Kuhakeitto

Annoskoko: 4 35 min

Kuhakeitto

Kuhakeitto valmistetaan kirkasliemisenä

Kuhakeitto maistuu varmasti koko perheelle ja sitä kannattaa valmistaa, kun haluat jotakin helppoa ja nopeaa ruokaa. Keitot ovat arkiruokaa parhaimmillaan ja näin kevyenä versiona tämä keitto sopii hyvin myös keventäjille. Ne täyttävät ja lämmittävät mukavasti lounaalla tai päivällisellä. Kalakeitto on hyvin perinteinen suomalainen keittoruoka, joka valmistetaan erilaisista kaloista, perunoista sekä juureksista. Keitto maistuu kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen suosittua se on, kun viileä sää houkuttelee lämmittävän keiton äärelle.

Kalakeitot voidaan valmistaa joko kirkasliemisenä tai maitopohjaisena. Keittoihin sopivat erilaiset kalat, kuten lohi, ahven, kuha ja siika. Kalakeitto sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaankin. Juhlavammassa versiossa voi esimerkiksi lorauttaa kalaliemen sekaan valkoviiniä tai kermaa ja suosia parempia kaloja.

Kalakeiton perustana on hyvä liemi, jossa voit oikoa, kuten tässä reseptissä käyttämällä valmista fondia. Jos on aikaa ja mahdollisuus eli käytettävissä on kalanperkeitä, kannattaa kalaliemi valmistaa kokkien tapaan itse. Kalaliemen teko on helppoa ja nopeaa. Kalaliemi säilyy jääkaapissa hyvänä ja raikkaana muutaman päivän ajan. Voi myös pakastaa liemen, jos haluat säilyttää sitä pidempään ja käyttää sitä vaikkapa muutamassa erässä.

Kuhakeitto valmistuu yksinkertaisista ainesosista. Siinä käytetään keiton perusaineksia, kuten perunaa, porkkanaa ja sipulia. Tämän kalakeiton peruspohja käykin kaikille muillekin kaloille, joilla saat vaihtelua kalakeittoihin. Voit korvata kuhan esimerkiksi vähärasvaisella siialla saatavuuden mukaan. Kokeile myös muita herkullisia keittojamme, kuten kermaista kalakeittoa, kevyttä kirjolohikeittoa sekä muita keittoja, jotka löydät kotisivujemme reseptit-osiosta.

Kuhan voi korvata myös muilla kaloilla

Reseptissä käytetty kuha on maultaan maukas, mutta kuitenkin mieto. Miedon makunsa ansiosta se sopiikin erinomaisesti niille, jotka eivät voimakkaan kalan mausta välitä. Liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista ja vähäruotoista. Kuha onkin suomalaisen ruokapöydän tuttu arvokala, joka on helppo valmistaa. Se on lämpimien sisävesien kala, jota tänä päivänä tavataan Suomessa kuitenkin enemmän Itämeressä. Kalaneuvoksen kuhafileetä löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen kalatiskeiltä sekä nahallisena että nahattomana.

Voit korvata kuhan myös siialla, joka on maultaan erittäin täyteläinen. Siika on tunnettu herkullisesta maustaan ja sillä on vaaleanpunainen liha. Kalaneuvoksen siika on Saaristomeressä kasvatettua tai villinä Lappajärveltä, Kyrösjärveltä tai Saaristomereltä Ahvenanmaan seudulta pyydettyä.

Tämän keiton voi tehdä myös ahvenesta. Ahvenen liha on kiinteää ja vaaleaa. Se on vähärasvainen kala verrattuna esimerkiksi loheen ja se sopii kevyeen ruokavalioon. Ahven on Suomen kansalliskala ja järvikaloistamme yleisimpiä sekä käytetyimpiä – todellista lähiruokaa.

Myös lohi sopii keittoon kuin keittoon. Lohi on rasvaisempaa kuin vaalemmat kalat. Kirjolohen punertava liha sisältää hieman norjalaista lohta vähemmän rasvaa, joten jos haluat olla erittäin tarkka keiton keveydestä – käytä kirjolohta.

Valmistusaineet

kuhakeitto:

 • 500 g nahatonta kuhafileetä (tai siikaa)
 • 8 kiinteää perunaa
 • 3 porkkanaa
 • 1 keltasipuli
 • 1 1/2 l vettä
 • 3 rkl kalafondia
 • 8 maustepippuria
 • 3 laakerinlehteä
 • 2 rkl voita
 • 1 tl jeeraa
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/4 ruukku tilliä

Kuhakeitto ohje

 1. Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi sipuli.
 2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondi sekä sipuli ja mausteet. Keitä 5 minuuttia.
 3. Lisää perunat ja porkkanat kattilaan. Keitä ne puolikypsiksi, noin 15 minuuttia.
 4. Lisää paloiteltu kala ja voi. Anna hautua kypsäksi noin reilun viiden minuutin ajan.
 5. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna joukkoon lopuksi tilliä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 339

Energia 278 kcal

Proteiini 27 g

Hiilihydraatit 24 g

Rasva 8 g

Tyydyttynyt rasva 5 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 8.3 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 112 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *