Lohikeitto
Annoskoko: 8 55 min
Lohikeitto resepti – kermainen tai kirkas
Lohikeitto kermalla perinteiseen tapaan tai kirkkaana versiona maistuu kalan lisäksi tilliltä, juureksilta ja lapsuudelta. Nostalgiaa on vaikea välttää tämän keiton kohdalla, niin moni on sitä lusikoinut suuhunsa koko ikänsä. Lohikeitto sopii niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen siinä käytetyistä aineksista. Reseptejä saattaa olla yhtä monta kuin kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea ohje Kalaneuvoksen keittiössä suosituimman kalakeiton valmistukseen.
Lohikeitto sopii ruokalajina niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen millaisia raaka-aineita siihen käytetään. Juhlavuutta keittoon tuo keiton joukkoon lisätty kuohukerma. Arkisempi versio lohikeitosta valmistuu ruokakermasta tai kokonaan ilman kermaa (korvaa vain kerma ohjeessa vedellä), jolloin tuloksena on kirkaslieminen keitto. Perunoista keittoruokiin soveltuvat parhaiten kiinteät lajikkeet, jotka pitävät rakenteensa kypsennyksen aikana.
Lohikeittoreseptejä saattaa olla yhtä monia kuin on kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea ohje, joka on suosittu kalaruoka Kalaneuvoksen perheen omassa keittiössä. Resepti on alunperin lähtöisin Kalaneuvoksen emännältä, eli tuttavallisemmin Ulpulta. Reseptiä on vain hieman muokattu vuosien varrella vastaamaan moderneja ruokatottumuksia ja raaka-aineita, mutta lohisopan resepti on edelleen peräisin vuosikymmenten takaa kalaperheemme keittiöstä.
Kalanperkeistä valmistuu herkullinen liemi lohikeitolle
Kalatiskiltä kalaa ostaessaan voi halutessaan pyytää kalanperkeitä mukaan kalaliemen valmistukseen. Jos ostaa kalan kokonaisena, voi sen useimmiten pyytää valmiiksi fileioituna ja napata fileoinnista yli jäävät perkeet mukaan. Näin pääset helpommalla ja sinulle jää tehtäväksi vain kalan paloittelu ja ruotojen poistaminen kalafileestä.
Perkeistä valmistuu helposti herkullinen liemi kalakeitolle. Kalaliemi valmistetaan laittamalla kalan pää sekä ruodot kattilaan yhdessä pippurin, sipulin ja useimmiten myös juureksien kanssa. Kalaliemi valmistuu nopeasti, noin 10 minuutissa, ja on siivilöintiä vaille valmista käytettäväksi. Jos kalaliemen valmistus tuntuu liian työläältä, voit käyttää keitossa myös valmista kalalientä, jonka valmistat helposti kalaliemikuutioista.
Lohisoppa lämmittää mukavasti talvisena päivänä
Lohikeitto ei ole suotta yksi suosituimmista ruokalajeista suomalaisten ravintoloiden listoilla. Hyvässä lohikeitossa on sopivasti sattumia ja täyteläinen liemi – se on oiva ruoka kylmeneviin talvipäiviin. Mikä sen mukavampaa, kuin lusikoida lämmittävää keittoa suuhun esimerkiksi ulkoilun jälkeen. Lohikeitto maistuu erinomaisesti tuoreen, suomalaisen ruisleivän kanssa.
Vinkki – kokeile myös reseptipankistamme löytyviä kylmäsavulohikeittoa, kalakeittoa tai muita reseptipankkimme keittoja!
Valmistusaineet
- 1 kg lohen ruotoja
- 2 l vettä
- 2 sipulia
- 1 nippu tilliä
- 5 mustapippuria
- 5 valkopippuria
- 1 tl suolaa
- 2 l perunalohkoja
- 2 dl porkkanaraastetta
- 2 dl kermaa
- 400 g Kalaneuvos nahatonta kirjolohi- tai lohifileetä
Lohikeitto ohje
- Pilko tilli hienoksi ja säästä kovat varret liemen tekoon. Kuori ja pilko sipulit.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kalan perkeet, lohkotut sipulit, tillin varret ja pippurit. Keitä kalalientä hiljalleen poristen noin 10 min.
- Siivilöi liemi, heitä perkeet pois ja kaada liemi takaisin kattilaan.
- Kuori ja pilko perunat lohkoiksi. Lisää perunalohkot sekä porkkanaraaste kattilaan liemen joukkoon. Keitä perunat lähes kypsäksi, tämä vie noin 10 min.
- Paloittele lohifilee ja lisää palat keittoon yhdessä kerman ja suolan kanssa.
- Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 5 min, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Mausta lohikeitto tuoreella tillillä.
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 579 g
Energia 370 kcal
Proteiini 17 g
Hiilihydraatit 32 g
Rasva 19 g
Tyydyttynyt rasva 8 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 1.6 g
Sokeri 5 g
Kolesteroli 65 mg
Tää oli tosi hyvää, en oo ikinä ennen tehny perkeistä mitään.
Tämä oli napakymppi.Tulee käytettyä monipuolisesti
perkeitä myöten.Osuvat mausteet,täydellinen makuelämys.????
Kermainen lohikeitto on nostalginen ruoka ja joka kerta se on maailman parasta. Tämä on oikein hyvä resepti, suosittelen kokeilemaan. Bon Apetit! ??
upea keitto ilman tuota heinää, kalan maku pitää tuntua joten jätän heinän sinne veteen kun kalan sieltä nostan
Heinät ja vesi ei kuulu lohikettoon
Meillä lohen perkeet paitsi keitetään liemeksi, myös putsataan keittämisen jälkeen pois kaikki liha, ennen hävittämistä.Useimmiten tämä ”nyhtölohi” löytää paikkansa piirakasta,mutta välillä laitetaan myös keiton sekaan.
Mikäs keitto se sellainen on, johon ei vettä käytetä?
Ohjeessa on 2 l vettä. Kermaa voi myös korvata vedellä, jos haluaa kirkasliemisen keiton (kuten tekstissä kerrotaan).
Ystävällisin terveisin,
Lauri | Kalaneuvos Oy
Hyvin perinteinen resepti ja hyvä niin, mutta itse olen vielä lisännyt hiukan juurisellerin paloja sillä ne tuntuvat sopivan tähän makumaailmaan hyvin.
Kaupassa fileoituna perkeissä on vaikka kuinka paljon kalaa jäljellä, jonka otan samaan keittoon mukaan. Lisäksi laitan paloiksi leikattua kalaa mukaan, kun perunat kypsiä. Annan olla kuumalla levyllä sen aikaa, että kalan palat kypsyvät.
Tärkeintä lohisopassa pn hyvä liemi. Tähän reseptiin lisäisin pari laakerinlehteä, viitisen maustepippuria ja ennenkaikkea pari ruotoa muusta valkoisesta kalasta näin liemestä ei tule niin rasvaista.
Varmaan on hyvää ,mutta vöitä lisättynä tulee parempaa.
Suolaa tupla määrä. Silloin on taivaallista.