Mustikkagraavattu siika

Annoskoko: 16 suupalaa 1 pv 10 min

Arvio:

4.75

Graavisiika - mustikkagraavattu siika

GRAAVIsiika on näyttävä tarjottava

Graavisiika tuo tuoretta twistiä kalapöytään. Jouluinen graavisiika valmistuu esimerkiksi tämän graavisiika reseptin mustikkajauheella graavattuna, mutta voit käyttää graavaamiseen perinteisesti pelkkää suolaa tai graavata siian melkein millä tahansa haluamallasi maulla. Kauniin violetinsiniseksi mustikkajauheella sävyttyvä siika herättää taatusti ihastusta juhlapöydässä. Mikä parasta, graavisiika ei vaadi sen enempää vaivaa valmistuksessa kuin perinteisen graavilohen valmistaminen. Juuri ennen tarjoilua graavisiian päälle levitettävää mustikkajauhetta saa ostettua valmiina pussissa monista eri luontaistuotekaupoista sekä hyvin varustetuista marketeista.

Tarjoa mustikkagraavattu siika haluamasi leivän, kuten patongin tai saaristolaisleivän kera. Leipien koristelussa saa mielikuvitus lentää, sillä graavisiikaleipästen päälle sopii moni eri koriste. Tässä reseptissä herkku viimeistellään mustikan väriin sointuvilla punajuurisipseillä, pakastekuivatuilla, kotimaisilla mustikoilla sekä herkillä versoilla. Myös sitrushedelmäsiivut sekä erilaiset yrtit istuvat graavisiian makuun. Saat tarjoilusta ruokaisamman tarjoamalla graavisiian ateriana, jossa lisukkeena on perunoita sekä sesongin kasviksia. Oli tarjoilumuoto sitten mikä tahansa, niin värikylläinen mustikalla graavattu siika suorastaan huokuu juhlavuutta.

Siian graavaus on helppoa

Siian graavaaminen on helppo ja nopea operaatio. Katso videosta alta kalatalousneuvos Veijo Hukkasen siian graavaus ohje. Voit maustaa graavatun siian monilla eri mausteilla tai nesteillä, kuten ginillä, mustikalla, puolukalla…rohkeimmat voivat kokeilla jopa tervaa, piparkakkumaustetta tai muuta eksoottista!

Graavisiika – Pakastus ja säilyvyys

Graavisiika kannattaa parhaan makukokemuksen saamiseksi nauttia pian graavauksen jälkeen. Graavattu siika säilyy hyvänä jääkaapissa 0-3 asteessa vuorokauden tai pari. Varsinaisesti terveysturvallisena säilyvyys on hyvä, mutta makukokemuksen kannalta suosittelemme tuotteen nauttimista vuorokauden tai parin sisällä. Graavattu siika tulisi nostaa tarjolle lämpimään huoneilmaan joulupöytään vain hetkeksi, jolloin syöjät saavat ottaa haluamansa määrän kalaa lautasille ja sitten siirtää graavattu siika takaisin kylmään odottamaan seuravaa tarjoilua.

Graavisiian pakastus on mahdollista, jos siikafilee on tuore, eikä jo kertaalleen pakastettu aiemmin. Eli aivan kuten normaalillakin tuorekalalla pakastaminen on mahdollista. Suositeltavinta ja makunautinnoltaan parasta on kuitenkin nauttia graavattu siika pian graavauksen jälkeen.

Mustikkajauhe on kotimainen terveyspommi

Lempeän makuinen mustikka ja siika mätsäävät kivasti yhteen todella suomalaiseen tyyliin. Tämä alkupala on myös puhtaasti kotimainen: meidän siikamme ovat joko Saaristomeressä kasvatettuja tai villinä Lappajärveltä, Kyrösjärveltä tai Saaristomereltä pyydettyjä. Myös mustikkajauhe on kotimaista superruokaa, sillä se valmistetaan kokonaisena kuivatuista, suomalaisista villimustikoista.

Tiesitkö, että mustikkajauhe pitää sisällään runsaasti E-vitamiinia, ravintokuitua ja kaliumia? E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Kalium puolestaan edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa sekä verenpaineen pysymistä normaalina. Ripottelemalla graavisiian pinnalle mustikkajauhetta saakin kätevästi yhdistettyä mustikkajauheen sisältämät terveyshyödyt vähärasvaisen, mutta ravitsevan kalan kanssa. Mainion makunsa ja upean värinsä lisäksi tuo tämä tarjottava taatusti silmäniloa ruokapöytään. Näyttävämpää graavaustapaa saa nimittäin hakea!

Siika sopii moneen reseptiin

Siika ei ole ehtinyt olla suomalaisten lautasilla vielä yhtä kauaa kuin muut ruokakalat, sillä Suomessa siian viljely ruokakalaksi alkoi varsinaisesti vasta 2000-luvun alussa. Siksi siika onkin vielä hiukan aliarvostettu kala, mutta maultaan miedon täyteläinen ja oiva kala monella tapaa valmistettavaksi. Erityisen herkullista siika on juuri graavattuna tai kuparinväriseksi savustettuna. Meiltä siikaa saa myös ruodottomana siikafileenä, joka paistuu voissa pannulla herkullisen rapeaksi. Siika on tuotteena suhteellisen edullinen ja monikäyttöinen erilaisten ruokien valmistuksessa. Se sopii niin keittoihin, pannulle, uuniin sekä grilliin. Myös savusiika on suomalaisten suosima ja varsin maukas tapa nauttia siikaa. Savusiiastamme valmistuu maukkaita herkkuja, kuten savusiikasalaatti kermakastikkeella tai täyttävä keitto, savusiikachowder.

Valmistusaineet

  • n. 400 g Kalaneuvos siikafilee
  • 1 rkl karkeaa ruususuolaa
  • 1 rkl hyppysellinen sokeria
  • 1 rkl rouhittua valkopippuria
  • 15 g mustikkajauhetta

lisäksi:

  • pakastekuivattuja mustikoita
  • punajuurisipsejä
  • versoja
  • maalaispatonkisiivuja
  • voita

Mustikkagraavattu siika ohje

  1. Suolaa, sokeroi ja pippuroi siikafilee. Kääri kala leivinpaperiin, pussita se tiiviisti.
  2. Annan maustua vuorokauden ajan jääkaapissa.
  3. Pyyhi maustuneen kalan pinta puhtaaksi.
  4. Ripottele pinnalle tasainen kerros mustikkajauhetta ja leikkaa kala fileerausveitsellä ohuiksi siivuiksi.
  5. Kokoa siivut kevyesti voidelluille patonkiviipaleille.
  6. Koristele leivät pienellä punajuurisipseillä, versoilla, pakastekuivatuilla mustikoilla ja vie heti tarjolle.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 31 g

Energia 41 kcal

Proteiini 5 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 1 g

Tyydyttynyt rasva 0 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 1.2 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 12 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *