Kylmäsavukirjolohirullat
Annoskoko: n. 12 suupalaa 1 h 50 min
Kylmäsavukirjolohirullat ovat näyttävä alkupala juhlapöytään
Kylmäsavukirjolohirullat on perinteinen ruoka etenkin joulun kalapöytään. Yksinkertainen on kaunista – niin on asian laita myös näiden kylmäsavukirjolohirullien kohdalla. Kun käyttää laadukkaita raaka-aineita, ei turhia mausteita ja kikkailuja ruoanlaitossa välttämättä kaivata.
Näihin maukkaisiin alkupaloihin tarvitset vain kolme raaka-ainetta; kylmäsavukirjolohta, tuorejuustoa sekä ruisleipää. Älä suotta anna kylmäsavukirjolohirullien kierteisen ulkomuodon hämätä. Näiden herkkupalojen valmistus on yllättävän helppoa – valmistuksen salaisuus on tuorekelmu ja pakastin.
Tämän ruoan voit esivalmistella jo juhlia edeltävänä päivänä ja laittaa tarjolle vasta juuri ennen vieraiden saapumista. Jos siis ajattelit tarjoilla näitä lohirullia esimerkiksi joulun pyhinä vieraille, niin voit valmistaa nämä lohirullat jo etukäteen. Katso reseptivideo valmistuksesta alta!
lohirullat maistuvat sellaisenaan tai ruisleivän päällä
Lohirullat voit valmistaa käyttämällä valmiiksi siivutettua kylmäsavukirjolohta, edistynyt kotikokki siivuttaa ohuita siivuja itse kokonaisesta kylmäsavukirjolohifileestä fileerausveistä apuna käyttäen. Siivut levitetään ohuelti tuorekelmun päälle ja päälle sivellään maustettua tuorejuustoa.
Kannattaa hankkia yksi laadukas fileointiveitsi omaan kotikeittiöön, vaikka ostaisikin kalat yleensä valmiiksi fileoituina. Voit fileoida esim. A-leikatusta fileestä itse C-leikatun fileen tarpeen niin vaatiessa. Voit lukea sivuiltamme lisää lohen ja kirjolohen leikkausasteista.
Kokeile lohirullien täytteenä rohkeasti eri makuisia tuorejuustoja kuten piparjuuren-, valkosipulin- tai tillinmakuista versiota. Tuorejuuston levityksen jälkeen seuraa ehkä tämän ruokaohjeen haastavin vaihe, eli rullausvaihe. Levy rullataan tiukaksi rullaksi, kuten valmistaisit kääretorttua tai sushia. Valmis pötkö laitetaan pakastimeen kovettumaan vähintään tunniksi.
Kohmettuneesta kylmäsavukirjolohi-tuorejuustopötköstä on helppo leikata haluamansa paksuisia viipaleita. Valmiit viipaleet voi asetella ruisleivän päälle tai lävistää ne cocktail-tikulla ja tarjoilla sellaisenaan. Koristeeksi kylmäsavukirjolohirullille sopivat tuoreet yrtit, rucola ja vaikka salaatinversot.
Kylmäsavukirjolohesta valmistat myös herkulliset kylmäsavulohicrostinit, kylmäsavulohinyytti, kylmäsavukirjolohiapero ja kylmäsavukirjolohisalaattitacot. Voit myös tuunata lohikeiton kylmäsavulohella ja valmistaa siitä kylmäsavulohikeiton.
Kylmäsavukirjolohi tuo makua tuttuihin kalaruokiin
Kylmäsavukirjolohi sopii moniin ruokiin antamaan täyteläistä makua, kokeile sitä esimerkiksi suolaisiin piirakoihin, kalalaatikkoon, lohivoileipäkakkuun ja kastikkeisiin. Nopea ja ravitseva pasta kylmäsavukirjolohesta syntyy kylmäsavukirjolohesta, ruokakermasta, tagliatellepastasta, parsakaalista ja persiljasta.
Kaikki Kalaneuvoksen kylmäsavutuotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta. Kylmäsavustusprosessimme on vuosikymmenten tuotekehityksen tulos. Savustusreseptiikkaamme on hiottu maku tärkeimpänä kriteerinä ja panostamme arvolupauksemme mukaisesti tuotteidemme korkeaan, tasaiseen laatutasoon.
Valmistusaineet
- 300 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohifileesiivuja, esim. Sauna
- 1 prk pippuri- tai ruohosipulituorejuustoa
Kylmäsavukirjolohirullat ohje
- Aseta tuorekelmu leikkuulaudalle.
- Aseta kylmäsavukirjolohisiivut vieri viereen leikkuulaudalle tasaiseksi suorakaiteen malliseksi matoksi.
- Levitä tuorejuusto kirjolohilevylle.
- Rullaa levy tiukaksi pituussuunnassa, käytä apuna alla olevaa kelmua.
- Laita rulla pakastimeen noin puoleksitoista tunniksi.
- Leikkaa terävällä veitsellä annospaloja rullasta kun täyte on kohmettunut. Tarjoile palat esimerkiksi ruisleivän päällä.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 63 g
Energia 143 kcal
Proteiini 8 g
Hiilihydraatit 9 g
Rasva 7 g
Tyydyttynyt rasva 2 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 1.2 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 16 mg
uusia vihjeitä resepteihini nam
Helppo ja maukas tarjottava alkupaksi aterialle tai illanistuijaispöytään.
Olen tehnyt tällä reseptillä useamman kerran. Yleensä juhliin ja taitaa olla ollut suosituin tarjoilu.
Nyt itsenäisyyspäivänä kun vietän synttäreitäni, aion kokeilla rapuja täytteenä myös. Eikä vain koristeena.
Reilusti tilliä myös mukaan.
Testasin kun sattui sopivasti olemaan aineksia. Ei ollu yhtään hankalaa tehdä. Ruisleipästen päälle, ja oli paitsi maistuvaa, niin myös silmänruokaa.
Tosi maukasta saaristolaisleivän kanssa.Vei kielen mennessään
Joulupöydän klassikko.
Pitääkö lohen fileen selkäpuolelta poistaa inhottava raskerros?
Söisin mielelläni kotimaista kirjolohta, usein siinä on mudan maku. Norjan lohesta ei ole. Syömme kalaa noin 4-5 kertaa viikossa. Punasta lihaa joskus vain jauhelihan muodossa.