Grillatut kirjolohinyytit

Annoskoko: 4 25 min

Grillatut kirjolohinyytit

Grillatut kirjolohinyytit – kevyttä grilliruokaa

Grillatut kirjolohinyytit kätkevät sisäänsä ihastuttavan kevyttä ja värikästä tarjottavaa kalasta pitäville kesävieraille. Kirjolohinyytit ovat mukavaa vaihtelua raskaiden pihvien ja makkaroiden sijaan ja menevät hyvin kevyestä lounaasta tai päivällisestä.

Folioon käärityt kirjolohinyytit valmistuvat sukkelaan ja eivät vaadi monimutkaisia esivalmisteluja. Käärittäessä nyytit folioon, pysyy grilli siistinä ja lautasetkin puhtaana. Foliopalan päälle kannattaa asettaa leivinpaperi, joka imee liialliset kosteudet ja sen päältä voi vaikka syödä lautasta sotkematta. Toimii siis hyvin mökkiolosuhteissa. Reseptistä tulee kahdeksan nyyttiä ja siitä riittää neljälle henkilölle. Voit valmistaa nämä myös lohifileestä.

Kirjolohinyytit voidaan koota valmiiksi vieraita odottamaan ja ottaa esille tarvittaessa grillattavaksi. Tällöin vapautuu mukavasti aikaa vieraiden kanssa seurusteluun. Nyyttien esivalmistelut ovat helppoja, pilkot vain nyytteihin tulevat kasvikset sekä juurekset ja asettelet ne folion sisässä olevan leivinpaperin päälle. Kasvisten pinnalle ripotellaan reseptissä käytettävät mausteet: mustapippuri, korianterinsiemenet ja suola. Päälle asetellaan vielä pala nahatonta kirjolohi- tai lohifileetä, pala voita ja lopuksi lorautetaan tilkka viiniä, joka antaa mukavaa hapokkuutta annokseen.

Voit käyttää tähän reseptiin esimerkiksi pakattua kirjolohifileetä, joita löydät kaupan kylmätiskistä. Pakkaamatonta lohi- ja kirjolohifileetä saat kätevästi kaupan palvelutiskistä haluamasi määrän ja halutessasi he ottavat nahankin pois. Toki reseptiin käy kokonainen kirjolohi tai lohi, mutta sitä joutuu hieman käsittelemään. Loput voit käyttää sitten johonkin muuhun ruokaan. Voit valmistaa niistä vaikkapa lohimedaljonkeja tai grillattua lohta.

Kirjolohinyytit suljetaan huolellisesti, jotta ne eivät pääse aukenemaan paistettaessa. Grillaamiseen voit varata aikaa 10-15 minuuttia.

Kalan säilytys

Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta. Tuore kala on lähes tuoksuton. Kala on herkästi pilaantuva raaka-aine, joten sen ostamisessa ja säilyttämisessä kannattaa olla tarkkana. Vakuumipakastuista kaloista voi helposti tarkistaa kalan viimeisen käyttöpäivän ja säilytysohjeen. Viimeinen käyttöpäivä kertoo herkästi pilaantuvien tuotteiden turvallisen viimeisen käyttöpäivän. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen kalaa ei saa enää valmistaa ruoaksi.

Tuoretiskeiltä ostettu kala kannattaa valmistaa ruoaksi mielellään jo samana päivänä, mutta yleensä kala on turvallista käyttää pari päivää sen ostamisesta. Kala tulee säilyttää mahdollisimman kylmässä, mieluiten 0-3 asteessa. Jääkaapin kylmin osa sijaitsee jääkaapin takaosassa jääkaapin alimmalla hyllyllä. Joissain uudemmissa jääkaapeissa on kalan säilytykseen varta vasten suunniteltu kylmälaatikko, jonka lämpötila on lähellä nollaa astetta.

Valmistusaineet

 • 600 g nahatonta Kalaneuvos kirjolohi- tai lohifileetä
 • 1 1/2 tl suolaa
 • 1 nippu retiisejä
 • 1 nippu valkoista parsaa
 • 4-5 ohutta kesäporkkanaa
 • 1 varsisipulinippu
 • 1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
 • 1/2 tl mustapippuria
 • 50 g voita
 • 1/2 dl valkoviiniä

Grillatut kirjolohinyytit ohje

 1. Leikkaa lohifilee kahdeksaan annospalaan ja mausta teelusikallisella suolalla.
 2. Huuhtele ja lohko retiisit. Leikkaa parsoista puumainen tyvi pois ja viipaloi parsat. Paloittele ne suupaloiksi.
 3. Leikkaa porkkana vinoviipaleiksi. Lohko sipulit ja viipaloi vihreät varret.
 4. Leikkaa foliosta ja leivinpaperista neliön malliset palat (20 cm x 20 cm). Laita foliopalan päälle leivinpaperi.
 5. Kokoa nyytit. Lisää ensin kasvikset. Ripottele pinnalle korianterinsiemenet ja mausta vihannekset lopulla suolalla sekä pippurilla.
 6. Lisää nokare voita ja lohipalat (1 pala/nyytti). Taita folion reunat melkein kiinni ja lorauta nyyttiin hieman valkoviiniä. Sulje nyytti huolellisesti.
 7. Kypsennä nyyttejä grillissä 10 – 15 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä napakan kypsiksi.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 273

Energia 353 kcal

Proteiini 26 g

Hiilihydraatit 4 g

Rasva 25 g

Tyydyttynyt rasva 10 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 7.1 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 103 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *