Kalastuksesta kalanjalostukseen – Kalaneuvoksen historia

Kalaneuvoksen historia

Kalaneuvos Oy:n historia juontaa 1900-luvun alkupuolelle, Karjalan Terijoelle. Karjalassa Kauno Paju, Veijo Hukkasen Ulpu-vaimon isä, toimi kalastajana ja kalansavustajana jo ennen sotia, jatkaen isänsä ammattia ja perinteitä. Lähdettyään evakkoon Kauno asettui siirtolaisena Satakuntaan, Lavian Karhijärven rannalle. Avioiduttuaan Laina-vaimonsa kanssa Kauno jatkoi kalastusta, kalansavustusta ja kalakauppaa Satakunnassa. Veijo, maatalon poika Vammalasta, tutustui Kaunon Ulpu-tyttäreen ja heidän avioiduttuaan Veijo lähti oppipojaksi Pajun kalasavustamoon.

Kalaneuvos Oy sai alkunsa vuonna 1975, kun yritteliäs nuorimies Veijo yhdessä Ulpun kanssa perusti oman kalasavustamon kotitilalleen Vammalaan, harjoiteltuaan ensin muutaman vuoden Kaunon opeissa. Veijo rakensi kalasavustamon kotitilansa maatilarakennukseen. Kalaa savustettiin naapureiden ja kyläläisten voimin. Kalaliike V. Hukkanen aloitti toimintansa savustamalla mm. silakkaa ja siikaa, ja kauppaamalla niitä lähikunnissa ja toreilla.

Kalaliike V. Hukkanen Tampereen Kauppahallissa
Kalaliike V. Hukkanen Tampereen Kauppahallissa

Pienestä kaikki aloitettiin, mutta pikkuhiljaa liiketoiminta kasvoi kalan vähittäiskaupasta tukkukauppaan ja maahantuontiin. Toiminta laajeni ripeästi – liikevaihto ja savustuskapasiteetti kaksinkertaistuivat vuosi vuodelta. Tilat alkoivat käydä pieniksi 1980-luvulla. Vuonna 1988 rakennettiin uusi, siihen aikaan Suomen suurin ja nykyaikaisin kalanjalostustehdas. Kalajalosteiden kysyntä kasvoi 1990-luvulla. Kalaa alettiin fileoida, ruotia, paloitella, maustaa ja marinoida. Yritys kasvoi kysynnän mukana. Kalanjalostustehdasta on laajennettu useaan kertaan 1990- ja 2000-luvuilla. Perheen lapset ovat osallistuneet yrityksen toimintaan ja ottaneet vastuuta liiketoiminnan eri osa-alueilla. Kalaliike V. Hukkasesta tuli 2000-luvun alussa V. Hukkanen Oy, ja vuonna 2017 nimeksi tuli tuotemerkin mukaisesti Kalaneuvos Oy.

Pieni perheyritys on kasvanut yritysostojen myötä Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi. Yrityksen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat edelleen Sastamalassa. Toimintamme keskiössä on asiakaslupaus aina yhtä korkeasta laadusta.