Fish & chips

Annoskoko: 4 1 h

Arvio:

5

Fish and chips

Fish & chips suomalaiseen tapaan – resepti illanistujaisiin

Fish & chips tunnetaan brittien lähes kansallisruokana. Yhdistyneessä kansakunnassa annosta saa melkein jokaisesta pubista ja ruuanmyyntikojusta. Pubeissa annos huuhdotaan alas useimmiten brittiläiseen tapaan oluen kera.

Tässä reseptissä pääset valmistamaan itsetehdyt ranskanperunat kalalla suomalaiseen tapaan muokattuna – pääraaka-aineena käytetään kuhaa, mutta voit käyttää myös muita vaaleita kaloja, jos kuha ei ole sesongissa tai muuten vain saatavilla. Resepti ei ole nopeimmasta päästä valmistaa, mutta voit helposti valmistaa isonkin määrän samalla kertaa fish & chipsejä isompiinkin illanistujaisiin vieraillesi tai omalle kotiporukalle.

Ranskanperunat valmistetaan Lapissa ja Pohjois-pohjanmaalla viljeltävästä jauhoisesta puikulaperunasta. Jauhoinen peruna lajikkeena ei ole perinteisesti se paras mahdollinen ranskanperunoihin, mutta jos sen friteeraa, sopii se aivan huikean hyvin ranskanperunoiden tekoon. Puikuloiden pitkulainen muoto sopii loistavasti ranskanperunoiden valmistukseen, kunhan valitset puikuloista ne isoimmat yksilöt.

kalaa ranskalaisten kera friteeraten

Fish & chips valmistuksessa ei öljyä säästellä. Valmistus tapahtuu uppopaistamalla eli friteeraamalla kuhafileet paloina sekä puikulat rypsiöljyssä kullanruskeiksi. Reseptissä on käytetty valurautakattilaa, mutta tavallinen teräskattila käy myös mainiosti.

Rypsiöljy soveltuu parhaiten friteeraukseen, sillä sen savuamispiste on korkea ja maku neutraali. Öljyn tulee olla 180 asteista ja kuumuuden voi mitata sille sopivalla lämpömittarilla. Jos et omista lämpömittaria, lämmön voi testata esimerkiksi leipäpalalla ja se kun nousee pintaan ja ruskistuu, on lämpötila sopiva.

Ranskanperunoiden esivalmistelu ei vaadi kuin puikuloiden leikkaamisen sopiviksi tikuiksi kuorien kera. Tämän jälkeen ne uppopaistetaan talouspaperilla kuivattuina pienissä erissä ja pariin otteeseen, jolloin perunat saavat upean rusehtavan sävyn ja valmistuvat ihanan rapsakoiksi. Kuha tulisi valmistella ruodottomaksi ja tämän jälkeen se paloitellaan sopiviksi pitkiksi paloiksi ohjeen mukaisesti.

Itse juju fish & chips reseptissä on frittitaikinan valmistus. Se valmistetaan maissi- ja spelttivehnäjauhoista, joihin sekoitetaan ruualle makua tuovat mausteet, kuten paprikajauhe sekä suola. Rapeiden paistettujen kuhapalojen maun kruunaa olut, joka tuo ruokaan huikeasti lisää rapeutta sekä syvyyttä makuihin. Oluen alkoholi poistuu kypsennettäessä, joten tällä reseptillä tehdyt fish & chipsit sopivat myös perheen pienemmille.

Tarjoa halutessasi sitruunalohkojen, pakasteherneiden sekä ketsupin kera. Enjoy your meal!

Valmistusaineet

  • 500 g Kalaneuvos nahatonta kuhafileetä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 dl spelttivehnäjauhoja
  • 1/2 dl maissijauhoja
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1/4 tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl olutta
  • 600 g puikulaperunoita
  • 2 tl sormisuolaa
  • 1 tl öljyä
  • 200 g pakasteherneitä
  • 1 sitruuna
  • 1 dl ketsuppia

Fish & chips ohje

  1. Pese puikulat hyvin ja lohko kuorineen ohuiksi ranskalaisiksi. Kuivaa hyvin talouspaperin välissä. Kuumenna öljy valurautapadassa 180 asteiseksi. Friteeraa puikulat muutamassa erässä kullanruskeiksi.
  2. Kun puikulat ovat kullanruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen öljy pois. Anna jäähtyä hetki ja friteeraa puikulat toiseen kertaan noin minuutin ajan niin, että pinta rapsakoituu.
  3. Nostele puikulat uudestaan talouspaperin päälle valumaan ja ripottele päälle sormisuolaa.
  4. Leikkaa kuhafileestä ruodot pois. Leikkaa kuhafilee pitkittäin puoliksi ja puolikkaat kolmeen osaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Sekoita kaikki frittitaikinan kuivat aineet keskenään. Lisää olut ja sekoita taikinan ainekset nopeasti tasaiseksi taikinaksi juuri ennen paistamista.
  6. Pyöräytä kuhapalat frittitaikinassa ja laske ne varovasti kuumaan öljyyn. Kypsennä kalapalat kullanruskeiksi ja nosta ne hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.
  7. Tarjoile fish and chips sulatettujen pakasteherneiden, ketsupin ja sitruunalohkojen kera.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 441 g

Energia 374 kcal

Proteiini 31 g

Hiilihydraatit 50 g

Rasva 1 g

Tyydyttynyt rasva 1 g

Ravintokuitu 6 g

Suola 6.8 g

Sokeri 12 g

Kolesteroli 99 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kommentit