Grillattu ahven

Annoskoko: 4 30 min

Arvio:

5

grillattu ahven

Grillattu ahven on kaikkia ihastuttava kesäinen herkku

Kun viirukylkinen Suomen kansalliskala heitetään grilliin mausteiden ja vihannesten kera, saadaan lopputuloksena ihana, kesäinen herkku eli grillattu ahven. Näyttävät ahvenet tarjotaan vielä kuuman voi-sitruunakastikkeen kera, joka tuo taatusti vedet kielelle. Grillatut ahvenet ovat kotimaista kesäruokaa parhaimmillaan.

Pienikokoinen ahven on yllättävän helppo käsitellä. Ennen grilliin menoa ahvenet perataan ja niiden kidukset poistetaan, mutta päät jätetään tallelle. Näin kala pysyy mehevämpänä grillin kuumuudessa. Ahvenen miedon makuinen liha on hieno sellaisenaan, mutta nauttii perinteisten mausteiden kuten suolan, pippurin, sitruunan ja valkosipulin seurasta.

Tässä reseptissä ahvenet maustetaan sekä ulkoa että sisältä reippaalla ripauksella sitruunaista sormisuolaa, rouhittua valkopippuria sekä murskatuilla fenkolin siemenillä. Kalojen sisukset täytetään suikaloiduilla fenkoleilla ja kevätsipuleilla, sitruunansiivuilla sekä tillillä. Lopuksi jokainen ahven saa sisäänsä vielä nokareen voita, joka maustaa kalaa sulaessaan kuumassa grillissä.

Lisukkeeksi ahvenille valikoituvat kesäiset juurekset, naattiporkkanat ja -nauriit, joille taiotaan grillissä kylkiin upeat raidat. Juurekset ovat paitsi maistuvia mutta myös edullista grillattavaa. Ne sopivatkin erinomaisesti grillatun kalan seuraksi. Mikäli kalat ja vihannekset eivät mahdu grilliin kerralla, grillaa kypsäksi ensin kalat, sillä ne maistuvat hieman jäähtyneinäkin kuuman voikastikkeen saattelemana.

Ahven on mainio grillattava myös kokonaisena

Kala sopii grilliin siinä missä lihakin, ja joskus jopa paremmin. Kotimainen ahven kuuluu monen kesäruokiin, mutta useimmiten pannulla paistettuna, eikä niinkään grillattuna. Kannattaa antaa grillatuille ahvenille mahdollisuus, sillä grillissä niistä syntyy uusia makuja täynnä oleva kala-ateria. Sisätiloissa ahvenet kannattaa valmistaa uuniahvenet-reseptillämme. Samasta reseptistä löydät myös ahventen perkausohjeen.

Ei juuri ole helpompaa tapaa valmistaa kalaa grillissä kuin grillata se kokonaisena. Kalan sisuksiin nakataan mausteita ja pinta voidellaan öljyllä. Öljy takaa sen, että kala ei pala ikävästi kiinni grilliritilään. Kokonaisena grillattavassa kalassa mainiota on myös se, ettei se kuivu grillin kuumuudessa kovin helposti, kun sen luontaista rasvaa suojaa suomuinen nahka. Näin myös kalan liha pysyy mehevänä.

Grillissä ahven kypsyy ikään kuin höyryttämisen tapaan. Sen ansiosta vaalea liha irtoaa ruodoista ja mausta tulee pehmeän kesäinen. Ahvenia grillataan niin kauan, kunnes selkäevä lähtee helposti sormin vetämällä. Lue myös muiden kalojen grillausvinkit kalan grillaus -artikkelistamme. Lohen grillaus reseptin ohjeilla grillaat lohifileen.

Valmistusaineet

grillatut ahvenet:

 • 4 kookasta ahventa
 • 2 sitruunaa
 • 2 fenkolia
 • sitruunasormisuolaa
 • 2 kevätsipulia
 • 1 tl rouhittuja fenkolinsiemeniä
 • 2 rkl voita
 • rouhittua valkopippuria
 • 1/2 ruukkua tilliä
 • kalojen pintaan oliiviöljyä

grillatut nauriit ja porkkanat:

 • 1 nippu nauriita
 • 1 nippu porkkanoita
 • oliiviöljyä
 • suolaa

voi-sitruunakastike:

 • 100 g voita
 • 1/2 dl sitruunanmehua
 • ripaus sormisuolaa
 • 1 tl kuivattua rakuunaa

Grillattu ahven ohje

 1. Perkaa ahvenet, poista myös kidukset, mutta jätä päät.
 2. Huuhtele fenkolit ja suikaloi ne sekä kevätsipulit. Leikkaa sitruunat siivuiksi.
 3. Mausta kalat ulkoa ja sisältä sitruunasormisuolalla, rouhitulla valkopippurilla sekä murskatuilla fenkolinsiemenillä.
 4. Täytä kalan sisukset fenkoli-, sitruuna ja sipulisiivuilla ja laita vielä nokare voita jokaisen kalan sisälle.
 5. Valmista voi-sitruunakastike sulattamalla kattilassa voi ja lisäämällä loput ainekset.
 6. Huuhtele nauriit ja porkkanat. Halkaise ne ja pirskota juuresten päälle oliiviöljyä ja ripota pinnalle sormisuolaa.
 7. Laita kalat ja juurekset grilliin.
 8. Grillaa juureksiin kauniit raidat ja grillaa kaloja niin kauan, kunnes selkäevä lähtee helposti sormin vetämällä.
 9. Tarjoa kalat ja juurekset kuuman voi-sitruunakastikkeen kera.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 523 g

Energia 456 kcal

Proteiini 41 g

Hiilihydraatit 10 g

Rasva 24 g

Tyydyttynyt rasva 15 g

Ravintokuitu 7 g

Suola 3.8 g

Sokeri 10 g

Kolesteroli 229 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit