Lohimousse
Annoskoko: 10 30 min
Lohimousse saaristolaisleivällä – raikas ja helppo resepti kesään
Lohimousse on monen suomalaisen suosikki helpoista, mutta tyylikkäistä kalaherkuista. Se sopii niin joulumenuun, kuin erinomaisesti myös kesään, esimerkiksi juhannuspöytään raikkaan makumaailmansa ansiosta. Mätisesongin aikaan vuodenvaihteessa erilaiset mousseilla täytetyt leipäset voi koristella kirjolohen mädillä, mutta sellaisenaankin mousse lohesta on ihanan raikas herkku ja erittäin monipuoliseen käyttöön soveltuva.
Moussejen historia yltää jo 1700-luvulle ja ensin niitä valmistettiin jälkiruokatarkoituksiin. Hieman myöhemmin mukaan tulivat suolaiset versiot, ja kalamousset olivat niiden joukossa ensimmäisinä.
Lohimoussen valmistaminen on erittäin nopeaa ja helppoa. Valmistat ohjeemme 10 hengen alkupalakokoisen annoksen moussea vain puolessa tunnissa. Mitään erikoisempia keittiövälineitä ei tämän herkun valmistamiseen myöskään tarvita. Hieman silppuamista, sekoittamista, maustamista ja olet valmis. Jos et ole aivan varma kaikista työvaiheista, niin katso reseptivideo alta ja valmista itse videon perässä!
Kalamousse on monikäyttöinen herkku
Lohimousse on tyylikäs alkuruoka tai cocktail-pala saaristolaisleivän, sipsien tai muiden vastaavien syötävien alustojen päällä. Se on myös hyvä lisuke tai täyte monille herkuille, kuten uuniperunoille tai suolaisille letuille. Voit myös keksiä itse monia muita mukavia käyttötapoja lohimousselle – kerro kommenteissa omat parhaat ideasi!
Katso myös muut herkulliset moussereseptimme. Reseptipankistamme löydät useita moussevaihtoehtoja; mätimousse, savukirjolohimousse ja savulohimousse. Osa tehdään lämminsavustetusta kalasta ja tämän reseptin versio siis Kalaneuvoksen kylmäsavusiivuista – voit valita eri tilanteisiin oman suosikkisi.
Mousset ovat monikäyttöisiä, erittäin helppoja valmistaa aloittelevallekin kotikokille sekä ihanan raikkaita ruokia myös kesään, perinteisen joulusesongin lisäksi. Löydä suosikkisi ja jätä rehellinen arviosi, sekä kommenttisi reseptistä alle!
Valmistusaineet
- 100 g Kalaneuvos Sauna kylmäsavusiivuja
- 150 g Kalaneuvos graavisiivuja
- 400 g smetanaa
- 2 salottisipulia
- 1 sitruunan kuori
- 1 rkl sitruunanmehua
- 3 rkl tillisilppua
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
tarjoiluun:
- 300 g saaristolaisleipää
koristeeksi:
- 100 g Kalaneuvos kirjolohen mätiä (mätisesongissa)
- 2 rkl tilliä
Lohimousse ohje
- Kuori ja hienonna salottisipulit. Leikkaa kalasiivut pieniksi kuutioiksi.
- Vatkaa smetanaa sähkövatkaimella vaahdoksi.
- Sekoita smetanan joukkoon sipulit, kuutioidut kalat, sitruunankuori, sitruunanmehu ja tilli. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
- Tarjoile lohimousse saaristolaisleivän kanssa ja koristele lohimousse kirjolohen mädillä ja tillillä.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 112 g
Energia 289 kcal
Proteiini 10 g
Hiilihydraatit 15 g
Rasva 20 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 1.3 g
Sokeri 6 g
Kolesteroli 88 mg
Hyvä ohje! Valmistin kisaeväät tästä ex-tempore.