Kirjolohileipä

Annoskoko: 4 15 min

Arvio:

5

Kirjolohileipä

Kirjolohileipä – fiksu valinta nälän iskiessä

Lämmin kirjolohileipä valmistuu hetkessä – ja katoaa parempiin suihin sitäkin nopeammin. Lohileipä on varsinainen arjen pikaruoka, joka tekee kylläiseksi ja hellii samalla makunystyröitä. Näiden kirjolohileipien jujuna on kotitekoinen minttu-hernepesto, joka loihtii leivistä astetta maistuvamman herkun. Pesto valmistuu kätevästi jo edellisenä päivänä ja näin leivän voi koota nopeasti nälän yllättäessä. Nopeasti syntyvä kirjolohileipä on terveellinen valinta tilanteisiin, joissa nälän kurniessa tekisi mieli ahmia jääkaapista, mitä käteen sattuu. Katso reseptivideo alta ja valmista!

Herkullinen minttu-hernepesto syntyy helposti itse tekemällä

Raikas ja täyteläinen minttu-hernepesto syntyy maukkaista raaka-aineista. Pakasteherneet antavat pestolle kauniin vihreän värin ja mukavaa rakennetta. Kotimainen minttu ja basilika tekevät mausta ja väristä vielä intensiivisemmän ja vivahteikkaamman. Pienikokoiset, mutta sitäkin maukkaammat auringonkukansiemenet paahtuvat pannulla herkullisiksi ja niitä käytetään pestossa perinteisten pinjansiementen sijaan. Tiesitkö, että auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti rautaa, sinkkiä, vitamiineja, hyvälaatuista rasvaa sekä proteiinia? Siemenet ovat mainio ja edullinen vaihtoehto pähkinöiden tilalle käytettäväksi, eivätkä ne myöskään allergisoi pähkinöiden tavoin.

Itse tehty minttu-hernepesto voittaa kaupan peston mennen tullen. Pestoa varten pannulla ilman öljyä paahdetut auringonkukansiemenet hurautetaan hienoksi jauheeksi tehosekoittimessa, jonka jälkeen joukkoon lisätään minttu ja basilika, valkosipuli ja raastettu parmesaanijuusto, sulatetut ja valutetut pakasteherneet sekä oliiviöljy ja mausteet. Tarvittaessa joukkoon voi lisätä vielä tilkan vettä, mikäli pesto vaikuttaa koostumukseltaan liian paksulta. Mauntäytteinen, väriltään raikkaan vihreä minttu-hernepesto on helppotekoinen herkku, josta riittää käytettäväksi myös muuhunkin kokkailuun, esimerkiksi kylmäsavulohipastan kastikkeena.

Lohileipä – Kokoa, koristele ja nauti!

Kun pesto on valmis, on suurin työ jo takana. Nälän iskiessä ei tarvitse kuin paistaa ohueksi leikattuja kirjolohifileitä pannulla molemmin puolin noin minuutin verran. Mausteena voi käyttää kevyesti suolaa, mutta pestosta löytyy itsessään jo melko hyvin makua, joten kirjolohifilee ei siksi kaipaa runsasta maustamista. Kun kala on kypsää, on aika koota leivät.

Täytteisiin sopii yksi jos toinenkin kasvis, esimerkiksi rapsakka jäävuorisalaatti, myös pienitty lehtikaali ja paprika ovat varsin toimivia raaka-aineita kirjolohen ja minttu-hernepeston rinnalle. Leiväksi sopii myös lähestulkoon mikä vain – vaalea, täysjyvä-, ruis- tai kauraleipä. Kokoa ja koristele kirjolohileivät mielesi mukaan ja nauti saman tien, kun leipä on vielä rapea ja lämmin! Jos olet tumman leivän ja savukalan ystävä, kokeile resepteistämme tuhtia lohismörreä.

Valmistusaineet

  • öljyä paistamiseen
  • 8 viipaletta vaaleaa leipää
  • 300 g Kalaneuvos kirjolohifileetä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1/4 ruukku vihreää salaattia
  • 1/2 paprika
  • 1 tomaatti

minttu-hernepesto:

  • 3/4 dl (50 g) auringonkukansiemeniä
  • 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl parmesan raastetta
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Kirjolohileipä ohje

  1. Valmista aluksi minttu-hernepesto:
    1. Paahda auringonkukansiemeniä hetki kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa.
    2. Sulata ja valuta pakasteherneet.
    3. Hienonna auringonkukansiemenet hienoksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon yrtit ja valkosipulinkynsi ja sekoita tasaiseksi.
    4. Lisää joukkoon yrtit ja valkosipulinkynsi ja sekoita tasaiseksi.
    5. Lisää joukkoon herneet ja sekoita vielä.
    6. Lisää viimeisenä öljy, suola ja ripaus mustapippuria.
    7. Jos pesto on liian paksua lisää tarvittaessa joukkoon kylmää vettä.
  2. Leikkaa kirjolohi ohuiksi siivuiksi ja paista pannulla kypsäksi.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Paahda leipäviipaleet paahtimessa tai paista ne parilapannulla rapeiksi.
  5. Sivele leipäviipaleille minttu-hernepestoa ja laita päälle kasviksia ja paistettua kalaa.
  6. Laita päälle toinen leipäsiivu ja nauti heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 258 g

Energia 620 kcal

Proteiini 26 g

Hiilihydraatit 33 g

Rasva 39 g

Tyydyttynyt rasva 7 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 4 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 53 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit