Martin Kala logo

Martin Kala Oy

Turussa ja Kaskisissa toimiva Kalaneuvos-konserniin kuuluva Martin Kala Oy käsittelee vuosittain noin 3,5 miljoonaa kiloa kalaa; silakkaa ja muita luonnonkaloja sekä kasvatettua siikaa, kirjolohta ja lohta. Silakan fileointi muodostaa yrityksen pääasiallisen tuotantotoiminnan. Silakkafileen lisäksi silakka jalostuu myös nahattomaan, päättömään perattuun sekä suolattuun muotoon. Liiketoimintaan sisältyy lisäksi alkukesästä varhaisperunat sekä lipeäkalan valmistus joulun alla.

Martin Kala on Suomen merkittävin silakkafileen valmistaja. Yhtiö on panostanut voimakkaasti silakkafileen tuotantoteknologiaan ja on näin nostanut silakkafileen laadun huippuunsa. Silakkafileetä Martin Kala toimittaa Suomen johtaville jatkojalostajille, keskusliikkeille, kalatukuille ja vähittäiskauppoihin.

Martin Kalan välittämä silakka on MSC-sertifioitua. Yritys sai sertifioinnin osana Kalaneuvos-konsernia Suomen merialueilta kalastetulle silakalle syksyllä 2018 – ensimmäisenä Suomessa. Lipeäkalalle sertifiointi on ollut olemassa jo vuodesta 2016.

Kalaneuvoksen silakalle MSC-sertifiointi

Martin Kalan silakka on MSC-sertifioitua

Lipeäkalan valmistaminen on yhtiössä muodostunut vaalituksi perinteeksi. Martin Kalan lipeäkala on saavuttanut kuluttajien keskuudessa vankan maineen takuuvarmana laatutuotteena vuodesta toiseen. Tuotantotilat on saneerattu tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi ja tuotantoteknologia on modernia. Osaava henkilökunta on sitoutunut panostamaan tuotteiden korkeaan laatuun.

Työpaikkoja Martin Kalassa on ympärivuotisena vajaa 30 ja kiireisimpinä aikoina yhtiössä työskentelee noin 40 henkilöä.

oiva

Martin Kalan Turun tuotantolaitoksen Oiva-raportti

oiva

Martin Kalan Kaskisten tuotantolaitoksen Oiva-raportti

PERHEYRITYKSEN PERINTEET

Martin Kala ja Vihannes Oy myymälä
Kuvassa Martin Kala ja Vihannes Oy:n myymälä vuonna 1955

Martin Kala ja Vihannes perustettiin 1954 Turun Martinmäkeen kolmen yrittäjän voimin. Perustajat olivat Hannes Kantonen, Eero Montola ja Jouko Ryöppönen. Yhtiö ryhtyi välittämään perustajiensa kotiseudun, Rymättylän, kalastus- ja maataloustuotteita. Alussa harjoitettiin myös vähittäismyyntiä oman kalamyymälän kautta. Vähittäismyymälästä päätettiin kuitenkin melko pian luopua ja keskityttiin tukkukauppaan silakalla, suomukalalla, varhaisperunalla ja avomaankurkulla.

Toiminnan laajennuttua 1960-luvun puolivälissä siirryttiin uusiin toimitiloihin Pitkämäkeen Lentäjäntielle. Kun tilat jäivät pieniksi 1980-luvun alkupuolella, yritys muutti toimintansa Runosmäkeen nykyiseen toimipaikkaansa. Seuraava sukupolvi otti yrityksen vetovastuun 1980-luvun lopulla ja luotsasivat yritystä 30 vuoden ajan. Runosmäen Verstaskadulle rakennettu teollisuustila oli alunperin 860m²:n kokoinen. Tiloja on laajennettu askel askeleelta. Nykyään Verstaskadulla on kaksi erillistä tuotantohallia, joissa on tilaa yhteensä yli 2000m².

Kalaneuvos Oy on tehnyt Martin Kala ja Vihannes Oy:n kanssa yhteistyötä heti V. Hukkanen Oy:n perustamisesta eli vuodesta 1975 alkaen. Yrityskauppa oli luonteva osa yhteistyön kehitystä Martin Kala ja Vihannes Oy:n omistajien jäädessä sivuun vuonna 2013. Kalaneuvos Oy (silloinen V. Hukkanen Oy) osti Martin Kala ja Vihannes Oy:n koko osakekannan vuonna 2013. Martin Kala Oy jatkaa itsenäisesti toimintaansa Suomen merkittävänä silakka- ja lipeäkalatuotteiden valmistajana taustavoimanaan toinen vahva perheyritys ja sijaintinaan edelleen Suomen Turku.

Vuonna 2018 Martin Kala Oy osti Kuivaniemen Kala Oy:n. Huhtikuun 2019 alusta Kuivaniemen Kala liitettiin Martin Kalaan. Kuivaniemen Kala on perustettu Kuivaniemellä vuonna 1980, ja yritys on keskittynyt silakan fileointiin ja myyntiin. Yrityksen ovat aiemmin omistaneet sen perustajat, veljekset Reijo ja Jari Suutari. Kuivaniemen Kala Oy:n liikevaihto oli vuonna 2017 noin 2,1 miljoonaa euroa, ja yritys työllistää noin 10 henkilöä.