Lohi sashimi
Annoskoko: 4 15 min
Lohi sashimi – näyttävä kalaruoka Japanista
Lohi sashimissa suolaisuus, makeus, umami ja happamuus yhdistyvät ihastuttavaksi, näyttäväksi kokonaisuudeksi. Japanista lähtöisin oleva sashimi tarkoittaa kirjaimellisesti raakaa, ohueksi siivutettua kalaa, joka tarjotaan suupaloina soijan, wasabin ja miksei myös inkiväärin kera. Sashimi lohi sopii mainiosti tarjottavaksi herkutteluhetkiin, fiinimpään iltaan – tai miksei myös noutopöytään, kunhan huolehditaan tarjottavan säilymisestä viileänä.
Tästä reseptistä lohta riittää pääruoaksi neljälle tai alkupalaksi muista tarjottavista riippuen vähintään kuuden hengen seurueelle. Lohi sashimin kanssa voi halutessaan vielä tarjota erilaisia vihanneslisukkeita, kuten inkivääriporkkanoita tai marinoituja retiisejä ja kevätsipuleita. Myös idut ja versot, samoin kuin ruokaisammat vaihtoehdot, kuten papu- tai kaalisalaatti, sopivat lohi sashimin makuihin hyvin.
Jos lohi sashimia jää tarjoiluilta yli, niin siitä tehdään seuraavana päivänä mitä maittavimman kulhoruoan, trendikkään sushikulhon. Sashimin lisukkeeksi keitetään tällöin hieman tahmeaa sushiriisiä, tai kotimaista puuroriisiä, joka maustetaan riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla. Riisi jäähdytetään ja päälle kootaan sashimipaloja sekä mieluisia kasviksia.
Lohi sashimi on helppotekoista, mutta sitäkin herkullisempaa
Sashimi lohen valmistamiseen tarvitset joko Kalaneuvoksen kirjolohifileitä tai vaihtoehtoisesti voit ostaa kokonaisen lohen, jonka leikkaat ohuiksi siivuiksi. Sashimin marinadi sekoitetaan tyypillisistä japanilaisista mauista, kuten tuoreesta inkivääristä, soijakastikkeesta, makeasta riisiviinietikasta, wasabista sekä seesaminsiemenöljystä. Kirpeyttä marinadiin tuo muutama ruokalusikallinen limen mehua ja makeutta saadaan hunajasta. Marinadi kaadetaan ohuiden, tarjoiluastiaan ohueksi kerrokseksi asetultujen lohisiivujen päälle.
Lopuksi lohi sashimi koristellaan silputulla korianterilla, ohueksi siivutetulla retiisillä, kevätsipulilla ja punaisella chilillä. Tämä helppotekoinen ja näyttävä ruokalaji tuo aidon japanilaista tunnelmaa ja upean makumaailman suomalaiseen kotiin. Sashimi on varteenotettava kilpailija meillä jo hyvin jalansijaa saaneelle sushille.
Katso reseptivideo alta ja valmista helposti mukana!
Japanilainen keittiö – keskiössä korkea laatu ja esteettisyys
Japanilaisessa keittiössä pääosassa ovat monesti kala sekä vihannekset. Tärkeää on raaka-aineiden korkealaatuisuus ja tuoreus. Kalan pitää olla niin tuoretta, että sitä voi syödä raakana. Ruokaa ei yleensä mausteta kovin voimakkaasti, vaan tavoitteena on tuoda ainesosien ominaismaut esiin.
Tyypillisesti ruoka on vähärasvaista, mutta sitäkin suolaisempaa. Myös ruoan koostumuksella ja suutuntumalla on hyvin suuri merkitys. Ruoan esillepanoon saa ja kuuluukin käyttää aikaa, sillä esteettisyys on tärkeä osa koko ruokailutapahtumaa ja tapa osoittaa arvostusta ruokaa kohtaan.
Valmistusaineet
- 600 g Kalaneuvos kirjolohta / lohta – filee tai kokonainen
marinadi:
- 2 tl raastettua inkivääriä
- 1 tl raastettua valkosipulia
- 3/4 dl seesaminsiemenöljyä
- 2 rkl soijaa
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 2 rkl limetinmehua
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl wasabia
koristeeksi:
- 1 punainen chili kuutioituna
- 1 kevätsipulin varsi siivutettuna
- 5-6 retiisiä siivutettuna
- korianterinlehtiä
Lohi sashimi ohje
- Sekoita marinadin ainekset kulhossa.
- Leikkaa tuore kirjolohifilee tai lohi ohuiksi sivuiksi ilman nahkaa ja levitä siivut laakeaan tarjoiluastiaan.
- Kaada marinadi tasaisesti kirjolohisiivujen päälle.
- Koristele sashimilohi chilillä, kevätsipulilla, retiisillä ja korianterinlehdillä.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 222 g
Energia 416 kcal
Proteiini 26 g
Hiilihydraatit 7 g
Rasva 30 g
Tyydyttynyt rasva 5 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 1.5 g
Sokeri 6 g
Kolesteroli 81 mg
En muista oliko aivan sama resepti,wasabia ei ollut mutta chiliöljytahna tjs. oli ja päälle ei tullut lisäksi chiliä . Korianteria meillä ei suosita joten se jää aina pois ja käytetään usein tuoretta timjamia. Muuten tässä on se jokin joka houkuttaa uudestaan ja uudestaan…tätä voi nostella jääkaapista ruisleivän päällekin jo mielii.
Nopeaa ja helppoa. Yllättäen sopii myös juureen tehdylle ruisleivälle. Hieman voita ja reilusti kalaa, namsk.
tällä reseptillä on sashimin kanssa tekemistä just sen verran että molemmissa käytetään lohta. ”sashimin marinadi sekoitetaan….” nyt hei, mikä ihmeen marinadi? ei sashimiin tule marinadia.
hyvältä kuulostaa resepti, japanissa on myös samantyyppisiä happamassa liemessä pikaisesti marinoituja kala-annoksia. ei siinä mitään, mutta ei tää oo sashimia!