Kalojemme alkuperä

Kalojemme alkuperä

Kalalajeistamme tärkeimmät ovat kasvatettu suomalainen ja ruotsalainen kirjolohi, kasvatettu norjalainen lohi, Kanadan järvissä villinä kasvanut siika, Atlantilta pyydetty makrilli sekä suomalainen pyydetty silakka ja muikku. Suomalaisista järvikaloista meille ovat tärkeitä etenkin siika, kuha ja ahven. Kalaraaka-aineet tulevat meille kalastajilta, omilta kasvatuslaitoksiltamme sekä kasvattajilta.

Vastuullisena perheyrityksenä katsomme asioita pitkällä tähtäimellä. Vuosikymmeniä jatkuneet hyvät suhteet kalastajiin, raaka-ainetoimittajiin ja kasvattajiin luovat pohjan luotettavalle toiminnalle. Kaikki yhteistyökumppanimme ovat läpäisseet toimittaja-arviointimme, ja auditoimme toimittajiamme suunnitelmallisesti. Nopeat kylmäkuljetukset auttavat turvaamaan tuoreet tuotteet niin jatkojalostukseen kuin suoraan asiakkaillemmekin.

Vierailemme säännöllisesti lohenkasvatuslaitoksilla Lofooteilla ja Pohjois-Norjassa sekä omilla kirjolohenkasvatuslaitoksillamme Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Norjan lohi kuljetetaan kylmäkuljetusrekoilla suoraan Lofooteilta kalanjalostustehtaallemme ja lohi on jalostettavana jo 22 tuntia perkuun jälkeen. Hallitsemme tuoreen kirjolohen koko tuotantoketjun, mädistä ja kalanpoikasista aina valmiiseen tuotteeseen saakka, ympäri vuoden. Kotimaisen kirjolohen matka kalanpoikasesta kuluttajan lautaselle vie 2,5–3 vuotta.

Käytämme kestävien kalakantojen kaloja

Ahvenanmaa, aava

Hankimme kalaa kestävistä kalakannoista ja suosimme hankinnoissamme vastuullisia lähitoimijoita. Kerromme pakkausmerkinnöissä kalan pyyntialueet ja raaka-aineemme ovat jäljitettävissä. Kotimaiset kalastajat, joilta hankimme saalista, kuuluvat uuden kalastuslain mukaisesti kaupallisten kalastajien rekisteriin ja ilmoittavat saaliinsa ELY-keskuksiin. Tämä auttaa pitämään kalastuksen vastuullisena. Esimerkiksi myymästämme kuhasta yli 90 prosenttia on järvikuhaa, joka tulee taatusti kestävistä kalakannoista. Kotimainen siika puolestaan on Saaristomeressä kasvatettua tai villinä Lappajärveltä, Kyrösjärveltä tai Saaristomereltä pyydettyä. Suositun ahvenen pyyntipaikkoja ovat muun muassa Lappajärvi, Pirkanmaan Pyhäjärvi ja Kyrösjärvi.

Puruveden muikkua kalastetaan Suomen kirkkaimmasta ja puhtaimmasta suurjärvestä – Puruvedestä. Puruveden muikkua kalastetaan nuottaamalla. Kestävän kalastuksen mukainen pyyntimuoto takaa parhaan laadun. Suomessa kasvatetut kirjolohi ja siika ovat WWF:n vihreällä listalla eli WWF:n suosittelemien kalojen joukossa.

Kalaneuvoksen myymä silakka ja makrilli ovat MSC-sertifioituja. Lisäksi saatavana on myös MSC-sertifioitua molvaa, josta valmistamme MSC-sertifioitua lipeäkalaa tytäryrityksessämme Martin Kalassa. MSC-sertifikaatti on maailmanlaajuisesti tunnettu todistus siitä, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

MSC Kalaneuvos Sastamala
MSC Kalaneuvos toimitusketjutunnus
MSC Martin Kala Turku
MSC Martin Kala – Turun yksikön toimitusketjutunnus
MSC Kuivaniemen Kala
MSC Martin Kala – Kaskisten yksikön toimitusketjutunnus

Kalaneuvoksen kalat pyydetään tai kasvatetaan pääasiassa seuraavissa paikoissa:

Kirjolohi
Suomen rannikoilla, Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Tanskassa kasvatettua

Lohi
Pohjois-Norjan Lofoottien alueella ja Lofoottien pohjoispuolella kasvatettua

Siika (kasvatettu)
Saaristomeri

Siika (villi)
Lappajärvi, Kyrösjärvi, Saaristomeri, Ahvenanmaa

Kanadansiika (villi)
Winnipeg-järvi ja sen lähijärvet

Silakka
Selkämeri ja Saaristomeri

Muikku
Puruvesi
Saimaa
Säkylän Pyhäjärvi

Hauki
Lappajärvi
Kyrösjärvi
Pyhäjärvi, Säkylä

Made
Lappajärvi
Pyhäjärvi, Pirkanmaa

Kuha (järvi)
Lappajärvi
Pyhäjärvi, Pirkanmaa
Kyrösjärvi
Vesijärvi, Lahti

Kuha (meri)
Vaasan merialue, Turun saaristo

Ahven (järvi)
Lappajärvi
Pyhäjärvi, Pirkanmaa
Kyrösjärvi

Ahven (meri)
Merenkurkku

Taimen (kasvatettu)
Ahvenanmaa

Nieriä (kasvatettu)
Ruotsi

Makrilli
Irlanti ja Skotlanti, Koillis-Atlantin vesissä kasvanutta

Turska
Ruotsin ja Tanskan alueelta, Koillis-Atlantti

Molva (Lipeäkala)
Koillis-Atlantti