä tällä hetkellä. Uuniahvenet on lämpöä arkeen tai viikonloppuun tuova kalaresepti ja se on oiva valinta, kun haluat valmistaa jotain todella hyvää Suomen kansalliskalasta, ahvenesta. Ahven on Suomen yleisin kala, jota voi hyvällä omallatunnolla käyttää ruoanlaitossa, kuten kaikkia Kalaneuvoksen myymiä kalatuotteita. Kalaneuvoksen ahvenet tulevat Lappajärveltä, Kyrösjärveltä ja Pyhäjärveltä paikallisilta kalastajilta.

Ahvenen perkaus on yksinkertainen operaatio

Ilman laadukasta fileointiveistä ahvenen fileointi voi olla kokemattomalle tekijälle hieman haastavaa, mutta tässä reseptissä ahvenet vain perataan, joten työvaihe on hieman helpompi, etkä tarvitse niin monia välineitä.

Ahvenen perkaus

 1. Poista vatsaevät
 2. Avaa vatsa saksilla
 3. Poista sisäelimet ja kidukset
 4. Huuhtele kala

Ahven uunissa on helppo valmistaa, mutta ei aivan pikaruokaa

Ahvenet uunissa valmistetaan tässä reseptissä täyttämällä ne sipulin ja sitruunan viipaleilla. Vuokaan laitetaan myös fenkolia tuomaan makua ja valkoviiniä kostuttamaan annosta. Makuelämys viimeistellään voinokareilla. Ahven on maukas ja vähärasvainen kala, joten pieni määrä voita sopii lisättäväksi viimeistelemään annoksen herkullisen maun. Uunissa ahvenet viihtyvät puolisen tuntia, hieman riippuen niiden koosta. Valmisteluihin lisukkeineen kuluu myös hieman aikaa, joten aivan pikainen herkku ei ole kyseessä.

Lisukkeeksi tässä reseptissä valmistetaan pannulla paistettuja kantarellejä, jotka voi valmistaa sillä aikaa, kun itse annos on kypsymässä uunissa. Ainekset voi lopuksi yhdistää samaan vuokaan tai tarjoilla juhlallisemmin aseteltuna annoksiksi lautasille erikseen. Sieniä karsastavien annoksista voi tällä tavoin jättää sienet tarvittaessa pois. Voit myös kokeilla muita lisukkeita, mikäli kantarelleja ei ole saatavilla tai haluat muuten vain muunnella reseptiä mielesi mukaan. Koko komeuden valmistamiseen kuluu aikaa kolmisen varttia. Lopputuloksena syntyy suomalaista ruokaa järvistä ja metsistä, joten pieni odottelu on sen arvoista.

Uunissa vkypsennettävät kalaruoat ovat suomalaisten erityisessä suosiossa – ehkä siksi, että elämme kylmässä ilmastossa ja uunin lämmittäminen levittää lämpöä mukavasti koko keittiöön. Siksi tämä resepti sopiikin erityisesti kylmeneviin syys- tai talvi-iltoihin. Jos haluat nautiskella ahvenista kesällä, niin grillatut ahvenet ovat erinomainen ruoka kesäkeleille. Jos raaka-aineenasi on ahvenfileitä, niin paistetut ahvenet maistuvat hyvälle kaikkina vuodenaikoina.

Valmistusaineet

 • 4 perattua kokonaista ahventa
 • 2 tl sormisuolaa
 • 1 tl mustapippuria myllystä
 • 1 makea sipuli
 • 1 sitruuna
 • 2-3 fenkolia
 • 2 dl valkoviiniä
 • 25 g voita

lisäksi:

 • 1/2 l kantarellejä
 • ripaus suolaa
 • pari rouhausta mustapippuria
 • 2 rkl voita

Uuniahvenet ohje

 1. Pyyhi ahvenet kuiviksi ja mausta ne kauttaultaan suolalla ja pippurilla.
 2. Viipaloi sipuli ja sitruuna. Täytä ahvenet viipaleilla. Ylijääneet viipaleet voit levittää uunivuoan pohjalle.
 3. Viipaloi myös fenkoli ja lisää se vuokaan. Ota talteen fenkolista hyväkuntoiset tillimäiset tupsut.
 4. Valuta pohjalle viiniä ja nosta ahvenet kasvisten päälle. Leikkaa voista nokareita ja lisää ne ahventen päälle.
 5. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, ahventen koosta riippuen. Valele kalaa uuniastian pohjalla olevalla voi-viininesteellä.
 6. Ahven on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti sormin vetämällä.
 7. Puhdista kantarellit ja paista ne voissa pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
 8. Viimeistele ahvenet sienillä ja sienet fenkolin tupsuilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kera.

Vinkki: Ahvenen nahka pitää kalan mehevänä uunikypsennyksessä. Syödessä siirrä kalan nahka sivuun ja nauti kala ruotoihin asti. Ahvenen ruotoja ei tule syödä.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 469 g

Energia 402 kcal

Proteiini 41 g

Hiilihydraatit 4 g

Rasva 18 g

Tyydyttynyt rasva 8 g

Ravintokuitu 6 g

Suola 8.6 g

Sokeri 4 g

Kolesteroli 209 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit