Mätimousse

Annoskoko: n. 10 10 min

Arvio:

4.71

Mätimousse

Mätimousse on monikäyttöinen juhlaherkku mädistä

Mätimousse on maukas juhlava ruokalaji, joka on myös todella helppo valmistaa! Tämä herkku valmistuu vain 10 minuutissa ja viidestä raaka-aineesta. Yllätä juhlavieraasi positiivisesti ja tarjoa heille hieman luksusta mätimoussen muodossa.

Mätimoussen valmistus on helppoa; sinun tarvitsee vain vaahdottaa vispikerma ja sekoittaa se yhdessä ranskankerman, sipulisilpun, kirjolohen mädin ja mustapippurin kanssa. Ranskankerman eli creme fraichen sijaan jotkut tykkäävät käyttää smetanaa, mutta suosittelemme käyttämään ranskankermaa, jos sitä on suinkin saatavilla. Suolaa ei mätimousseen tarvitse lisätä, sillä mäti on itsessään runsassuolaista.

Mätimousse sopii juhlavaksi alkupalaksi esimerkiksi joulun kalapöytään ja sen voi tarjoilla valmiina suupaloina ruisleivän tai rapeiden ruisnappien päällä. Kirjolohen mätimousse sopii erinomaisesti myös osaksi alkupalapöytää kulhossa tarjoiltuna. Klassinen yhdistelmä on tietysti mätimousse sekä blinit. Katso alta reseptivideo, valmista itse perässä ja nauti haluamallasi tavalla!

Mätimousse reseptivideo

Kirjolohen mäti on näyttävä raaka-aine ruokiin ja koristeluun

Kirjolohen mätiä löydät kaupan pakastealtaista ympäri vuoden ja tuoresuolattuna versiona sitä voi löytää kauppojen palvelutiskeiltä ja kylmäkaapeista kalatuotteiden yhteydestä talvisesongissa. Mikäli ostat kirjolohen mädin pakasteena, kannattaa se sulattaa jääkaapissa ja nauttia sen jälkeen mahdollisimman pian.

Sulatettuna mäti säilyy erittäin hyvänä noin vuorokauden riittävän kylmässä jääkaapissa (0-3 asteessa). Mätimoussen säilyvyys jääkaapissa on siis samaa luokkaa. Kirjolohen mäti kannattaa valuttaa hyvin ennen ruokiin lisäämistä.

Mäti on naaraskalan munamassaa

Mäti on naaraskalan tuottamaan munamassaa. Kalan mäti on parhaimmillaan juuri ennen kalan kutuaikaa. Kirjolohen kutuaika on keväällä ja sen mäti on parhaimmillaan lopputalvesta ja alkukeväästä. Mätejä tarjoillaan paljon kevättalvella blinien kanssa, juurikin siitä syystä, että esimerkiksi sammen ja kirjolohen kutuaika on tuolloin.

Kirjolohen mäti on väriltään kirkkaan oranssia ja kooltaan, kuten kalakin, suurempaa kuin pikkukalojen mäti. Muikun ja siian mädit ovat hinnaltaan monesti kirjolohen mätiä kalliimpia ja ne ovatkin todellista juhlaruokaa. Kaviaari eli sammen mäti on harvinaista herkkua ja siksi sen hinta on aivan omaa luokkaansa. Kalaneuvos tuottaa kirjolohen, siian sekä muikun mätiä.

Mätiä käytetään ruoanlaitossa yleensä tuoresuolattuna, mutta myös kypsennettynä. Mäti maistuu etenkin blinien kanssa, mutta sitä voidaan tarjota myös kalapöydässä, uuniperunoiden, kananmunanpuolikkaiden tai pikkusuolaisten täytteenä, mätidipissä ja vaikkapa sipsien tai suolaisten joulutorttujen päällä.

Mädistä valmistetaan myös erilaisia kastikkeita, hyytelöitä ja vaahtoja. Isorakeinen kirjolohen mäti on näyttävä raaka-aine myös ruokien koristeluun. Viimeistele kalaruoat kirjolohen mädillä, niin saat ruokiin juhlavuutta ja arvokkuutta pienellä vaivalla.

Valmistusaineet

  • 1-2 dl vispikermaa
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 punasipuli
  • 250 g Kalaneuvos kirjolohenmätiä (tai muuta mätiä)
  • 1/4 tl tl mustapippuria

Mätimousse ohje

  1. Vaahdota vispikerma.
  2. Kuori ja silppua sipuli hyvin pieneksi.
  3. Sekoita kevyesti ranskankerma, kirjolohen mäti ja mustapippuri.
  4. Lisää punasipuli ja vaahdotettua vispikermaa haluamasi määrä, kuitenkin sen verran, että moussesta tulee kuohkeaa. Sekoita varovasti ja lisää tarvittaessa loppu kerma.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 70 g

Energia 132 kcal

Proteiini 6 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 11 g

Tyydyttynyt rasva 7 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 1.3 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 122 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit