Kalaliemi

Annoskoko: 6 45 min

Arvio:

4.5

kalaliemi

Kalaliemi itse valmistettuna toimii keiton pohjana tai maukkaana liemenä

Kalaliemi valmistuu kalanperkeet itse hyödyntämällä – unohda kaupan valmiit kalaliemikuutiot ja hyödynnä koko kala! Liemeen voit hyödyntää kaikki kalankäsittelystä jääneet osat. Kuulostaa kovin monimutkaiselta ja työläältä prosessilta, mutta todellisuudessa kalaliemen teko on hyvinkin helppoa ja nopeaa. Kalaliemeen voi käyttää mitä tahansa kalanperkeitä, kuten kalojen päitä, ruotoja, nahkoja ja häntiä. Lohi, kirjolohi, kuha, hauki, siika ja kaikki muutkin tuoreet kalat sopivat hyvin kalaliemen pohjaksi.

Kannattaa ostaa kalatiskiltä kokonainen kala, sillä voit käyttää sen lähes kokonaan eikä hukkaan heitettäviä osia juurikaan tule. Jos et halua itse käsitellä kalaa, pyydä kalatiskin ammattitaitoista myyjää fileoimaan se puolestasi ja leikkaamaan sen tarpeittesi mukaan joko fileiksi, paloiksi, kuutioiksi tai suikaleiksi. Pyytämällä saat perkeet mukaasi, muutoin ne päätyvät harmillisesti kaupan biojätteeseen.

Yhdistämällä erilaisia kasviksia sekä mausteita nesteen ja kalanperkeiden kanssa on monipuolinen ja herkullinen kalaliemi valmis! Itse tehty kalaliemi on eittämättä herkullisen kastikkeen, muhennoksen, pataruuan tai kalakeiton salaisuus. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana:

Kalaliemi reseptivideo

LIEMEN KOOSTUMUS – runsas ja sipulinen

Kalaliemi koostuu tässä reseptissä kasvisten osalta kolmesta eri sipulista ja herkkusienistä. Keltasipuli, salottisipulit sekä purjo tuovat kalaliemeen paiston jälkeen runsaasti umamin makua. Umamia on sipulien lisäksi kalaliemessä käytettävissä herkkusienissä ja kalassa. Umami tuo herkullisuutta ja makujen syvyyttä ruokaan. Umami myös herättää ruokahalua.

Kuullottamalla pestyjä, kuorittuja ja hienonnettuja kasviksia ensin voissa, niiden maku pääsee oikeuksiinsa tuoden samanaikaan suolaisuutta sekä makeutta kalaliemeen. Herkkusienen maku on hento sekä pähkinämäinen ja se sopii hyvin sipulien makupariksi. Kasvisten paistamisen jälkeen freesataan myös kalanperkeitä hetki. Muista poistaa kalan päästä kidukset ensin.

Nesteenä käytetään runsaasti vettä sekä hieman valkoviiniä. Valkoviini kruunaa tämän reseptin tuoden hapokkuutta, syvyyttä ja aromikkuutta kalaliemeen. Valkoviiniä voi käyttää joko alkoholillisena tai alkoholittomana. Jos käytät alkoholillista valkoviiniä, sen alkoholi haihtuu kuitenkin keitettäessä. Mausteeksi riittävät yksinkertaisesti vain maustepippurit ja laakerinlehdet. Heitä myös kimppu yrttejä liemeen omien makumieltymyksien mukaan, esim.tilmjamia, persiljaa, rakuunaa ja oreganoa.

Mikäli haluat mahdollisimman kirkasta lientä, siivilöi se sideharson läpi. Kalaliemi imee herkästi makuja, joten säilö se tiivisen purkkiin. Kalaliemi säilyy jääkaapissa hyvänä ja raikkaana muutaman päivän ajan. Voi myös pakastaa liemen, jos haluat säilyttää sitä pidempään ja käyttää sitä vaikkapa muutamassa erässä.

Valmistusaineet

 • 1 kalan perkeet (kirjolohi, lohi, kuha)
 • 2 l vettä
 • 1 sipuli
 • 3 pientä salottisipulia
 • 1 purjon valkoinen osa
 • 5 laakerinlehteä
 • 5 maustepippuria
 • 1 dl valkoviiniä
 • 6 herkkusientä
 • 1 rkl voita
 • 50 g yrttejä (esim.timjami, persilja, rakuuna, oregano)

Kalaliemi ohje

 1. Kuori pestyt vihannekset, hienonna ne ja kuullota niitä voissa, kunnes ne pehmenevät.
 2. Lisää joukkoon kalan perkeet ja freesaa vielä heti. Lisää nesteet ja mausteet.
 3. Anna kiehua 30 minuutin ajan. Anna liemen jäähtyä hetki ja siivilöi liemi.

Vinkki: Voit pakastaa kalaliemen myöhemmin käytettäväksi.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 316 g

Energia 34 kcal

Proteiini 1 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 2 g

Tyydyttynyt rasva 1 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 0.1 g

Sokeri 0 g

Kolesteroli 4 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit