Janssonin kiusaus

Annoskoko: 4 1 h 15 min

Arvio:

5

Janssonin kiusaus

janssonin kiusaus – ihana kotiruokaklassikko

Janssonin kiusaus on todellinen kotiruokaklassikko. Sen juuret ulottuvat nimensä mukaisesti Ruotsiin ja itse päähenkilöön Janssoniin. Kaikkia tietenkin kiinnostaa, kuka oli tämä Jansson? Siitä on esitetty monta teoriaa, mutta varmuutta siihen ei ole. Nimi on arveltu tulleen ruotsalaisen 1800-luvulla eläneen oopperalaulaja Per ”Pelle” Janzonin mukaan, joka kutsui ystäviään yöpalallle näytöksien jälkeen.

Toinen teoria on, että nimi olisi annettu 1800-luvulla eläneen ruotsalaisen lahkolaissaarnaajan Erik Janssonin mukaan, jonka heikkous oli tämä perunasta, anjoviksesta, sipulista ja kermasta tehty laatikkoruoka. Kolmas olettamus on, että ruoka nimettiin vuonna 1929 valmistuneen ruotsalaisen elokuvan nimeltään Janssons Frestelse mukaan.

Joka tapauksessa tämä vanha resepti on jäänyt elämään helppona ja nopeana uuniruokana, jota ruotsalaiset tarjoavat myös joulupöydässä. Meille se on helppo arkiruoka tai suolainen yöpala, josta on muunneltu muita kiusauksia aineksien mukaisesti. Resepteistämme löytyy mm. kirjolohikiusaus ja silakkakiusaus, joissa ainekset pääraaka-ainetta lukuunottamatta ovat lähes samat. Ajan saatossa Janssonin kiusauksen resepti ei ole juurikaan muuttunut, joitakin pieniä eroavaisuuksia saattaa kuitenkin olla ainesosien suhteessa. Katso videoresepti alta ja valmista janssoninkiusaus mukana.

Janssoninkiusaus reseptivideo

Janssoninkiusaus anjoviksesta valmistuu yksinkertaisista aineksista

Olennaista Janssoninkiusauksessa on pääraaka-aine anjovis, jota toiset rakastavat ja toiset eivät ole koskaan maistaneetkaan. Pohjoismaissa anjovis valmistetaan kilohailista, jota käytetään janssoninkiusaukseen ja moniin muihin klassikkoruokiin. Moni luulee, että englannin sana anchovy tarkoittaa anjovista, mutta vaikka sanat näyttävät samalta, anchovy on itse asiassa sardelli. Anjovisfileet ovat mausteliemeen säilöttyjä, pehmeitä ja sopivat hyvin kastikkeisiin. Anjovissäilykkeet ovat puolisäilykkeitä, eli ne vaativat säilyäkseen kylmäsäilytyksen.

Valmistukseen tässä reseptissä käytetään valmista perunasuikalesekoitusta pakasteesta. Valmiin perunasuikaleen käyttäminen nopeuttaa huomattavasti ruuan tekemistä. Toki voit tehdä laadukkaista uuniruokiin sopivista perunoista suikaleet myös itse, jos siihen on aikaa. Huomioithan, että Janssonin kiusaus vaatii noin tunnin kypsentämisen uunissa riippuen uunin tehokkuudesta, joten voi olla helpompaa ostaa valmis perunasuikalepussi säästääksesi aikaa.

Kiusauksen yksi olennaisista ainesosista on myös kerma, jota ei tässä ruuassa säästellä. Voit käyttää joko kuohu- tai ruokakermaa oman maun mukaisesti. Jos haluat ruuasta hieman kevyempää, valitse kerma alhaisemman rasvaprosentin mukaan. Mausteita ei tämä ruoka juurikaan kaipaa. Yksinkertaisuudessaan lisäät mausteita vain suolan. Makua ruokaan tuo itse anjoviksien mausteinen liemi sekä sipuli. Viimeistelyyn käytetään voita.

Janssonin kiusaus maistuu raikkaan salaatin, etikkapunajuurien tai maustekurkkujen kanssa.

Valmistusaineet

 • 125 g anjoviksia
 • 2 kpl keltasipulia
 • 40 g voita
 • 1 kg pakasteperunasuikaleita
 • 4,5 dl kermaa
 • 3/4 dl korppujauhoja

Janssonin kiusaus ohje

 1. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuullota sipulit voissa pehmeäksi.
 2. Lado voideltuun uunivuokaan puolet perunasuikaleista.
 3. Lisää kuullotetut sipulit ja anjovikset.
 4. Lisää loput perunat. Jos pidät suolaisesta ruuasta, voit lisätä ripauksen suolaa. Kaada kerma ja anjovisliemi vuokaan.
 5. Ripota pinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 422 g

Energia 552 kcal

Proteiini 18 g

Hiilihydraatit 50 g

Rasva 29 g

Tyydyttynyt rasva 18 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 7.6 g

Sokeri 4 g

Kolesteroli 78 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit