Lohivanukas Micken tapaan
Annoskoko: 4 45 min
Lohivanukas maistuu koko perheelle
Lohivanukkaan on meille ideoinut ahvenanmaalainen kokki Michael Björklund, joka tunnetaan mm. ohjelmasta Strömsö. Lohivanukas on täyttävä tarjottava ja voidaan tarjota hyvin osana kalapöytää tai pääruokana. Lohivanukas valmistetaan perinteisesti kermasta, kananmunista, perunoista ja kalasta. Tämä ruoka on hyvin klassinen tarjottava etenkin ruotsalaisessa ruokapöydässä. Erona suomalaiseen vastaavanlaiseen reseptiin eli lohilaatikkoon on, että siinä käytetään kypsiä perunoita, joka nopeuttaa huomattavasti kypsennysaikaa.
Lohivanukas voidaan tehdä tuoreesta lohesta, kylmäsavulohesta tai kuten tässä reseptissä graavatusta lohesta. Kalaneuvoksen graavilohifilee siivuina sopii loistavasti tähän reseptiin. Resepti on suunniteltu neljälle pääruuaksi ja osana kalapöytää siitä riittää useammallekin syöjälle. Jos edelliseltä aterialta jää ylimääräisenä keitettyjä perunoita ja et keksi mitä niistä valmistaisi, niin tämä resepti on erinomainen hyödyntää ne ja näin vähennät ruokahävikkiä.
Graavilohi on monikäyttöinen herkku
Graavilohi sopii kalalautaselle muiden makujen viereen, alkupalapöytään, koristeltuihin napostelupaloihin ja moniin pääruokiin.
Graavaus on vanha tapa kalan kypsennykseen. Se oli aluksi käytössä kalastajilla, joilla ei ollut mahdollisuuksia kylmäsäilytykseen. Myöhemmin graavattu kala on vakiintunut herkuksi sen hienon maun vuoksi. Graavauksessa lohifileiden väliin laitetaan suolaa, joka kypsentää kalan 1-4 vuorokaudessa ilman, että se kuumennetaan. Suolan lisäksi mukana on sokeria sekä mausteita tai vaikka konjakkia makua tuomassa. Jos haluat itse graavata lohta, voit katsoa reseptipankistamme lohen graavaus -ohjeen videon kera.
Koska graavilohifileetä ei ole kypsennetty kuumentamalla, sen säilytyksen kanssa kannattaa olla tarkkana ja huolehtia 0-3 asteen lämpötilasta. Graavilohifilee on parhaimmillaan ostopäivän lähellä, ja avattu paketti säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen kuumentamatta kypsytettyä kalaa ei pidä syödä.
Valmistusaineet
- 1 pkt (150g) Kalaneuvos graavilohifileesiivua
- 3 dl kermaa
- 5 kananmunaa
- 5 keitettyä perunaa
- 1 dl hienonnettua tilliä
- 3 keltasipulia
- 100 g voita
Lisukkeeksi:
- 200 g pakastepuolukoita
- 1/2 dl sokeria
Lohivanukas Micken tapaan ohje
- Paista sipulit ja viipaloi keitetyt perunat puolen senttimetrin paksuisiksi siivuiksi.
- Kaada kerma ja kananmunat uunivuokaan tai valurautapannuun. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kerrosta perunaa, sipulia, tilliä ja graavilohta uuninkestävään astiaan.
- Aloita perunakerroksella, sitten sipuli, lohi ja tilli. Päätä kerros perunalla ja lisää vähän voita.
- Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
- Paista 180 asteessa, noin 30 minuuttia (riippuu käyttämästäsi uunivuoasta, joten kannattaa seurata tilannetta).
- Nauti halutessasi puolukoiden kera.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 326
Energia 2819 kcal
Proteiini 22 g
Hiilihydraatit 16 g
Rasva 58 g
Tyydyttynyt rasva 34 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 3.9 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 372 mg
Ok