Mätisipsit

Annoskoko: Cocktailpalat 4 hengelle 30 min

Arvio:

5

Mätisipsit

Mätisipsit maistuvat alkupalaksi tai naposteltavaksi

Mätisipsit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia! Suolaisten maalaissipsien yhdistäminen suurirakeisen, oranssinpunaisen Kalaneuvoksen kirjolohen mädin kanssa ei ehkä juolahda heti ensimmäisenä mieleen mädin tarjoilutapaa pohdittaessa, mutta yhdistelmä toimii varsin moitteettomasti. Laakealla, koristeellisella tarjoiluastialla tarjottuna komeat mätisipsit erottuvat edukseen juhlapöydässä ja sipsejä tuleekin napsittua helposti yksi jos toinenkin.

Jännittävältä kuulostava yhdistelmä on myös varma valinta alkupalana tarjottavaksi, sillä tässä helpossa reseptissä on lähes mahdotonta epäonnistua. Näin ollen myös innokkaat perheen pienimmät voivat auttaa helpon alkupalan valmistamisessa. Ja mikä parasta; kädenkäänteessä valmistuvat mätisipsit sopivat tarjottavaksi lyhyenkin varoitusajan vieraille.

Voit muokata reseptiä oman mielesi mukaan, esimerkiksi käyttäen valmiiksi maustettuja maalaissipsejä, suomalaisten makuun istuvia ruissipsejä tai maustamalla ranskankerman itsellesi mieleisillä mausteilla. Mikäli suurirakeinen kirjolohen mäti ei ole suosikkisi, voit sen korvata mätisipseissä myös Kalaneuvoksen siian mädillä tai muikun mädillä. Vinkki: Mätisipsit sopivat loistavasti esimerkiksi uudenvuoden menun osaksi.

Mäti on terveellistä ja ekologista syötävää

Monesti joulupöytään mielletty mäti unohtuu valitettavan helposti muina vuodenaikoina. Suomalainen syökin vuodessa keskimäärin vain 100-150 grammaa mätiä. Mätiä kuitenkin kannattaisi syödä useammin ja ympäri vuoden puhtaasti sen ravintoarvojen vuoksi, sillä mäti sisältää omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiineja.

Nämä mätisipisit sopivat joulupöydän lisäksi koristamaan vapun sillispöytää tai kesäisiä juhlapöytiä. Kesällä mätiä, kuten muitakin kalatuotteita nauttiessa, tulee kuitenkin kiinnittää huomiota kalojen säilymiseen tarjoilupöydässä. Mätisipsit valmistetaan juuri ennen h-hetkeä ja tarjoiluastian alle voi piilottaa kylmäkalleja.

Kalaneuvoksen mädit tulevat Suomen vesistöalueilta, mikä puolestaan tekee siitä terveellisyyden ohella myös ekologisen juhlapöydän ja miksei myös arjenkin herkun. Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä saa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Kirjolohen kutuaika ajoittuu alkutalveen, jolloin sen mäti kerätään talteen. Kalaneuvos valmistaa myös arvostettua siian mätiä ja muikun mätiä, jotka kumpikin sopivat tähän reseptiin yhtä hyvin kuin kirjolohen mäti. Voit kokeilla myös kylmäsavustettua kirjolohen mätiämme.

Katso myös resepti klassiseen alkupalaan, Kalaneuvoksen emännän mätimousseen, joka sopii tarjottavaksi ihan vain sellaisenaan tai vaikkapa tumman leivän kanssa.

Valmistusaineet

  • 250 g Kalaneuvos kirjolohenmätiä
  • 200 g maalaisperunalastuja
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 kevätsipulinvartta
  • 2 tl mustapippuria

Mätisipsit ohje

  1. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunan raastettu kuori.
  2. Suikaloi kevätsipulin varret ohuiksi.
  3. Levitä perunalastut laakealle tarjoiluvadille ja annostele lastuille ensin ranskankerma ja sitten mäti.
  4. Ripottele päälle suikaloitu kevätsipuli ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 151 g

Energia 458 kcal

Proteiini 16 g

Hiilihydraatit 26 g

Rasva 28 g

Tyydyttynyt rasva 10 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 1 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 276 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit