Mätimousse

Annoskoko: n. 10 10 min

Arvio:

4.33

Mätimousse

Mätimousse on monikäyttöinen juhlaherkku kirjolohen mädistä

Mätimousse on maukas juhlava ruokalaji, joka on myös todella helppo valmistaa! Tämä herkku valmistuu vain 10 minuutissa ja viidestä raaka-aineesta. Yllätä juhlavieraasi positiivisesti ja tarjoa heille hieman luksusta mätimoussen muodossa. Mätimoussen valmistus on helppoa; sinun tarvitsee vain vaahdottaa kerma ja sekoittaa se yhdessä ranskankerman, sipulisilpun, kirjolohen mädin ja mustapippurin kanssa. Suolaa ei mätimousseen tarvitse lisätä, sillä mäti on itsessään runsassuolaista. Mätimousse sopii juhlavaksi alkupalaksi esimerkiksi joulun kalapöytään ja sen voi tarjoilla valmiina suupaloina ruisleivän tai rapeiden ruisnappien päällä. Kirjolohen mätimousse sopii erinomaisesti myös osaksi alkupalapöytää kulhossa tarjoiltuna. Klassinen yhdistelmä on tietysti mätimousse sekä blinit.

Kirjolohen mäti on näyttävä raaka-aine ruokiin ja koristeluun

Kirjolohen mätiä löydät kaupan pakastealtaista ympäri vuoden ja tuoresuolattuna versiona sitä voi löytää kauppojen palvelutiskeiltä ja kylmäkaapeista kalatuotteiden yhteydestä. Mikäli ostat kirjolohen mädin pakasteena, kannattaa se sulattaa jääkaapissa ja nauttia sen jälkeen mahdollisimman pian. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden riittävän kylmässä jääkaapissa (0-3 asteessa). Kirjolohen mäti kannattaa valuttaa hyvin ennen ruokiin lisäämistä.

Mäti on naaraskalan munamassaa

Mäti on naaraskalan tuottamaan munamassaa. Kalan mäti on parhaimmillaan juuri ennen kalan kutuaikaa. Kirjolohen kutuaika on keväällä ja sen mäti on parhaimmillaan lopputalvesta ja alkukeväästä. Mätejä tarjoillaan paljon kevättalvella blinien kanssa, juurikin siitä syystä, että esimerkiksi sammen ja kirjolohen kutuaika on tuolloin. Kirjolohen mäti on väriltään kirkkaan oranssia ja kooltaan, kuten kalakin, suurempaa kuin pikkukalojen mäti. Muikun ja siian mädit ovat hinnaltaan kirjolohen mätiä kalliimpia ja ne ovatkin todellista juhlaruokaa. Kaviaari eli sammen mäti on harvinaista herkkua ja siksi sen hinta on ihan omaa luokkaansa. Kalaneuvos tuottaa kirjolohen, siian sekä muikun mätiä.

Mätiä käytetään ruoanlaitossa yleensä tuoresuolattuna, mutta myös kypsennettynä. Mäti maistuu etenkin blinien kanssa, mutta sitä voidaan tarjota myös kalapöydässä, uuniperunoiden, kananmunanpuolikkaiden tai pikkusuolaisten täytteenä ja vaikkapa sipsien päällä. Mädistä valmistetaan myös erilaisia kastikkeita, hyytelöitä ja vaahtoja. Isorakeinen kirjolohen mäti on näyttävä raaka-aine myös ruokien koristeluun. Viimeistele kalaruoat kirjolohen mädillä, niin saat ruokiin juhlavuutta ja arvokkuutta pienellä vaivalla.

Valmistusaineet

2 dl vispikermaa
150 g ranskankermaa
1 punasipuli
250 g Kalaneuvos kirjolohenmätiä
¼ tl mustapippuria

Mätimousse ohje

  1. Vaahdota kerma.
  2. Kuori ja silppua sipuli aivan pieneksi.
  3. Sekoita kevyesti ranskankerma, kirjolohenmäti ja mustapippuri.
  4. Lisää muut ainesosat ja sekoita varovasti jotta mousse jää kuohkeaksi.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 70 g

Energia 132 kcal

Proteiini 6 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 11 g

Tyydyttynyt rasva 7 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 1.3 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 122 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.