Mätidippi

Annoskoko: 6 45 min

Arvio:

5

mätidippi

mätidippi – trendiherkku juhlahetkiin

Mätidipillä saat vaihtelua juhlahetkien tai illanistujaisten mätiherkutteluun. Tästä dipistä onkin tullut hienoinen trendiherkku ja reseptejä löytyykin paljon erilaisia variaatioita. Jos pidät mädistä, tällä reseptillä ihanat suupalat ovat erittäin nopeita ja helppoja valmistaa eikä kokkaustaitoja vaadita. Mätidippi tarjoillaan perunalastujen kanssa joko dippaamalla tai annostelemalla suoraan perunalastujen päälle tarjoiluastialle suoraan tarjottavaksi. Lisäksi että nämä maistuvat taivaallisilta, näyttää annos herkulliselta raikkaan värisen mädin ansiosta.

Mätidipissä yhdistyy makeus, suolaisuus, kirpeys ja samalla samettinen pehmeys. Reseptissä käytetty sitruuna tuo ihanaa kepeyttä ja kirpeyttä, sipuli ja pippuri tuovat pientä potkua ja ruohosipuli sekä tilli raikkautta. Kaikki tämä kun sekoitetaan yhdessä täyteläisen ranskankerman kanssa, saadaan maistuvan kuohkea ja näyttävä kokonaisuus. Kirjolohen mätimme on valmiiksi suolattu, mutta lisäpotkua suolaisuuteen antaa mätidippiin dipattavat perunalastut.

Mätidippi onnistuu kaikista mädeistä, mutta kirjolohen mäti on suurirakenteista ja sopii täten loistavasti tähän dippiin. Kirjolohen mätiä on saatavilla hyvin varustetuista ruokakaupoista ympäri vuoden joko tuoreena tai pakasteena, joten tämä herkku sopii kaikkiin vuodenaikoihin ja tilaisuuksiin. Katso reseptivideo alta ja valmista nopeasti ja helposti videon mukana!

Mätidippi reseptivideo

Kalaneuvoksen sivuilta löydät myös lohimoussen ja mätisipsien ohjeet, jos haluat testata muitakin vastaavanlaisia maukkaita reseptejä mädeistä.

kirjolohen mäti ja sen säilyvyys

Mätidipin reseptissä käytetty kirjolohen mäti on suurirakeinteista ja oranssinpunaista. Kirjolohen mäti on kalapöydän näyttävä ja arvostettu kulinaristien ekologinen herkku. Kirjolohesta saatavaa mätiä käytetään erityisesti sesonkijuhlissa ja muissa juhlavissa tilaisuuksissa, mutta maistuu hyvin myös arkena. Kirjolohen mätiä on saatavilla myös kylmäsavustettuna, jonka maku erottuu tavallisesta kirjolohen mädistä sen kylmäsavustuksessa saadun savun myötä. Väriltään se on tummempi kuin kirjolohen mäti. Kylmäsavustettua kirjolohenmätiä saa vain rajoitetun ajan ja sen sesonki ajoittuu joulun ympärille.

Mädit ovat hyviä omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä ja sisältävät runsaasti proteiinia. Kalaneuvoksen myymät mädit ovat valmiiksi suolattuja, joten niitä ei tarvitse enää erikseen suolata tai maustaa.

Mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä, nollasta kolmeen asteeseen. Mikäli ostat kirjolohen mädin pakasteena, kannattaa se sulattaa jääkaapissa ja nauttia sen jälkeen mahdollisimman pian. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden riittävän kylmässä jääkaapissa (0-3 asteessa).

Valmistusaineet

 • 200 g Kalaneuvos kirjolohenmätiä
 • 300 g ranskankermaa
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • 1 rkl sitruunan mehua
 • 1 pieni punasipuli
 • 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
 • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria rouhittuna

Mätidippi ohje

 1. Hienonna punasipuli pieneksi. Hienonna myös ruohosipuli ja tilli.
 2. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunankuori, sitruunanmehu, tilli, punasipuli ja suurin osa ruohosipulista. Jätä ruohosipulia hieman koristeeksi.
 3. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua noin 30 minuuttia.
 4. Koristele kirjolohenmäti keoilla, tillillä ja ruohosipulilla. Tarjoa esimerkiksi perunalastujen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 97 g

Energia 141 kcal

Proteiini 8 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 10 g

Tyydyttynyt rasva 6 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 2.3 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 154 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit