EcoFishBox™ – Ympäristöystävällinen Kalalaatikko

EcoFishBox

Vuoden 2017 alussa siirryimme käyttämään tuorekalafileiden pakkaamiseen EcoFishBox™-kalalaatikkoa, joka on vuototiivis ja 100-prosenttisesti kierrätettävä aaltopahvipakkaus. Kala-alan yrityksenä meillä on mahdollisuus, halu ja vastuu vaikuttaa ympäristöasioihin. Ratkaisua haettiin vastuullisuuteen, logistiseen hyötyyn, tehokkaampaan tilankäyttöön sekä kustannustehokkuuteen. Uudella ratkaisulla saavutamme ympäristötavoitteisiimme asetettuja päämääriä. Tavoitteenamme on jätemäärän vähentäminen ja kierrätettävyyden lisääminen. Jo pelkästään suojakäärettä eli kelmutusmuovia säästyy yhtä EcoFishBox-lavaa kohden yli 650 m.

Miten EcoFishBoxin suunnittelu käynnistyi?

Eri kartonkivalmistajat lähestyivät meitä, ja yhteisillä keskusteluilla ja mahdollisuuksien kartoittamisilla käynnistimme suunnittelun yhdessä Stora Enson kanssa. Meillä oli alusta asti yhteinen voimakas tahtotila ja halu uskoa parempaan – siihen, että asiat voidaan tehdä paremmin kuin mihin olemme tottuneet. Vuosien saatossa koko kylmäketjun tehostumisen myötä olemme voineet alkaa etsiä vaihtoehtoja styrox- eli EPS-laatikoille.

Prosessi oli kolmen vuoden kehityksen tulos, jonka aikana löysimme sopivan laadun ja kestävyyden. Matkan varrella jouduimme hyllyttämään monia eri vaihtoehtoja. Meillä ei ollut varmuutta projektin onnistumisesta, joten siihen liittyi huomattava riski.

Miten EcoFishBox-kalalaatikkoon pakkaaminen säästää kustannuksia?

 • Rahti- eli logistiikkakuluissa
 • Tilankäytössä, koska EcoFishBox-lavat vievät vähemmän tilaa
 • Laatikoiden käsittely on parantunut eli tehokkuus noussut, koska pakkausuudistuksen myötä meillä on vähemmän paalien kantamista ja kääreiden avaamista
 • Fileointilinjastolla työskentely on tehostunut pakkausuudistuksen myötä lisääntyneen automaation seurauksena. Myös hygieenisyys on parantunut, sillä laatikonmuodostaja tuo laatikot suoraan fileointipöydän eteen
 • Materiaalikustannuksissa

EcoFishBox – kestävän kehityksen valinta kuluttajalta

Uuden ympäristöystävällisen kalalaatikon suunnittelussa keskiössä oli kestävä kehitys, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, pakkausjätteen vähentäminen ja mahdollisimman tehokkaasti kierrätettävissä oleva pakkausmateriaali. Onnistuimme kehitystyössä mainiosti ja lopputuote on tavoitteidemme mukainen.

Miksi EcoFishBox on ympäristöystävällinen pakkausratkaisu?
 • Rahdit ovat vähentyneet murto-osaan
 • Materiaalina kartonki on ympäristöystävällisempi; hiilijalanjälki pienenee.
 • Kartongille on jo olemassa täydellinen kierrätysjärjestelmä Suomessa, kun taas EPS-laatikko on sekajäte loppukäyttäjillä lähes poikkeuksetta.

Huom. Myös Kalaneuvokselle Norjasta saapuvat EPS-laatikot paalataan ja kierrätetään tehokkaasti.

Mitä hyötyä tuotteesta on asiakkaille?

 • Jätteiden hävitykseen liittyvät hyödyt ja kustannussäästöt. Hävityskustannuksiltaan kartonki on edullisempi kuin sekajäte.
 • Tilansäästö kauppojen ja ravintoloiden varastoissa.
 • Puhtaat jääpussien jäät voidaan hyödyntää uudelleen.
 • Ekologinen vaihtoehto, jota myös kuluttajat arvostavat.

EcoFishBox valittiin parhaaksi kestävän kehityksen pakkausratkaisuksi koko maailmassa

Kalaneuvoksen ja Stora Enson Suomessa kehittämä EcoFishBox™ voitti 2017 World Packaging Organization WPO:n Sustainability Awardin. Pakkaukselle myönnettiin myös WorldStar-palkinto.

Kilpailun tuomaristo valitsi EcoFishBoxin WorldStar Sustainability Awardin voittajaksi eli parhaaksi kestävän kehityksen mukaiseksi pakkaukseksi maailmassa. Kilpailuun osallistui yhteensä 292 pakkausratkaisua. EcoFishBoxille myönnettiin myös WorldStar-palkinto. WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu. Palkinnot jaettiin maailman suurimman pakkausalan messutapahtuman Interpackin yhteydessä järjestetyssä WPO:n tilaisuudessa Düsseldorfissa Saksassa.