Joululohi

Annoskoko: 6 45 min

Arvio:

5

joululohi

Joululohi – lämmin jouluka moderniin joulupöytään

Joululohi kruunaa joulun kalapöydän. Tämä lämmin lohiruoka suomalaisilla mauilla sopii kevyempää joulumenua etsiville kinkun korvikkeeksi tai vaikkapa joulupäivän tai joulun välipäivien vaihteluksi perinteisille jouluruuille. Voit valmistaa tämän lohen puolukkakastikkeella toki minä vuodenaikana tahansa – sopiihan puolukka suomalaiseen makumaailmaan monessa kohtaa ja marjojen saatavuus ainakin pakasteena on hyvä ympäri vuoden!

Joululohen valmistus on helppoa ja onnistuu keneltä tahansa. Raaka-aineeksi sopii Kalaneuvoksen lohi- tai kirjolohifilee B-D leikattuna, nahalla tai ilman. Nahan kera joululohelle saa hienon paistopinnan juhlaruualle. Annokset tai tarjoiluastia koristellaan joka tapauksessa lopuksi versoilla ja puolukkakastikkeella, joten nahaton filee sopii myös mainiosti raaka-aineeksi.

Joulohen valmistus vaatii hieman vaivaa

Joululohen ohje on helppo seurattava. Tämä annosmäärä on suunniteltu kuudelle hengelle. Jos syöjiä on vähemmän, voit vaikkapa puolittaa reseptin ainekset.

Ensin valmistetaan puolukkakastike, joka vaatii ehkä eniten aikaa reseptin komponenteista. Voit valmistaa puolukkakastikkeen myös jo etukäteen vaikkapa edellisenä päivänä ja kastiketta voi tarvittaessa notkistaa vedellä tai viinillä, jos se on säilytyksessä sakeutunut liikaa. Puolukkakastikkeen siivilöinti on tärkeä työvaihe, jotta saat kastikkeen kauniin sileäksi ja sopivan juoksevaksi. Puolukka on todella terveellistä syötävää, joten tämä resepti ei rasita vatsaakaan perinteisten jouluruokien rinnalla.

Ruusukaalien paistaminen sujuu seuraavana työvaiheena käden käänteessä. Ruusukaalit puhdistetaan ja sen jälkeen paistetaan miedosti, jotta reunassa alkaa näkymään hieman paistoväriä. Varo polttamasta!

Lohifileestä leikatut muutaman senttimetrin paksuiset palat on helppo paistaa pannulla. Käytä keskilämpöä hellalla ja riippuen lohipalan paksuudesta, paista ensin nahkapuolta hieman pidempään (noin 3-5 minuuttia) ja sen jälkeen käännä lohipalat toisinpäin ja paista kalan lihapuolta sen aikaa, että vaalea paistoväri saavuttaa toisen puolen paistovärin, eli palat ovat läpikypsät. Varo käyttämästä liian korkeaa lämpötilaa, jotta fileepalat eivät pala. Kannattaa käyttää reilusti voita ja öljyä paistamiseen – voit sivellä lusikalla voi-öljyseosta fileiden pinnoilla kauniin paistovärin aikaan saamiseksi.

Voit kypsentää lohipalat myös uunissa pellillä. Sivele tällöin lohipalojen pinta esimerkiksi rypsiöljyllä ennen uuniin laittoa. Katso alta reseptivideo koko valmistuksesta!

Joululohi reseptivideo

Kala sopii sekä kylmään joulupöytään, että pääruuaksi

Olemme koostaneet reseptien sivuillemme joulunajan parhaat kalaruuat. Paina vain ”Joulu”-filtteriä ja saat näkyviin joulun parhaat kalareseptit suodatettuun näkymään. Lue laajasta joulukalat-artikkelistamme vinkit joulusesongin ruokailuihin. Itsenäisyyspäivän menuun vinkkejä löydät itsenäisyyspäivän menu -artikkelistamme.

Valmistusaineet

  • 1 kg Kalaneuvos lohi- tai kirjolohifileetä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • öljyä ja voita paistamiseen

puolukkakastike:

  • 2 shalottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 200 g puolukoita
  • 1/2 rkl kasvisfondia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl makeutettua puolukkahilloa
  • 1 rkl voita
  • 1/2 tl mustapippuria

paistetut ruusukaalit:

  • 600 g ruusukaalia
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 sitruunan kuori
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Joululohi ohje

  1. Aloita puolukkakastikkeesta. Pilko sipulit pieneksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Freesaa sipuleita oliiviöljyssä kattilassa. Lisää valkoviini, puolukat, kasvisfondi ja mausteet.
  2. Anna kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia, kunnes puolukat ovat rikkoutuneet. Lisää puolukkahillo ja keitä kunnes kastikkeen rakenne on sopivan sakea. Siivilöi kastike, laita se takaisin hellalle ja lisää voi. Mausta mustapippurilla.
  3. Puhdista ruusukaalit kunnolla ja irrota tarvittaessa uloimpia lehtiä, puolita. Paista ruusukaaleja kuumalla pannulla öljyssä, kunnes ruusukaaleissa on kaunis, lievä paistoväri pinnassa.
  4. Lisää voi, sitruunankuori ja -mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Leikkaa lohifilee sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista lohifileet kuumalla pannulla öljyssä ja voissa ensin nahkapuoli alaspäin muutama minuutti.
  6. Käännä lohifileepalat, kun nahka on rapea ja paista vielä toiselta puolella muutama minuutti. Koristele tuoreilla puolukoilla ja rucolanversoilla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 385 g

Energia 562 kcal

Proteiini 36 g

Hiilihydraatit 18 g

Rasva 32 g

Tyydyttynyt rasva 9 g

Ravintokuitu 6 g

Suola 5 g

Sokeri 18 g

Kolesteroli 124 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *