Tuoreet kalat

Tuoreet kalat kestävistä kalakannoista ovat toimintamme perusta. Tuorekalavalikoimamme on laaja. Valikoimamme sisältää kaikki kysytyimmät kalalajit kotimaisista järvikaloista ja Suomessa sekä Ruotsissa kasvatetusta kirjolohesta aina Kanadan suurissa järvissä villinä kasvaneeseen siikaan.

Tärkeimmät kalalajimme ovat kasvatettu suomalainen ja ruotsalainen kirjolohi, kasvatettu norjalainen lohi, Kanadan suurissa järvissä villinä kasvanut siika, Atlantilta pyydetty makrilli sekä suomalainen pyydetty muikku ja MSC-sertifioitu silakka. Lohi pitää Suomen syödyimmän kalan paikkaa ja kuha kasvattaa suosiotaan tasaisesti.

Kalaneuvoksen kirjolohi kasvatetaan Suomessa ja Ruotsissa Nordic Troutin kalankasvattamoilla. Voit lukea tietoa kaikkien kalojemme alkuperästä tarkemmin sivuiltamme. Tarjoamme kirjolohesta ja lohesta monia eri leikkuuasteita; A-, C- ja D-leikattua fileetä irtomyynnistä sekä pakattua ”tuore” tai ”suomalainen” merkittyä, huippulaadukasta C-leikattua pakattua kirjolohifileetä. Mikäli kalafileiden leikkuuasteet eivät ole tuttuja, niin pääpiirteissään mitä isompi aakkosten kirjain, sen enemmän osia (esim. rasvaa) fileestä on poistettu. Tarjoamme myös esimerkiksi silakkafileestä erilaisia versiota eri käyttötarkoituksia varten – Suomen merialueilta perattua sekä nahallista että nahatonta kotimaista fileetä. Voit tutustua kattavaan tuorekalavalikoimaamme alla ja sopivasta raaka-aineesta omaan ruoanlaittotarkoitukseesi voit kysyä myös ruokakauppojen kalatiskeiltä.

Voit kerätä resepti-ideoita eri kaloille kattavasta kalareseptien kokoelmastamme!

Tuore kala – termi, jonka ihmiset käsittävät eri tavoin

Tuore kala on ristiriitainen käsite – joidenkin mielestä kala on tuore vain itse kalastettuna ja välittömästi ruoaksi laitettuna. Meille Kalaneuvoksella on ylpeyden aihe tarjota aina laadukasta tuoretta kalaa kauppojen kalatiskien kautta. Siksi laadunvalvontamme on jatkuvaa ja erittäin tiukkaa. Toimitamme kalat kauppoihin ympäristöystävällisissä kalalaatikoissa, joiden kehittämisessä olimme päävastuussa Stora Enson kanssa. Huolehdimme kylmäketjun katkeamattomuudesta tiukasti logistiikkaketjussamme. Annamme laatuosastomme johdolla kaloille viimeisen käyttöpäivän, jonka suhteen laatukriteeristömme on tiukka. Voit siis nauttia tuoreista kaloistamme huoletta viimeiseen käyttöpäivään asti.

Muista kuitenkin huolehtia etenkin kesähelteillä itse kylmäketjun katkeamattomuudesta kaupan kalatiskiltä kodin tai mökin jääkaappiin asti! Voit käyttää esimerkiksi kylmälaukkua tai termokassia tähän tarkoitukseen. On myös erittäin tärkeää, että säilytät kalatuotteet, niin tuoreet kalat kuin kalajalosteet kotonasi riittävän kylmässä jääkaapissa, 0-3 asteessa. Usein etenkin vanhoissa jääkaapeissa lämpotilan vaihtelut ovat suuria ja tarkkaa säätöä lämpötilalle asteina ei ole olemassa. Pahimmillaan jääkaapin sisällä lämpötilavaihtelu voi olla melkein kymmennen asteen luokkaa. Mikäli jääkaappisi ei ole moderni, niin kannattaa kalatuotteet säilyttää lähellä takaseinää ja mahdollisimman matalalla.

Mistä tunnistaa tuoreen kalan?

Tuore kala ei tuoksu juuri millekään, siinä on vain mieto, raikas tuoksu läheltä haistettuna. Toki eri kalalajeissa ominaistuoksu vaihtelee hieman toisiinsa verrattuna. Kalan silmistä voi myös päätellä sen tuoreutta – kala on tuore, kun sen silmät ovat kosteat, ulkonevat ja kirkkaan väriset. Mikäli ostat kalan kokonaisena, voit myös tutkia sen ihoa. Tuoreessa kalassa iho on kiiltävä ja tasaisen ohuen limaisen kerroksen peitossa. Mikäli tarkastelet tuoretta kalafilettä, niin voit tutkia sen lihan koostumusta. Lihan kuuluisi olla jäykkää ja kimmoisaa. Toisaalta kalalajien välillä on eroja lihan rakenteessa. Esimerkiksi kirjolohen liha on vähärasvaisempaa ja siten murenevampaa kuin norjalaisen lohen liha. Tästä syystä monet suosivatkin sitä ruoanlaitossa.

Ruodoista voi myös päätellä kalan tuoreutta, mutta kannattaa ottaa huomioon, että Kalaneuvoksen tuoreet kalat myydään usein fileenä joko vakuumipakattuna ruodittuna (tarkista pakkauksen tuoteseloste) tai tuoretiskissä C- tai D-leikattuna, jolloin ruodot niistä on valmiiksi poistettu. Mikäli ostat kokonaisen kalan ja ruodot ovat tallella, niin usein logistiikkaketjussa kalan kauppaan asti toimittamiseen on kulunut 2-3 päivää, jolloin selkäranka ja kylkiruodot irtoavat jo hyvin. Tämä on tietenkin kalan ruoaksi valmistamisen kannalta hyvä ja ruoanlaittoa helpottava asia. Jos kalastat kalan itse ja alat fileoimaan sitä välittömästi, niin selkäranka ja kylkiruodot ovat tiukassa.

Kirjolohi
kokonainen
Kirjolohi
Kirjolohifilee
A-leikkuu, B-leikkuu, C-leikkuu, D-leikkuu
Kirjolohifilee
Kirjolohifilee, pakattu
C-leikkuu, n. 900 g
Kirjolohifilee, pakattu
Lohi
kokonainen
Lohi, kokonainen
Lohifilee
A-leikkuu, B-leikkuu, C-leikkuu, D-leikkuu, E-leikkuu, medaljonki
Lohifilee
Siika
kasvatettu, villi
Siika
Siikafilee
suomulla, suomustettu, ruodittu
Siikafilee
Taimen
kokonainen
Taimen
Taimenfilee
ruodittu
Taimenfilee
Kuha
kokonainen
Kuha
Kuhafilee
nahaton, nahallinen
Kuhafilee
Ahven
kokonainen
Ahven, kokonainen
Ahvenfilee
nahaton
Ahvenfilee
Hauki
kokonainen
hauki
Haukifilee
nahaton
Haukifilee, nahaton
Nieriä
kokonainen
Nieriä
Nieriäfilee
ruodittu
Nieriäfilee
Muikku
kokonainen
Muikku
Silakka
kokonainen
Silakka, kokonainen, MSC
Silakkafilee
nahaton, nahallinen
Silakkafilee, MSC
wave