Nieriä uunissa

Annoskoko: 4 40 min

Arvio:

5

Nieriä uunissa

Nieriä uunissa inkivääri-voikastikkeella

Nieriä uunissa kokonaisena paistettuna, täytettynä ja ihanalla inkivääri-voikastikkeella kuorrutettuna on suussasulava idea esimerkiksi viikonlopun herkutteluhetkiin. Tässä reseptissä perattu nieriä täytetään persiljalla ja maustetaan perinteisesti suolalla ja mustapippurilla. Kastike nieriälle valmistuu voista ja inkivääristä.

Ainoa paikka kompastua reseptissä on kastikkeen kohdalla; ole tarkkana, ettet polta voita kattilaan, vaan annat sen vain kuplia kevyesti. Koko komeus kruunataan lopuksi kevätsipulilla ja sitruunalla koristellen ja samalla makumaailmaa rikastaen. Ruoka valmistuu aloittelevaltakin kotikokilta 40 minuutissa, joten kyseessä on loppujen lopuksi nopea ja helppo resepti.

Uunissa valmistetut kalat sopivat suomalaiseen makumaailmaan, koska sään puolesta esimerkiksi miellyttävä grillauskautemme on valitettavan lyhyt. Uunissa paistaminen onkin luonnollinen kypsennystapa tälle pohjoisimmalle sisävesien kalalle. Nieriä on kalana kooltaan lohta ja kirjolohta hieman pienempi. Luonnossa se kasvaa noin 20-60 senttimetrin pituiseksi ja 0,3-1,5 kilon painoiseksi, hieman alueesta riippuen. Tämän vuoksi nieriä sopii kokonaisenakin hyvin uunissa kypsennettäväksi, toisin kuin esimerkiksi keskikokoinen lohi. Tässä reseptissä olemme mitoittaneet noin 800 gramman painoisen kalan reseptin neljän hengen annosmäärään sopivaksi.

Uuninieriä sopii ruoaksi ympäri vuoden

Monet kalan todelliset ystävät pitävät nieriää, eli toiselta nimeltään rautua, Suomen maukkaimpana ruokakalana. Suuren yleisön keskuudessa nieriä on jäänyt lohen ja kirjolohen varjoon suosiossa, mikä on hieman sääli – kasvatettuna kalana nieriä kun on erinomainen ruokakala saatavuudenkin näkökulmasta. Nieriää on saatavilla käytännössä ympäri vuoden, joten se sopii yhdeksi osaksi vaihtelevaa kalaruokien kiertoa. Nieriän liha on punertavaa ja melko rasvaista. Kalana se muistuttaa ulkonäöltään lohta ja taimenta, mutta väritykseltään se on selkeästi tummempi.

Kalaneuvoksen nieriä on Ruotsissa vastuullisesti kasvatettua. Villinä elävästä nieriästä esimerkiksi saimaannieriä on erittäin uhanalainen. Toimitamme Kalaneuvoksella nieriää kokonaisena ja fileinä ruokakaupoille ympäri vuoden. Jätä pyyntö nieriän tilaamisesta lähikauppasi kalatiskin vastaavalle, jos lähikaupassasi tätä herkkua ei ole kovin usein kalatiskillä tarjolla!

Nieriää kannattaa kokeilla myös muilla kypsennystavoilla. Esimerkiksi kalan grillauksessa nieriä on erinomainen valinta raaka-aineeksi. Nieriä sopii vaihtoehtoiseksi kalaksi myös suurimpaan osaan reseptipankkimme kirjolohi- ja lohiresepteistä. Kokeile nieriää vaikkapa herkullisessa täytetyn kalafileen reseptissämme fileenä tuorejuuston kera.

Valmistusaineet

 • 1 kokonainen Kalaneuvos nieriä (n. 800 g)
 • 1 rkl öljyä
 • 1 tl suolaa
 • 1/4 tl mustapippuria
 • 1/4 ruukkua lehtipersiljaa

inkivääri-voikastike:

 • 100 g voita
 • 2 rkl inkivääriä raastettuna

lisäksi:

 • 5 kevätsipulia
 • 1 sitruuna

Nieriä uunissa ohje

 1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
 2. Pyyhi nieriä talouspaperilla kuivaksi ja hiero pintaan öljy.
 3. Mausta kala suolalla ja pippurilla, laita suolaa myös kalan vatsaonteloon.
 4. Täytä persiljalla. Laita kala leivinpaperilla vuorattuu uunivuokaan.
 5. Paista nieriää 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
 6. Sulata voi kattilassa ja lisää raastettu inkivääri.
 7. Anna voin hiljalleen kuplia noin 5 minuuttia, mutta älä ruskista voita.
 8. Viipaloi kevätsipulit ja lohko sitruunat. Ripottele kevätsipulit kalan pinnalle.
 9. Tarjoa nieriä inkivääri-voikastikkeen ja sitruunalohkojen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 310 g

Energia 435 kcal

Proteiini 23 g

Hiilihydraatit 4 g

Rasva 34 g

Tyydyttynyt rasva 16 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 2.2 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 116 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit