Peltipiirakka

Annoskoko: 6 1 h 15 min

Arvio:

5

peltipiirakka

Pellillinen piirakkaa itse valmistetulla taikinalla on vaivan arvoinen resepti

Peltipiirakka kirjolohesta on herkullinen perinnepiirakka, josta riittää tarjottavaa suuremmallekin seurueelle. Perinteiseen piirakoiden klassikkoon saat uutta intensiivisempää makua käyttämällä Kalaneuvoksen uutuustuotetta, pitkään kylmäsavustettua Sauna kylmäsavukirjolohifileetä siivuina.

Reseptillä valmistat puolikkaan pellillisen herkullisen mehevää ja ruokaisaa piirakkaa. Peltipiirakka sopii hyvin suolaiseksi tarjottavaksi juhliin, kahvipöytään tai voit nauttia sen herkullisena sunnuntaipäivällisenä raikkaan salaatin kera. Valmis piirakka on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä. Siten maut ovat tasaantuneet ja piirakka on valmis syötäväksi.

Herkullinen taikina on vaivannäön arvoinen. Taikinaa kannattaa valmistaa tuplamäärä samalla vaivalla ja pakastaa puolet. Näin saat helposti seuraavan herkullisen piirakan valmistettua ja vierasvara on osin jo valmiina seuraavaan herkutteluhetkeen.

Jos haluat suuren kokonaisen pellillisen piirakkaa, kannattaa resepti valmistaa kaksinkertaisena. Tällä kokonaisella pellillisellä saat runsaat tarjottavat juhlapöytään. Valmistaessasi kokonaisen pellillisen piirakkaa kannattaa pohjaa esipaistaa 10 minuuttia paistolämpötilassa. Näin varmistut piirakan kypsymisestä läpikotaisin ja täyte pysyy mehevänä. Katso resepti alta ja valmista sen mukana!

Peltipiirakka reseptivideo

Peltipiirakka kylmäsavukirjolohesta – maku pysyy, mutta muoto muuttuu

Kylmäsavukirjolohipiirakan maku pysyy maistuvana, mutta käyttötarkoituksen mukaan voit tehdä piirakasta näyttävän tai valmistaa yksinkertaisemmin helpommin rakentuvan kokonaisuuden. Taikinan kuori on helppo siirtää piirakan päälle käyttämällä apuna kaulinta ja pyöräyttämällä taikina kaulimen ympärille. Piirakasta voit muotoilla myös eri mallisen ja saat näin vaihtelua ulkomuotoon.

Jos valmistat piirakan pyöreään piirakkavuokaan, voit hyödyntää ylijääneen taikinan piirakan koristeluun. Piirakasta saat näyttävän juhlapöydän tarjottavan leikkaamalla ylimääräisestä taikinasta vaikkapa kalan mallisia kuvioita pintaa koristamaan. Piirakasta valmistuu näin kaunis ja oma yksilöllinen kädenjälkesi näkyy lopputuloksessa.

Jos piirakasta haluaa yksinkertaisemman version, voi kannen korvata tekemällä taikinaviipaleista ristikon piirakan päälle. Ristikoin koristeltuun piirakkaan voit ylimääräisestä kylmäsavukirjolohesta pyöräyttää lohiruusukkeet pilkistämään aukoista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tällöin osa täytteestä jää ilman kuorta ja piirakka kannattaa osaksi paistoaikaa peittää foliolla, jotta täyte ei kuivu paiston aikana.

Jos olet tervanmaun ystävä, voit kokeilla hyvin tässä reseptissä myös Terva kylmäsavukirjolohifileesiivuja. Voit käyttää myös perinteisiä Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohifileesiivuja. Jos haluat valmistaa perinteisen kylmäsavulohipiirakan piirakkavuokaan, kannattaa tutustua erittäin suuren suosion saaneeseen savulohipiirakkareseptiimme.

Valmistusaineet

rahka-voitaikina:

  • 250 g voita tai leivontamargariini
  • 250 g rahkaa
  • 4 dl spelttivehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte:

  • 200 g Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivuja
  • 2 dl riisiä
  • 3 kananmunaa
  • 3/4 dl tilliä
  • 1/2 tl valkopippurirouhetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 kananmuna voiteluun

Peltipiirakka ohje

  1. Valmista ensin rahka-voitaikina sekoittamalla pehmeä voi ja rahka keskenään. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina nopeasti kasaan ja laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi ja jäähdytä se. Keitä kananmunat ja silppua ne. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Silppua kylmäsavukirjolohiviipaleet.
  3. Jaa jääkaappikylmä taikina kahteen osaan ja kauli toisesta jauhotetulla alustalla 0,5 cm paksuinen levy (tai ympyrä) ja nosta se leivinpaperin päälle pellille.
  4. Levitä levylle riisi, kananmunasilppu, kylmäsavulohisiivut ja lopuksi tillisilppu. Kauli toinen puolikas taikinasta samankokoiseksi levyksi kuin ensimmäinen ja peitä piirakka taikinalla.
  5. Painele reunat tiiviisti kiinni haarukalla. Pistele piirakan pintaan reikiä. Voitele piirakka vatkatulla kananmunalla.
  6. Paista 200 asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 222 g

Energia 628 kcal

Proteiini 21 g

Hiilihydraatit 31 g

Rasva 43 g

Tyydyttynyt rasva 27 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 2.8 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 237 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit