Haukipullat

Annoskoko: 4 45 min

Arvio:

5

haukipullat

Haukipullat on herkullinen resepti kesään

Haukipullat sitruunaisella ranskankermakastikkeella on raikas vaihtoehto esimerkiksi lohipyöryköille, kun haluat herkutella mehukkailla ja maukkailla kalapullilla. Hauki on myös monille kesän vapaa-ajankalastajille yleinen – monesti hieman väheksytty saalis. Tästä reseptistä saa hyvän vinkin kesäruuaksi!

Aromaattista ja maistuvaa säväystä haukipulliin tuo valkosipuli, joka jakaa mielipiteitä voimakkaan makunsa puolesta. Hauki itsessään ei ole kovin voimakas maultaan, joten se kaipaa rinnalleen voimakkaita makuja ruokaa terävöittämään. Yrttinä tässä reseptissä on käytetty monen muunkin kalaruuan kanssa sopivaa tilliä, joka tuo myös mukavaa väriä haukipulliin, sillä hauen liha on hyvin vaaleaa.

Reseptin viimeistelee kuin kruununa täyteläinen, mutta kuitenkin kepeä ja ihanan kirpeä kastike. Kastikkeeseen makua tuovat raikas sitruuna, ruohosipuli sekä Dijon-sinappi, joka on perinteinen ranskalainen sinappi ja ihanteellinen juuri kastikkeita maustamaan. Kastikkeen kannattaa antaa maustua, jotta mausteet pääsevät oikeuksiinsa ja tuovat kastikkeelle tasapainoisen maun.

Haukipullat valmistuvat helposti haukifileistä, joista on poistettu ruodot ja nahka. Tällöin ne ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan. Pienet ruodot tässä ohjeessa eivät haittaa, sillä ne hajoavat sopivasti monitoimikoneessa. Valmiiksi käsitellyt haukifileet pyöräytetään monitoimikoneessa muiden ainesosien kanssa, jolloin saadaan nopeasti tehtyä hienorakenteinen ja tasainen massa. Haukipullat pyöritellään pulliksi ja paistetaan kypsiksi pannulla. Pannulla paistettaessa pulliin saadaan ihanan rapea pinta.

Katso reseptivideo alta ja valmista kalapyörykät helposti mukana!

Haukipullat reseptivideo

haukipyörykät – elinvoimaista lähiruokaa

Vaatimattomana kalana vesistön ja vedenlaadun suhteen hauki on erittäin yleinen ja toiseksi yleisin ahvenen jälkeen. Se on ollut muinoin hyvinkin merkittävä kala ruokapöydissä sen yleisyyden ja kohtuullisen helpon kalastuksen ansiosta. Kalaneuvoksen hauet nostetaan Lappajärvestä, Kyrösjärvestä ja Säkylän Pyhäjärvestä – lähiruokaa parhaimmillaan!

Toisin kuin monella on käsitys hauen mauttomuudesta, ruodollisuudesta ja hankalasta käsitellystä, hauki on erittäin hyvä, maukas sekä mainio ruokakala sen monikäyttöisyyden vuoksi.

Hauki kasvaa todella isoksi ja Suomen ennätys hipoo jo lähes kahtakymmentä kiloa. Nämä isot vonkaleet kuitenkin maistuvat puisilta ja niitä ei muutenkaan suositella syötäviksi niiden elohopeapitoisuuksien vuoksi. Parikiloiset ja sitä pienemmät hauet ovat kuitenkin oikein maukkaita.

Hauki on vähärasvainen ja maultaan mieto, mutta sen maku on kuitenkin ominainen ja selkeästi muista erottuva. Siitä saa loihdittua vaikkapa uunihaukea, kalamureketta tai keittoa ja sitä voi paistaa myös pannulla. Grillaukseen sopii hyvin kokonainen hauki ja tällöin se pysyy fileetä varmemmin mehevänä. Hauki voidaan valmistaa ruoaksi myös yhdessä rasvaisen kalan, kuten lohen kanssa.

Valmistusaineet

haukipullat:

 • 700 g Kalaneuvos haukifileetä
 • 1 dl kermaa
 • 2 pientä kananmunaa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl hienonnettua tilliä
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 3 rkl voi-öljyseosta (paistamiseen)

sitruunainen ranskankermakastike:

 • 200 g ranskankermaa
 • 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
 • 1 sitruunankuori raastettuna
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1/2 rkl Dijon-sinappia
 • 1 tl hunajaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria myllystä

Haukipullat ohje

 1. Aloita valmistamalla ranskankermakastike. Hienonna ruohosipuli ja raasta sitruunankuori.
 2. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.
 3. Raasta haukipullien valkosipuli raastimen hienoimmalla terällä ja hienonna tilli.
 4. Laita kaikki haukipullien ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä nopeasti tasaiseksi massaksi.
 5. Pyörittele haukipullat kostutetuin käsin pieniksi pulliksi ja paista voi-öljyseoksessa kypsiksi.
 6. Tarjoa ranskankermakastikkeen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 317

Energia 351 kcal

Proteiini 39 g

Hiilihydraatit 5 g

Rasva 19 g

Tyydyttynyt rasva 9 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 5.7 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 229 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit