Himosilakat

Annoskoko: 6 1 pv 8 h 30 min

Arvio:

4.5

himosilakat

Himosilakat on perinteinen resepti erityisesti jouluun

Himosilakat hurmaavat juhlapöydässä ja niitä syödään erityisesti jouluna, mutta ne sopivat loistavasti muihinkin juhlapöytiin ympäri vuoden osana kalatarjottavia. Tällä reseptillä tehdyt silakat ovat hyvin edullinen vaihtoehto kalapöytään – myös todellista lähiruokaa. Himosilakat voidaan tarjota sellaisenaan, mutta erityisesti ne sopivat tumman leivän tai hieman makeamman saaristolaisleivän päälle. Ne ovat myös hyvä lahjaidea pakkaamalla ne kauniiseen säilykepurkkiin ja solmimalla teeman mukainen nauha purkin ympärille. Itse nimi kerrotaan tulevan yksinkertaisuudessaan ja nimensä mukaan siitä, että näihin tulee oikeasti himo.

Himosilakoiden perustana on etikkainen liemi sekä pippurinen ja sipulinen marinadi. Lisäksi himosilakoihin kuuluu ehdottomasti sokeri. Resepteistä löytyy paljonkin eri variaatioita mausteiden suhteen ja joihinkin resepteihin on käytetty myös valkosipulia. Tässä reseptissä on runsaasti mausteita, sipulia sekä valkosipulia, joten nämä silakat eivät jää mauttomiksi. Resepti on tehty kuudelle, mutta osana muita tarjottavia, siitä riittää useammallekin syöjälle.

Itse valmistuksessa varaa maustumiseen aikaa, sillä nämä marinoidaan kahteen kertaan eri mausteilla. Ensin silakoita marinoidaan vuorokausi ja tämän jälkeen vielä yön yli. Itse valmistaminen on nopeaa ja helppoa, tosin silakkafileistä tulee poistaa nahka ja silakan nahka on ohut ja helposti repeävää. Vinkki! Avatut fileet voi laittaa hetkeksi pakkaseen, jonka jälkeen nahka lähtee helposti vetämällä.

Sivuiltamme löytyy myös muita vastaavanlaisia reseptejä silakoista, kuten joulusilakat. Nämä valmistetaan samalla prosessilla kuin himosilakat, mutta sitruunalla ja inkiväärillä höystettynä. Resepteistämme löytyy myös juhlapöytään sopivat sinappisilakat. Näillä resepteillä ja himosilakoilla voit koota helposti herkullisen, edullisen ja juhlavan kalapöydän vuoden eri juhliin.

silakka – kotimaista lähiruokaa

Silakka on sillin alalaji, jota tavataan vain Itämeressä. Se on hieman pienempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Silakka on Itämeren parvikala ja on saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji. Kaikki Kalaneuvoksen välittämä silakka on MSC-sertifioitua eli ne ovat pyydetty MSC:n kestävän kalastuksen vastuullisuuskriteerien mukaisesti. Kalaneuvos-konserni on tuonut kotimaiset MSC-silakkatuotteet ensimmäisenä Suomen markkinoille.

Silakka on ekologista ja kotimaista lähiruokaa ja myös erittäin turvallista. Se on edullista ja ravinteikasta ruokaa, jota hyödynnetään aivan liian vähän. Yhteensä silakkaa pyydetään Suomessa vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa, josta vain noin neljä prosenttia käytetään ihmisten ravintona. Suurin osa menee eläinrehuksi sekä Itämerirehun valmistukseen kalankasvatusta varten.

Kalaneuvoksella panostetaan kotimaiseen kalaan, ja silakka on siinä tärkeässä osassa. Silakan syönnillä on myös positiivinen vaikutus Itämeren tilaan, joten silakkaa kannattaa syödä.

Valmistusaineet

 • 600 g Kalaneuvos silakkafileitä

marinadi 1:

 • 4 dl vettä
 • 1 dl väkiviinaetikkaa
 • 1 rkl suolaa

marinadi 2:

 • 2 dl vettä
 • 1 dl väkiviinaetikkaa
 • 1 punasipuli
 • 1 keltasipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 10 mustapippuria
 • 10 maustepippuria
 • 10 valkopippuria
 • 2 tl suolaa
 • 1,25 dl sokeria
 • 1 dl hienonnettua tilliä

Himosilakat ohje

 1. Poista silakkafileistä nahka. Sekoita ensimmäisen marinadin ainekset keskenään. Marinoi nahattomia silakkafileitä vuorokausi.
 2. Poista silakat ensimmäisestä marinadista. Viipaloi sipulit. Sekoita toisen marinadin ainekset keskenään. Hienonna tilli.
 3. Purkita kerroksittain säilykepurkkiin silakkafileitä, sipuleita ja tilliä. Kaada päälle marinadi ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
 4. Tarjoa himosilakat saaristolaisleivän kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 180 g

Energia 235 kcal

Proteiini 17 g

Hiilihydraatit 19 g

Rasva 8 g

Tyydyttynyt rasva 2 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 6.5 g

Sokeri 19 g

Kolesteroli 78 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit