Mäti

Kalan mädit ovat arvostettua ja maukasta herkkua. Mäti on hyvä omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähde. Mädeissä on myös runsaasti proteiinia. Nämä erinomaiset ravintoarvot tekevät mädistä erään juhlapöydän terveellisimmistä herkuista. Mäti on usein myös erittäin ekologinen herkku. Kannattaa suosia kotimaisia mätejä, kuten esimerkiksi Kalaneuvoksen mätejä, jotka tulevat Suomen vesistöalueilta.

Mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Suurehkorakeisesta ja oranssinpunaisesta kirjolohen mädistä saa esimerkiksi näyttävän koristelun ruokaan. Mäti sopii blinien kanssa, kalapöytään, uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Mädeistä voi valmistaa myös vaikkapa mätisipsejä tai muita erikoisherkkuja. Mädit ovat sesonkijuhlien suosikki, ja vuodenvaihteen aikoihin ne näkyvät monessa juhlapöydässä. Mätiä ei kannata kuitenkaan unohtaa muinakaan vuodenaikoina.

Siian ja muikun mädit ovat hyvin arvostettuja. Kumpikin mäti on pienikokoista ja väriltään vaalean- tai oranssinkeltaista. Molemmat kalalajit kutevat syksyllä, jolloin niiden mäti kerätään talteen. Kalojen kutuajat vaihtelevat lajeittain. Made kutee alkuvuodesta. Silakka puolestaan kutee sekä keväällä että syksyllä. Kirjolohen mätikausi ajoittuu alkutalveen. Mätiä on kaupoissa tarjolla ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna.

Kalaneuvoksen mädit

Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Kalaneuvos valmistaa siian mätiä ja muikun mätiä pääosin kaupan omille merkeille, joten kannattaa katsoa tuotetiedoista, mikä yritys on tuotteen valmistaja.

Mäti pilaantuu helposti, joten mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä; 0-3 asteinen. Sulatettu mäti tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana. Juhla-aikoina kalaperäisiä raaka-aineita kannattaa ottaa jääkaappiin ja huoneenlämpöön vain tarvittava määrä kerrallaan. Näin toimimalla pystyt pitämään ruokahävikin minimissä ja kalaperäisten ruokien maku pysyy herkullisena. Lisävinkkejä aiheesta voit lukea Eviran sivuilta.

Kirjolohen mäti
Pakkauskoko: 250 g, 500 g, 1 kg
Kirjolohen mäti
wave