Sushi kulhossa

Annoskoko: 4 40 min

Arvio:

4.6

Sushi kulho

Sushi kulhossa – resepti, joka yllättää

Sushi on japanilainen ruokalaji, jossa on perinteisesti käytetty etikalla maustettua riisiä pääraaka-aineena. Sushi-riisin kanssa tarjoillaan, joko täytteenä tai päällysteenä, kalaa tai muita raaka-aineita. Kala on perinteisesti tärkein riisin kanssa tarjottava lisuke sushissa. Sushilla on pitkät perinteet ja tässä reseptissä hieman ravistellaan perinteistä tapaa tarjoilla kyseinen ruokalaji.

Tässä sushi-reseptissä annokset valmistetaan täysin perinteisistä suupaloina nautittavista annoksista poikkeavalla tavalla. Sushi valmistetaan ruokalijoille viime vuodet trendissä viihtyneen kulhoruoan muotoon, isommiksi annoksiksi. Yhtä ruokailijaa kohden valmistetaankin yksi kulhollinen herkullista sushia erillisten suupalojen sijaan. Erilaiset makunautinnot raikkaista kasviksista, Kalaneuvoksen tuoreesta lohifileestä tai kokonaisesta lohesta ja kirjolohen mädistä kootaan raidoiksi kulhoannosten päälle, riisin ja sushiin perinteisesti kuuluvan inkiväärin jäädessä kulhon pohjalle. Inkivääri tarjoillaan annoksessa pikkelöitynä, eli garin muodossa. Garin voi ostaa valmiina ruokakaupasta tai valmistaa itse.

Kaveriksi sushille valmistetaan sriracha-ranskankermakastike, joka tuo hieman mietoa lämpöä annokseen, sekä mukavaa kontrastia annosten värimaailmaan. Kastikkeen voi tarjoilla erikseen, jolloin ruokalijat voivat annostella sitä oman makunsa mukaan.

Koska sushissa kala syödään raakana, on tärkeää kalaa ostettaessa huolehtia kylmäketjun katkeamattomuudesta kaupan kalatiskiltä omaan jääkaappiin saakka. Nykyaikaiset kylmäketjut kauppaan asti ovat niin edistyneitä, että niistä kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Kylmäketju voi kuitenkin katketa siinä vaiheessa, kun kuluttaja kantaa kalan ruokakaupasta kotiin. Talvipakkasilla tai matkan kaupasta kotiin ollessa lyhyt tämä ei ole ongelma, mutta etenkin kesäkeleissä kannattaa suosia termokasseja tai muuta soveltuvaa kuljetusmenetelmää.

Kulhoruoka on kaunista syötävää myös silmille

Perinteinen sushikin on kaunista katseltavaa, mutta tästä kulhoversiosta saat valmistettua erittäin kauniit tarjottavat ilman perinteisten annospalojen kanssa vaadittavaa pikkutarkkaa työtä. Etuna tässä kulhoversiossa on se, että kun mielesi tekee valmistaa itse sushia, mutta aikaa ei ole käytettävissä tunteja, niin tällä reseptillä ruoka valmistuu alle kolmessa vartissa. Sinun ei tarvitse siltikään tinkiä kokonaan itse valmistetusta ruoasta tai annosten näyttävyydestä.

Voit käyttää reseptissä muitakin kasviksia, kuin tässä reseptissä käytettyjä avokadoa, retiisiä, porkkanaa ja purjoa. Nämä kasvikset on valittu malliksi reseptiin siksi, että niiden värimaailma luo kulhoihin kauniin värikkään kokonaisuuden kuutioidun lohen ja oranssinpunaisen kirjolohen mädin kanssa. Sanotaan, että ihminen syö silmillään ja näinä päivinä monelle tavoitteelliselle kotikokille ruoan ulkonäön merkitys on suuri ja annosten rakentaminen lautasille on tärkeä osa ruoanlaittoa.

Hyviä herkutteluhetkiä sushin parissa!

Valmistusaineet

 • 400 g Kalaneuvos lohifileetä
 • 1 purjo
 • 2 avokadoa
 • 2 porkkanaa
 • 6 retiisiä
 • 150 g Kalaneuvos kirjolohen mätiä
 • 4 rkl mustia tai kuorimattomia seesaminsiemeniä paahdettuna
 • 1 dl garia eli pikkelöityä inkivääriä

riisi:

 • 2,5 dl sushiriisiä
 • 3,25 dl vettä

mausteliemi:

 • 2 rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1/2 rkl suolaa

sriracha-ranskankermakastike:

 • 150 g ranskankermaa
 • 1/2 rkl srirachaa
 • 1 tl hunajaa
 • 1/2 tl suolaa

Sushi kulhossa ohje

 1. Valmista ensin sushiriisi. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla huolellisesti, kunnes pois valuva vesi on kirkasta.
 2. Laita riisi matalaan kattilaan veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kannen alla kevyesti kiehuen 15 minuutin ajan.
 3. Kun riisi on kypsää, ota kattila pois hellalta. Anna riisin vielä levätä hetki kannen alla ennen maustamista.
 4. Sekoita sokeri, suola ja riisiviinietikka kattilassa. Kiehauta seos niin, että suola ja sokerit sulavat.
 5. Kaada riisi laakeaan vuokaan, kaada päälle etikkaseos ja nostele etikkaseos riisin joukkoon puulastalla. Jäähdytä seos.
 6. Riisin jäähtyessä kuutioi lohi pieniksi paloiksi. Suikaloi purjo. Viipaloi avokadot. Raasta porkkanat ja viipaloi retiisit.
 7. Valmista sriracha-rankankermakastike.
 8. Kokoa annokset pieniin kulhoihin. Laita pohjalle ensin sushi-inkivääri, sitten riisi ja päälle suikaloidut kasvikset, lohi, ja kirjolohenmäti kauniina raitoina.
 9. Ripottele päälle mustia seesaminsiemeniä. Tarjoa srirachalla maustetun ranskankermakastikkeen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 439 g

Energia 628 kcal

Proteiini 33 g

Hiilihydraatit 26 g

Rasva 38 g

Tyydyttynyt rasva 13 g

Ravintokuitu 7 g

Suola 5 g

Sokeri 10 g

Kolesteroli 242 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit