Silakkapihvit
Annoskoko: 4 15 min
Silakkapihvit ovat arkiruokien aatelia
Rapeat silakkapihvit lienevät jokaiselle tuttu ja lapsuuden muistoja herättelevä arkiruoka. Yleisimmin perunamuusin kanssa tarjottava herkku on simppelisti arkiruokien aatelia. Voissa paistettujen silakkafileiden tuoksu herauttaa välittömästi veden kielelle ja silakkapihvit ovat helposti valmistuva arkiruoka. Silakkapihvien rapeuden takaa pihvien pyöräyttäminen ruisjauhoissa.
Pinnan kauniin kullanruskea väri loihditaan puolestaan paistamalla pihvit pannulla aidossa voissa. Silakkapihvejä tulee paistaa maltilla molemmin puolin, turhaa kääntämistä välttäen, jotta ne eivät hajoa pannulle. Vähärasvaisempi ja näppärä tapa valmistaa silakkapihvit on paistaa niitä uunissa noin vartin ajan.
Silakkafileiden maustamiseen ei vaadita sen suurempia kikkailuja. Silakka ei juuri muuta seurakseen kaipaa kuin suolaa, valkopippuria, tilliä, valkosipulia ja ripauksen sitruunan mehua. Enemmän raikkautta ja täyteläisyyttä silakkapihveihin saa täyttämällä ne esimerkiksi ruohosipulilla maustetulla tuorejuustolla.
Myös muita yrttejä, kuten basilikaa, voi mainiosti käyttää pihvien täytteessä tuomaan uudenlaisia makuja silakan kaveriksi. Silakkapihvien leivitykseen sopivat parhaiten ruis- ja korppujauhot, mutta gluteenittomatkin vaihtoehdot, kuten tattari- ja mantelijauhot käyvät mainiosti tähän tarkoitukseen.
Paras lisuke kullanruskeille pihveille on eittämättä perunamuusi, mieluiten tietysti itse tehty. Aterian voi kruunata vielä kylmällä, yrteillä maustetulla kermaviilikastikkeella. Maukas kastike syntyy nopeasti sekoittamalla kermaviiliin tilliä ja ruohosipulia sekä hieman suolaa, sokeria, sinappia ja etikkaa. Tämä herkullisen makuinen, rapea arkiruoka maistuu takuulla jokaiselle ruokailijalle.
Katso reseptivideo helpottamaan valmistusta!
Silakka on edullinen ja monipuolinen ruokakala
Yksi suomalaisten suosikkikaloista on silakka. Joka syksy ympäri Suomea järjestettävät silakkamarkkinat kertovat jo tämän ravinteikkaan ruokakalan suosiosta. Edullisen hintansa lisäksi kannattaa silakkaa ostaa jo ihan vain sen ravintoarvojen vuoksi, sillä se sisältää muiden kalojen tavoin monia hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita, kuten EPA-rasvahappoja, kalsiumia, fosforia sekä D-vitamiinia.
Itämeren oma herkku on myös ekologinen valinta ruokalautaselle. Meidän silakkamme pyydetään Selkä- ja Saaristomereltä ja silakkatuotevalikoimamme sisältyy kokonaisia silakoita, silakkafileitä sekä eri tavoin maustettuja, sellaisenaan käyttövalmiita silakkamarinadeja, kuten esimerkiksi valkosipuli- ja sinappisilakkaa.
Tätä perinteistä ruokakalaa sopii herkutella monissa eri muodoissa. Silakka taipuu niin suolaukseen, savustamiseen kuin hiillostamiseen, Ruotsin perinneherkkua eli bakteerikäymisellä valmistettua hapansilakkaa unohtamatta. Monikäyttöisestä ruokakalasta valmistuu silakkapihvien lisäksi monen monta helppoa arkiruokaa, muun muassa silakkaburgerit sekä näppärät vuokasilakkarullat.
Valmistusaineet
- 500 g Kalaneuvos silakkafileitä
- 2 tl suolaa
- 1/2 tl valkopippuria
- 2 rkl sitruunamehua
- 6 rkl tuoretta tilliä
- 3 valkosipulin kynttä
pinnalle:
- 1 dl ruis- tai korppujahoja
pannulla paistamiseen:
- voita
Silakkapihvit ohje
- Asettele puolet fileistä leivinpaperille nahkapuoli alaspäin.
- Mausta fileet suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Levitä päälle tillisilppu ja hienonnettu valkosipuli.
- Asettele loput fileet jo maustettujen päälle nahkapuoli ylöspäin.
- Kaada ruis- tai korppujauhot lautaselle. Leivitä silakkapihvit jauhossa molemmin puolin.
- Paista pihvit hitaasti kauniin ruskeiksi pannulla voissa molemmilta puolilta noin 10 min tai uunissa 200 asteessa noin 10 min leivinpaperin päällä.
- Tarjoile silakkapihvit perunamuusin kanssa.
Vinkki: Maukas kylmä kastike syntyy nopeasti sekoittamalla kermaviiliin tilliä ja ruohosipulia sekä hieman suolaa, sokeria, sinappia ja etikkaa.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 162 g
Energia 256 kcal
Proteiini 22 g
Hiilihydraatit 9 g
Rasva 13 g
Tyydyttynyt rasva 5 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 3.4 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 117 mg
Sivustonne on aivan loistava löysimme paljon tietoa silakasta sekä muutaman makoisan ohjeen. Kiitämme syvästi ja toivomme, että löydämme itsemme täältä toistekin! Kiitokset vielä tästä mahtavasta kokemuksesta verkkosivustollanne. Kiitos ja hei.
Koitan lisätä ruokavalioomme kalaa, mutta kotiäitibudjetilla se totuttu uunilohi ei ole aina mahdollinen. Päätin laajentaa kalalajien käyttöä ja ajattelin kokeilla edullista silakkaa, vaikka muistan sen lapsuudessa olleen epämieluisa ruokailukokemus. Bongasin tämän reseptin ja täytyy sanoa, että silakka on tullut jäädäkseen ruokavaliooni.
Leivitys ei pysynyt niin hyvin kalan pinnalla kuin kuvassa, liesi oli mielestäni riittävän maltillisella lämmöllä. En tiedä millä olisi saanut paremman ulkonäön omiin, mutta maku ja helppous 10 +. Tein sillä ruokilukerralla syötävät pannulla voissa paistaen ja loput uunissa. Uunissa paistetut ruskistin ruokailupäivänä pannulla voissa ja maku yhtä hyvä, kuin tuoreena paistetuissa ? Kaverina jogurttikastike sekä perunamuusi ?
Koko perheen herkku kuten paistetut muikutkin.
Hyvä vinkki! Käytän paljonkin silakkaa, mutta uunissa en ole pihvejä kokeillut. Nyt se tapahtui, eikä viimeistä kertaa! Laitoin väliin ruohosipulituorejuustoa, tilliä ja ruohosipulia sitruubamehulla ohenettuna, leivitin ruishauhoissa ja juoksevaa rasvaa päälle. Oli niin hyvää, että syötiin miehen kanssa puolet heti suoraan! Kiitos ?
tuleeko pihvistä rapea muka 10 min?
Kyllä, jos kyseessä ei ole poikkeuksellisen isot fileet. Tarkoitus ei ole tehdä pihveistä kuivia. Jokainen voi kypsentää toki fileitä oman maun mukaan 🙂
Ystävällisin terveisin,
Lauri | Markkinointiviestintä
Kalaneuvos Oy
Kaikki kalaneuvoksen ohjeet tuntuvat olevan tosi hyviä, siitä iso kiitos.
Näitä ohjeita kun käyttää/ soveltaa niinnon tosi helppo lisätä kala vikkottaiseen ruokavalioon.
Iso peukku näistä ja kiitos?
Kiitos mukavasta palautteesta 🙂
Oikein hyvä resepti. Valkosipuli oli hyvä keksintö, ja sen annos oli sopivan pieni.