Graavituotteet, graavikalat

Graavituotteiden valmistuksessa kaiken a ja o ovat tuore kala ja suola. Suolan ansiosta kala valmistuu turvallisesti – ilman kuumennusta. Menetelmän ansiosta pääset nauttimaan laadukkaasta raaka-aineesta maukkaimmillaan. Parhaimmillaan graavilohi ja graavikirjolohi ovat nautittuna lähellä ostopäivää. Mikäli kuitenkin säilytät tuotetta, on olennaisinta riittävän kylmä lämpötila, 0–3 astetta. Avattuna graavituotteet säilyvät muutaman päivän kylmässä. Viimeisen ilmoitetun käyttöpäivän jälkeen graavilohella tai muilla ilman kuumentamista valmistetuilla kalatuotteilla ei ole asiaa keittiöösi. Huolehdithan siis asianmukaisesta säilytyksestä ja tarjoile graavituotteet ajoissa.

Graavikala on nykyisin olennainen osa niin joulunpyhien kuin muidenkin juhlien tarjoiluja. Graavilohi tai -kirjolohi maistuvat toki arkenakin, rennosti ruisleivän päällä tillin kera tai vaikkapa ihan sellaisenaan. Kalaneuvoksen kaikki kylmäsavu- ja graavituotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta. Graavikirjolohi ja -lohivalikoimastamme saat valmiit siivut herkkuhetkiisi. Suomen ostetuimmat graavituotteet tulevat Kalaneuvokselta.*

*Lähde: Nielsen Homescan, 52 viikkoa päättyen 24.1.2016, total Suomi, ostot arvossa, tuoteryhmä total teollisesti pakattu kala (pl. kaupan merkit)

Lohen graavaus

Jos haluat herkulliset graavilohi- tai graavikirjolohisiivut nopeasti ja helposti syötäväksi, niin kannattaa käydä hakemassa Kalaneuvoksen graavipakkaus lähimmän hyvin varustetun ruokakaupan kalajalostehyllystä. Jos sinulla on kuitenkin aikaa odotella vajaan vuorokauden verran, niin voit graavata lohen tai jonkin muun kalan monin eri mauin itsekin. Alla olevalla videolla Kalatalousneuvos Veijo Hukkanen esittelee lohen graavausta kotikeittiöympäristössä:

Jos valmistat graavilohta isolle joukolle, voit graavata useampia fileitä samalla kertaa. Tarvitset noin 2 ½ rkl suolaa ja 2 ½ tl sokeria per fileen painokilo. Sokerilla ja suolalla graavatun kalan voi viimeistellä erilaisiksi mielenkiintoisiksi makuyhdistelmiksi oman maun mukaan. Reseptipankistamme löydät esimerkiksi puolukkagraavatun kirjolohen ja mustikkagraavatun siian reseptit. Voit kokeilla rohkeasti omia lempimakujasi graavatun kalan parina. Esimerkiksi kesällä graavilohen makuina voit kokeilla raikasta sitruunaa, tuoreita yrttejä, appelsiinia, fenkolia, kaprista tai piparjuurta. Voit myös vaihdella graavauksessa käytettäviä suolalajeja toisiin. Kokeile ruususuolaa, merisuolaa tai sormisuolaa graavaukseen. Voit vaihdella myös sokerilaatuja toisiin. Voit kokeilla esimerkiksi ruokosokeria taloussokerin sijaan. Graavikala ei ole kaikkien herkku, mutta siitä oppii nauttimaan kokeilemalla erilaisia makuja. Jos kypsentämättömän kalan syöminen arveluttaa, kannattaa tutustua Eviran kalan syöntisuosituksiin.

Graavikirjolohifilee, siivu
Pakkauskoko: n. 200 g, 400 g, n. 750 g vak
Kalaneuvos graavi kirjolohi siivu
Graavilohifilee, siivu
Pakkauskoko: n. 200 g, n. 1 kg vak
wave