Silakkalaatikko
Annoskoko: 4 1 h 45 min
Silakkalaatikko – suomalaista perinneruokaa aidoimmillaan
Silakkalaatikko on maukas, edullinen ja kaikessa yksinkertaisuudessaan vaivaton kalaruoka suomalaiseen makuun. Se valmistuu valmistuu vähällä vaivalla ja sen valmistukseen tarvitset vain Kalaneuvoksen valmiita MSC-sertifioituja silakkafileitä, kiinteälajikkeisia perunoita, sipulia ja munamaitoa.
Silakkalaatikon valmistus on helppoa; sinun tarvitsee vain kuoria ja pilkkoa perunat sekä sipulit ja laittaa vuokaan yhdessä silakkafileiden kanssa. Kiireinen kokki voi käyttää laatikkoruokaansa peruna-sipulisekoitusta pakastealtaasta. Maukkaamman lopputuloksen kuitenkin saat, jos ehdit pilkkoa perunat ja sipulit itse.
Aikaa vievin ja toisaalta myös helpoin osuus silakkalaatikon valmistuksessa on sen hauduttaminen uunissa. Tämä laatikkoruoka kannattaa haudutella hitaasti kypsäksi miedossa uunin lämmössä, jolloin munamaito pitää rakenteensa ja silakan maut pääsevät oikeuksiinsa. Anna valmiin laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja tarjoile lisukkeena esimerkiksi etikkapunajuuria tai kaali-puolukkaraastetta. Silakkalaatikko maistuu erinomaiselta myös seuraavana päivänä.
Katso reseptivideo alta ruuan valmistamisen helpottamiseksi ja tee helposti perässä!
Silakkalaatikon uudet maut
Uusia makuvivahteita silakkalaatikkoon saat käyttämällä laatikossa perunan kanssa muita juureksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa. Italialaista makuvivahdetta silakkalaatikkoon saat lisäämällä joukkoon tuoretta valkosipulia ja tuoreita yrttejä, kuten basilikaa, persilja ja ruohosipulia. Itämaisten makujen ystävä voisi maustaa silakkafileet chilijauheella tai currytahnalla ja käyttää munamaidossa maidon tilalla kookosmaitoa, perunan tilalla voit kokeilla käyttää keitettyä riisiä.
Silakka – hyvä valinta sydämelle ja kukkarolle
Silakka, tuo hopeakylkinen Itämeren maukas pikkukala, ansaitsisi päästä suomalaisten lautasille nykyistä useamminkin. Me suomalaiset kulutamme silakkaa keskimäärin vain noin 300 grammaa henkeä kohden vuodessa, kun sitä riittäisi lautasille helposti kymmenkertainen määrä. Edelleen suurin osa Itämerestä pyydetystä silakasta päätyy eläinten rehuksi tai vientiin ulkomaille. Olisiko aika silakkatalkoille?
Silakan syöntiin on monta hyvää syytä: se on ekologista, sillä sen pyynti on kestävällä kannalla. Kalaneuvoksen suomalainen silakka sai ensimmäisenä maassamme MSC-sertifioinnin, joka kertoo kestävästä ja vastuullisesta kalastuksesta. Lisäksi silakalla on erinomainen ravintoarvo; se sisältää pehmeää rasvaa, hyviä rasvahappoja ja laadukasta proteiinia. Näiden etujen lisäksi se on myös hinnaltaan edullista ja helppokäyttöistä!
Mitä vielä odotat? Nappaa seuraavalla kauppareissulla kalatiskiltä koriisi Kalaneuvoksen vastuullisesti kalastettuja silakkafileitä ja kokkaile ruoaksi maukasta silakkaruokaa. Se on hyväksi paitsi ympäristölle, niin myös kukkarollesi ja terveydellesi. Testaa silakkalaatikon lisäksi myös muita Kalaneuvoksen maukkaita silakkaohjeita, kuten vuokasilakkarullia, kalapuikkoja silakasta, lohella täytettyjä silakoita tai vaikka perinteisiä silakkapihvejä.
Valmistusaineet
- 800 g perunoita (kiinteä lajike)
- 300 g Kalaneuvos silakkafileitä
- 1 sipuli
- 1/4 tl valkopippuria
- 1 tl suolaa
- 1 dl silputtua tilliä
munamaito:
- 2 dl ruokakermaa
- 3 dl maitoa
- 3 kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
pinnalle:
- 25 g voita nokareina
- tuoretta tilliä
Silakkalaatikko ohje
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli.
- Kuivaa silakkafileet talouspaperilla molemmilta puolilta ja ripottele niille hieman suolaa.
- Sekoita munamaito kermasta, maidosta munista ja mausteista.
- Voitele uunivuoka ja laita pohjalle puolet perunoista ja kaikki sipuliviipaleet, ripottele päälle suolaa ja valkopippuria.
- Laita seuraavaksi vuokaan silakkafileet nahkapuoli ylöspäin ja ripottele päälle silputtu tilli.
- Laita päällimmäiseksi loput perunat ja kaada päälle munamaito.
- Asettele pinnalle voinokareita ja laita uuniin paistumaan noin 90 minuutiksi.
- Viimeistele silakkalaatikko tuoreella tillillä ja tarjoile esimerkiksi etikkapunajuurien kera.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 472 g
Energia 458 kcal
Proteiini 24 g
Hiilihydraatit 33 g
Rasva 24 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 2.3 g
Sokeri 7 g
Kolesteroli 248 mg
Hyvää oli!
Lapsuuden hyvää leivontapäivän ruokaa. Resepti oli hyvin toimiva.
Tosin ruokakerma vaihdettiin creme fraicheen, kun sitä sattui olemaan.
Todella herkullista tuli!!
Pitkästä aikaa tein silakkalaatikkoa, ja herkullista tuli. Tykkäsin jo lapsena silakoista, parhaimpia olivat äitini valurautapannulla voissa paistamat! Ja koulussa herkuttelin silakkapihveillä, joiden hyvän maun päälle muut eivät ymmärtäneet…
Hyvin toimi resepti. Perunat kuorin ja pilkoin itse sekä sipulit. Kaapissa oli vaan kaksi kananmunaa, mutta riitti kyllä laatikkoon. Ehkä olisi ollut viellä parempaa kolmella kananmunalla. Mieheni kaipasi enemmän suolaa itse en.
Paras ruoka on silakkalaatikko. Lapsuuden kodissa tehtiin kahdenlaista laatikkoa toiseen tuli munamaito ja toinen pelkkään veteen isäni vatsa ei kestänyt munamaitoa. Olen itsekin tehnyt välillä isän maun mukaan ja on kyllä hyvää. Eikä ole rasvaista ??