Kalapata aasialaisittain

Annoskoko: 6 30 min

Arvio:

5

Kalapata

Kalapata – resepti aasialaisen keittiön tapaan

Kalapata kirjolohesta tai lohesta valmistettuna on hyvää vaihtelua perinteisille suomalaisille lihapadoille. Tässä reseptissä valmistamme tuhdin kalapadan viime vuosina trendiksi nousseeen aasialaisen keittiön tyyliin. Aasialaiset vahvat, mutta toisaalta myös raikkaat maut ja pohjoismaalainen, puhtaan makuinen kirjolohi sopivat hienosti yhteen. Aasialainen keittiö on hyvin monimuotoinen ja laajalle jakautunut – onhan Aasia maantieteellisesti valtavan kokoinen alue. Eri Aasian maissa on kehittynyt oma ruokakulttuuri ja omat makumaailmansa.

Eri alaruokakulttuurien alueisiin kuuluvat mm. Japani, Kiina, Thaimaa, Intia ja Vietnam. Jokaisella niistä on omat alueelliset erityispiirteensä. Vaikka jokaisella näistä alueista onkin omat tyypilliset ruokansa, on aasialaisella ruokakulttuurilla yhteisiäkin pääpiirteitä. Yhteisenä piirteenä koko alueella on uskontojen ja aasialaisen elämänfilosofian vaikutus itse ruokaan ja ruokailuun tapahtumana.

Aasialaiseen filosofiaan kuuluu, että kaikilla elämän osa-alueilla pyritään tasapainoon – niin myös ruoassa. Tavoitteena on pysyä terveenä ja saavuttaa pitkä ikä. Ruoassa tasapaino saavutetaan suolaisen, happaman, makean, tulisen ja kirpeän maun tasapainosta. Tässä reseptissä kirpeyttä saadaan limestä, makeutta hunajasta ja tulisuutta currytahnasta. Riisillä on erityinen merkitys aasialaisessa keittiössä, hieman kuten Suomessa perunalla, ja sitä syödäänkin päivittäin useilla eri aterioilla.

Kasvikset ovat tärkeitä aasialaisessa keittiössä. Tässä reseptissä käytetään mm. paksoita, eli pinaattikiinankaalia. Aasialainen ruoka valmistetaan yleensä nopeasti wokkipannulla, kuten tässäkin reseptissä kalapata valmistetaan. Raaka-aineet pilkotaan pieniksi samankokoisiksi kuutioiksi, jotta ruoka kypsyy nopeasti ja tasaisesti. Sormien ohella ruokailuvälineinä käytetään syömäpuikkoja ja lusikkaa.

Tuhti kookosmaito on aasialaisen kalapadan sielu

Tässä reseptissä pääasiallisena nesteenä käytetään kookosmaitoa, jolla saadaan täyteläinen, mutta samalla erittäin aasialaishenkinen maku ruokaan. Mikäli haluat säästää kaloreissa, niin suosittelemme kevytversiota kookosmaidosta. Sen sijaan esimerkiksi ruokakermaan kyseistä nestettä emme suosittele vaihtamaan kaloreiden säästämisen mielessä, koska kookosmaidon annokseen tuoma maku on niin oleellinen osa tätä ruokaa. Tämä ruokalaji on täyttävä suolapähkinöineen, mutta välillä kunnon täyttävä annos sopii lautaselle, esimerkiksi viikonloppuun. Ohjeen ravintoarvot on laskettu kuudelle hengelle jaettuna.

Kokeile myös muita aasialaishenkisiä kalareseptejämme; sushi kulhossa, sashimilohi, kirjolohi-kasviscurry, lohi wokkivihanneksilla, kalapuikot silakasta wasabikastikkeella ja kastikkeista lohi-wasabikastike.

Valmistusaineet

  • n. 700 g Kalaneuvos kirjolohi- tai lohifileetä
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 paksoita (tai 80 g pussi babypinaattia)
  • 2 rkl inkivääritahnaa
  • 1/2 ruukkua korianteria
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 8 dl kookosmaitoa
  • 1 ps (100 g) punaista thaicurrykastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 limetin puristettu mehu ja kuori

lisäksi:

  • 6 hengen annos keitettyä jasmiiniriisiä
  • 1,5 dl suolapähkinöitä
  • 2 limeä
  • mintunlehtiä

Kalapata aasialaisittain ohje

  1. Irrota kalasta nahka ja kuutioi kala.
  2. Ruskista kalakuutiot seesamiöljyssä, niin että pinta saa väriä.
  3. Hienonna salottisipulit ja valkosipulit.
  4. Leikkaa paksoin valkoset kantaosat lohkoiksi ja suikaloi lehdet. Hienonna korianteri.
  5. Kuullota wokissa öljyssä sipulit ja inkivääri.
  6. Kaada joukkoon kookosmaito ja lisää kaikki muut ainekset kalakuutioita, paksoin lehtiä ja korianteria lukuunottamatta.
  7. Anna padan kiehua 15 minuutin ajan. Lisää lopuksi kalakuutiot, paksoin lehdet ja korianteri.
  8. Koristele valmis pata mintunlehdillä, suolapähkinöillä ja limenlohkoilla.
  9. Tarjoa kalapata keitetyn jasmiiniriisin kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 433 g

Energia 763 kcal

Proteiini 29 g

Hiilihydraatit 27 g

Rasva 53 g

Tyydyttynyt rasva 30 g

Ravintokuitu 5 g

Suola 0.8 g

Sokeri 10 g

Kolesteroli 66 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit