Mäti

Kirjolohen mäti lasikulhossa

Mäti on arvostettua ja maukasta herkkua. Mädit ovat hyviä omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä. Mädeissä on myös runsaasti proteiinia. Nämä erinomaiset ravintoarvot tekevät mädistä erään juhlapöydän terveellisimmistä herkuista. Mäti on usein myös erittäin ekologinen herkku. Kalaneuvoksen myymät mädit ovat valmiiksi suolattuja, joten niitä ei tarvitse enää erikseen suolata tai maustaa.

Mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Suurehkorakeisesta ja oranssinpunaisesta kirjolohen mädistä saa esimerkiksi näyttävän koristelun ruokaan. Mäti sopii blinien kanssa, kalapöytään, uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle; esimerkiksi suolaisten joulutorttujen koristeeksi mäti sopii loistavasti. Mätien kanssa maistuu klassisena yhdistelmänä smetana ja punasipuli. Mädeistä voi valmistaa myös vaikkapa mätisipsejä ja muita erikoisherkkuja. Mädit ovat sesonkijuhlien suosikki, ja vuodenvaihteen aikoihin ne näkyvät monessa juhlapöydässä.

Mätiä ei kannata kuitenkaan unohtaa muinakaan vuodenaikoina. Suomalaiset syövät vain noin 100-150 grammaa mätiä henkilöä kohden vuodessa, vaikka mäti on erittäin terveellistä ja sen saatavuus sekä ekologisuus ovat erittäin korkealla tasolla. Mädin hintakaan ei ole niin kova, jos valitsee esimerkiksi edullisemman suomalaisen kirjolohen mädin. Mädin ravintoarvot ovat korkeat, joten sitä ei tule syötyä niin paljoa kerralla, mikä myös laskee mätien todellista hintaa suhteessa nautittuihin ravintoarvoihin.

Siian ja muikun mädit ovat korkealle arvostettuja herkkuja. Kumpikin näistä mädeistä on ulkomuodoltaan pienikokoista ja väriltään vaalean- tai oranssinkeltaista. Molemmat kalalajit kutevat syksyllä, jolloin niiden mäti kerätään talteen. Kalojen kutuajat vaihtelevat lajeittain. Made kutee alkuvuodesta. Siika puolestaan kutee sekä keväällä että syksyllä. Kirjolohen mätikausi ajoittuu alkutalveen. Mätiä on tarjolla hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna.

Kalaneuvoksen mädit

Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Lisäksi Kalaneuvoksen mätivalikoimassa on kylmäsavustettua kirjolohen mätiä, muikun mätiä ja siian mätiä. Olemme EU:n suurin kirjolohen mädin tuottaja.

Mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakasteena ostettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia – pakkauksen etikettiin on merkitty parasta ennen -päivämäärä. Mätiä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä; 0-3 asteinen.

Sulatettuna se tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana. Mädin voi sulattaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Juhla-aikoina kalaperäisiä raaka-aineita kannattaa ottaa jääkaappiin ja huoneenlämpöön vain tarvittava määrä kerrallaan. Näin toimimalla pystyt pitämään ruokahävikin minimissä ja kalaperäisten ruokien maku pysyy herkullisena. Lisävinkkejä aiheesta voit lukea Ruokaviraston sivuilta.