Loimulohi

Annoskoko: 4 3 h 30 min

Arvio:

4.75

Loimulohi

Loimulohi on kalaherkku kesäiltoihin

Loimulohi on perinteinen kalaruoka etenkin pitkiin kesäiltoihin Suomessa. Lohen loimutus on ohjelmanumero itsessään ja loimutus onkin monelle yhtä paljon sosiaalinen tapahtuma perheen tai ystävien kesken kuin vain pelkkää ruoan valmistusta. On rentouttavaa istuskella ulkona nuotiopaikan vieressä ja katsella lohen kypsymistä nuotion valossa, tuoksutella kypsyvää kalaa ja vain rentoutua itsekseen tai rupatella läheisten kanssa.

Loimulohi ei ole mitään pikaruokaa, mutta siinä piileekin osin sen viehätys, kuten edellä tuli todettua. Loimulohen valmistukseen kuuluu ensimmäisenä työvaiheena lohifileen tai kirjolohifileen suolaus. Tähän työvaiheeseen kannattaa varata aikaa vähintään reilu tunti, vaikka esisuolaisit kalan pikamenetelmällä (lue ohje-kohdasta alta tarkat työvaiheet suolauksesta).

Lohen loimutukseen on hyvä olla oikeat välineet

Loimutuslautoja myydään valmiina tai voit nikkaroida sellaisen itse. Tarvitset höylätyn lankun, johon porataan pienet reiät ja vuollaan puusta reikiin sopivat tapit. Kalafilee kiinnitetään puutapeilla lautaan. Voit käyttää hätätapauksessa myös metallisia kiinnittimiä, mutta ongelma niissä on se, että ne herkästi ylikypsyttävät kalan ainakin kiinnikkeiden kosketuskohdista, koska metalliset kiinnittimet kuumenevat liikaa. Mikäli laudalle ei ole nuotiopaikan vieressä tukea tai telinettä, tai nuotio on maassa, kannattaa laudan toisesta päästä tehdä kiilamainen, jotta sen voi upottaa maahan.

Kokemus ja fileen kypsyyden tarkkailu auttavat loimulohen kypsennysvaiheessa

Loimulohen kypsennyksen onnistuminen voi arveluttaa ensikertalaista, mutta seuraavilla vinkeillä saat kalan kypsenemään oikeaan kypsyysasteeseen fileetä kuivattamatta:

 1. Ota filee esisuolauksesta huoneenlämpöön jääkaapista hyvissä ajoin, vähintään puolisen tuntia ennen loimutusta.
 2. Sytyttäessäsi nuotion, malta polttaa nuotiota kunnes puut ovat hyvin syttyneet.
 3. Lohifileen pyrstö kannattaa laittaa osoittamaan ylöspäin ja hieman kauemmaksi tulesta.
 4. Fileen sopiva etäisyys nuotiosta on noin 20-30 senttimetriä. Sopivan etäisyyden löytämiseen on hyvä käytännön testaustapa; kun pystyt pitämään kättäsi kalan ja liekkien välissä noin 10 sekuntia ennen kuin kämmentäsi alkaa polttaa, niin etäisyys on hyvä.
 5. Kala alkaa olemaan sopivan kypsyistä, kun kokeilet (varovasti) irrottaa kalaa nahasta – kypsästä kalasta nahka irtoaa helposti. Varo, ettei filee irtoa nahasta ja putoa nuotioon!

Voit maustaa loimulohen ennen kypsennystä haluamillasi mausteilla kuten mustapippurilla tai chilillä ja esimerkiksi alkoholeilla, kuten konjakilla tai viskillä. Kypsennyksen jälkeen voit halutessasi lisätä tuoreita yrttejä tai vaikkapa haluamaasi hilloa. Loimulohi kannattaa nauttia välittömästi.

Valmistusaineet

 • Kalaneuvos lohi- tai kirjolohifilee
 • 1 dl merisuolaa
 • Vapaavalintaiset mausteet

Loimulohi ohje

 1. Mausta filee suolalla (ja halutessasi rouhitulla mustapippurilla, chilillä tms. Jos haluat käyttää tuoreita yrttejä, lisää ne vasta kypsän kalan päälle).
 2. Sopiva määrä suolaa on henkilökohtainen makuasia, mutta jos ”pikasuolaat” kalan niin laita reilu kerros (selvästi pinnasta valkoisena erottuva kerros) merisuolaa ja anna maustua jääkaapissa 1-2 tuntia.
 3. Mikäli suolaat kalan yön yli, laita hieman maltillisempi määrä suolaa (n. 1 rkl hienoa merisuolaa).
 4. Huuhtele ja kuivaa filee ennen loimutusta.
 5. Ota filee huoneenlämpöön hyvissä ajoin, vähintään puolituntia ennen loimutusta.
 6. Tee suolavesiseos 10% suolaliuoksella. (esim. 4,5 dl vettä ja 0,5 dl merisuolaa).
 7. Sytytä nuotio ja polta nuotiota hetki kunnes puut ovat hyvin syttyneet.
 8. Kiinnitä filee puutapeilla loimutuslautaan ja aseta lauta nuotion läheisyyteen pystyasentoon. Pyrstö kannattaa laittaa ylöspäin ja hieman kauemmaksi tulesta. Sopiva etäisyys nuotiosta on noin 20-30 senttimetriä.
 9. Valele kalaa suolaliuoksella kastamalla katajanoksaa liukseen ja valelemalla sillä fileetä. Hätätapauksessa grillisutikin kelpaa valeluun.
 10. Loimuta lohta 1-2 tuntia fileen paksuudesta riippuen, kunnes kala on sopivan kypsää.
 11. Kala alkaa olla valmista kun kokeilet irrottaa nahkaa – kypsästä kalasta nahka irtoaa helposti.
 12. Voit halutessasi maustaa kalaa vielä esim. tuoreyrteillä tai vaikka hillolla. Tarjoile heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 255 g

Energia 488 kcal

Proteiini 47 g

Hiilihydraatit 0 g

Rasva 30 g

Tyydyttynyt rasva 7 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 5 g

Sokeri 0 g

Kolesteroli 167 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit