Kokonainen lohi uunissa

Annoskoko: 6 1 h

Arvio:

5

Kokonainen lohi uunissa

Kokonainen lohi uunissa on arjen helppo perusruoka

Kokonainen lohi uunissa on helpointa valmistaa kokonaisesta, peratusta kirjolohesta. Kirjolohi on kalana keskimäärin pienempi kooltaan kuin lohi, joten se sopii kokonaisena paremmin uuniin kuin lohi. Kaloja on tietysti eri kokoisia, joten myös pieni lohi käy hyvin raaka-aineeksi tähän reseptiin. Kokonaisena ostettu kala on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin valmis kalafilee, joten tämä resepti sopii erinomaisesti yhdeksi edulliseksi arkiruoaksi kalakiintiötä täyttämään.

Olemme käyttäneet tässä reseptissä muutenkin helposti saatavilla olevia raaka-aineita ja mausteita, jotta tämä pääruoka olisi mahdollisimman helppo valmistaa ympäri vuoden. Jos haluat valmistaa lohen tai kirjolohen uunissa fileestä, niin reseptipankistamme löytyy useampikin resepti tähän tarkoitukseen; mm. uunilohi, uunikala, uunikirjolohi ja gremolatalohi.

Kokonainen uunilohi valmistuu tunnissa

Raaka-aineeksi kokonaiseen uuniloheen tarvitset kokonaisen, peratun kirjolohen tai pienen peratun lohen. Kokonaisia, perattuja kaloja on myynnissä hyvin varustettujen ruokakauppojen palvelutiskeillä kautta maan. Pyyhi kala kokonaan sisältä ja päältä kuivaksi ja tee kylkeen viiltoja. Viiltoihin laitetaan sitruunaviipaleita. Ne tuovat makua ja kaunista ulkonäköä kalalle uunissa.

Ohjeessa mainitulla kalan maustamisella kauttaaltaan tarkoitetaan sitä, että kalan sisään laitetaan perkuuviillon kautta täytteeksi sitruunaa, fenkolia, sipulia ja mausteita eli suolaa, fenkolinsiemeniä, valkopippuria ja valkosipulia. Lopuksi kalan päälle valutetaan viini, joka viimeistelee maun. Uunissa kala kypsyy noin 30 minuuttia, hieman kalan koosta riippuen. Koko ruoka on siis valmista tunnissa aloittelevankin kotikokin tekemänä.

Fenkoli sopii kokonaisen uunilohen kaveriksi erinomaisesti

Fenkoli on vahvan makuinen vihannes, joka sopii erityisen hyvin kalan kanssa makupariksi. Sitä on olemassa niin sanottua maustefenkolia, jonka siemenistä saadaan tässäkin reseptissä käytettävät fenkolinsiemenet sekä salaattifenkoli, jota myydään vihanneshyllyssä lähes jokaisessa keskikokoisessa ja suuressa ruokakaupassa.

Moni on voinut sivuuttaa fenkolin tähän mennessä vihanneshyllyssä, koska ei ole oikein tiennyt, kuinka sitä kuuluisi käyttää. Tässä reseptissä on hyvä mahdollisuus kokeilla fenkolia, jos se on aiemmin ollut hieman tuntemattomampi vihannes vaikkapa perinteisten kurkun tai salaatin sijaan. Reseptiä voi toki muunnella vapaasti. Kannattaa kokeilla eri makuja kokonaisen uunikirjolohen kanssa. Laita vaikka oma suosikkiversiosi kommentteihin alle muidenkin iloksi!

Valmistusaineet

1 kpl kokonainen perattu kirjolohi (n. 1,5 kg)
1,5 tl suolaa
1 tl kokonaista valkopippuria
1 tl murskattuja fenkolinsiemeniä
1 pieni fenkoli
1 makea sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
½ dl valkoviiniä

Kokonainen lohi uunissa ohje

  1. Pyyhi kala päältä ja sisältä kuivaksi.
  2. Tee kalan kylkeen terävällä veitsellä viiltoja.
  3. Mausta kauttaaltaan suolalla, valkopippurilla sekä fenkolinsiemenillä.
  4. Nosta kala uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Viipaloi fenkoli ja sipuli ohuiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä.
  6. Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet ja pestyt sitruunat.
  7. Täytä kala fenkolilla, sipuleilla ja lisää viipaloitua sitruunaa.
  8. Taita sitruunaviipaleita myös kalaan tekemiisi viiltoihin.
  9. Jos kasviksia jää yli, lisää ne vuokaan kalan kanssa kypsymään. Valuta kalan päälle viini.
  10. Paista kokonainen lohi 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia kalan koosta riippuen.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 324 g

Energia 272 kcal

Proteiini 28 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 14 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 1.8 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 88 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.