Madekeitto

Annoskoko: 4 60 min

Arvio:

4

madekeitto

MADEKEITTO – klassinen SESONKIHERKKU

Madekeitto – tuo maukas kulinaristien arvostettu sesonkiherkku – nautitaan alkuvuodesta kylmien vesien aikaan. Keitto maistuu varmasti kaikille kalan ystäville talvisena viikonloppu- tai juhlaruokana. Madekeiton maku on miellyttävän pehmeä ja hieman makea. Mateen liha on vaaleaa, vähäruotoista, kiinteää ja vähärasvaista sekä helposti sulavaa. Madekeitto ei ole näyttävä tai värikäs sen lihan vaaleuden vuoksi, mutta maku yllättää ja vie kielen mennessään.

Vaikka madekeittoa pidetään todellisena herrojen herkkuna, keiton resepti ei vaadi kuitenkaan erityisiä tai erikoisia ainesosia. Keiton ainekset ovat aivan tavallisen arkikeiton ainesosia, kuten perunaa, porkkanaa ja sipulia. Keiton maukas ja rikas liemi saadaan keittämällä nyljettyä madetta. Lientä keitetään hiljalleen ja alhaisella lämpötilalla, jotta mateen rakenne ei rikkoontuisi liemen joukkoon.

Vaikka mateen liha on kiinteää, se hajoaa helposti keitettäessä. Liemen kruunaa täyteläinen kerma ja perinteiset keiton mausteet. Madekeittoja on monenlaisia, mutta tämä resepti on hyvin klassinen ja vaivaton. Madekeiton valmistamiseen menee noin tunti, jos made on valmiiksi nyljetty. Varaa kalan käsittelyyn aikaa, jos ostat sen kokonaisena.

Made on makeiden vesien petokala

Made tai toiselta nimeltään matikka on makeiden vesien petokala ja ainoa turskakala. Mateen sesonki ajoittuu alkuvuoteen, sillä made on liikkeessä heti alkuvuodesta maaliskuun alkuun asti. Madetta saa toki kesälläkin ja on silloinkin erittäin hyvää ja laadukasta, mutta sen pyynti on silloin haastavaa, sillä made viettää lämpimällä säällä aikaansa viileissä syvänteissä.

Pelottavan karskin näköinen ja limainen isokokoinen made voi olla jollekin kauhistus ja vaikeasti käsiteltävä. Kaupan kalatiskiltä saa pyydettäessä valmiiksi käsiteltyä madetta, jos tämä tuntuu haastavalta. Kalan käsittely aloitetaan poistamalla mateen nahka nylkemällä. Mateen nahka lähtee yleensä helposti, etenkin jos saat mateen pään johonkin kiinni, jolloin molemmat kädet ovat käytettävissä. Apuvälineinä voit käyttää esimerkiksi pihtejä.

Toisinaan mateen nahkaa ei tarvitse poistaa, sillä nahassa on paljon makuja. Madekeitossa se on kuitenkin välttämätöntä. Jos nahkaa ei poisteta, se kaltataan, jolloin pintalima poistetaan. Kalttaus on nykyisin harvinaistunut käsittely ja lähes kaikissa resepteissäkin käytetään nyljettyä madetta.

Jos sinulla käy oikein hyvä tuuri, mateesta löytyy arvokasta ja herkullista mätiä. Saat sen mukaasi pyydettäessä, kuten maksankin, jota voit käyttää keitossa tai paistaa pannulla. Jos haluat tehdä maistuvan kalaliemen itse, pyydä myös perkeet mukaan ilman kiduksia, sillä ne tekevät liemelle kitkerän maun. Liemen voit pakastaa ja käyttää myöhemmin. Näin saat hyödynnettyä lähes koko kalan.

Valmistusaineet

liemi:

 • 1 1/2 kg made nyljettynä
 • 1 keltasipuli
 • 2 laakerinlehteä
 • 10 maustepippuria
 • 2 tl suolaa
 • 1 l vettä

keitto:

 • mateen keitinliemi ja kypsät kalapalat
 • 1 rkl voita
 • 8 perunaa
 • 2 porkkanaa
 • 1 keltasipuli
 • 1/2 purjo
 • 5-10 maustepippuria
 • 2 dl kermaa
 • 2 tl suolaa
 • 2 rkl tilliä

Madekeitto ohje

 1. Paloittele made noin 5 cm:n paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Keitä madepalat ja sipuli laakerinlehdillä, maustepippurilla ja suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
 2. Nosta madepalat liemestä ja perkaa ne ruodottomiksi. Siivilöi keitinliemi talteen.
 3. Kuori perunat, porkkanat ja sipuli. Pilko lohkoiksi. Kuullota kasviksia hetki voissa kattilassa.
 4. Lisää keitinliemi ja keitä kasvikset kypsäksi. Lisää mateenpalat, kerma ja suola. Kuumenna ja lisää tilli.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 899

Energia 589 kcal

Proteiini 63 g

Hiilihydraatit 24 g

Rasva 26 g

Tyydyttynyt rasva 16 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 18.1 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 259 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit