Blinit

Annoskoko: n. 10 kpl 3 h 15 min

Arvio:

4.61

Blinit

Blinitaikina on kuohkeiden blinien salaisuus

Blinit ovat venäläisiä ohukaisia. Perinteisesti ne on valmistettu tattarijauhoon, mutta tässä reseptissä valmistamme blinitaikinan käyttämällä taikinassa myös trendikkäitä spelttijauhoja ja olutta. Tällä tavoin blinitaikinasta tulee kuohkea. Blinit itsessään eivät ole suuri makuelämys, mutta blinien täytteet tekevät niistä herkullisen kokonaisuuden.

Tällä reseptillä syntyy noin 10 bliniä, josta riittää 3-4 hengelle pääruoaksi. Alkuruoaksi riittää yksikin blini per ruokailija. Toki riippuen siitä, kuinka paljon täytteitä yhden blinin päälle kokoaa. Katso reseptivideo alta kuohkeiden blinien valmistamisesta ja valmista itse perässä.

Blinit reseptivideo

Mitä tarjota blinien kanssa?

Tässä blinireseptissä laitamme blinien päälle ylellistä muikun mätiä smetanan sekä punasipulin kera. Mäti, smetana ja punasipuli on erittäin klassinen makuyhdistelmä. Näillä täytteillä saat blineistä todella tyylikkäitä tarjottavia, esimerkiksi kuohujuoman kanssa osana uudenvuoden menua tai muun juhlan yhteydessä nautittavaksi.

Blinien täytteet voi valita myös paljon arkisemmiksi ja lompakkoa vähemmän rasittaviksi. Kalaneuvoksen kalatuotteista saat monia hyviä ideoita blinien päälle laitettaviksi tuotteiksi. Hyviä ehdokkaita ovat esimerkiksi muikun mätiä edullisempi kirjolohen mäti, silputtu savukirjolohi, savupippurimakrillifilee tai savusiika. Myös kylmäsavustettuja ja graavattuja kaloja voi kokeilla silputtuna blinien päällä.

Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä monipuolisia täytteitä, sisältäen myös kasvisvaihtoehtoja, ja tarjoilla ne kaikki pöytään kippoihin ruokailijoiden itse pöydässä annosteltaviksi. Tällä tavalla jokainen saa päällystää blinit juuri omilla suosikkimauillaan ja ruokailijat pääsevät kokeilemaan erilaisia uusia makuyhdistelmiä. Mäti kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää yhtenä elementtinä pöydässä, koska perinteisesti mäti (tai kaviaari Venäjällä) on klassinen makupari blineille. Mädin suutuntuma tuo myös mukavaa kontrastia blinien lettumaiselle koostumukselle.

Mäti ja blinit sopivat yhteen

Suomalaiset syövät mätiä vuoden aikana vain noin 100-150 grammaa henkilöä kohden. Tämä on melko vähäinen määrä, huomioon ottaen mädin sisältämät korkeat ravintoarvot. Mädit ovat erinomaisia omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä. Mädit sisältävät myös paljon proteiinia. Mäti on usein myös erittäin ekologinen valinta ruokapöytään. Blinit ovatkin erinomainen syy syödä mätiä hieman useammin.

Osasyy mädin vähäiselle syömiselle on sen korkeahko hinta. Kannattaa kuitenkin huomata, että pienestä määrästä mätiä saa saman määrän hyviä ainesosia kuin paljon suuremmasta määrästä monia muita ruoka-aineita. Joitakin saattaa ajatuksena inhottaa mädin syöminen, mutta kannattaa kokeilla asiaa ja päättää oma mielipide asiasta vasta sen jälkeen. Mädin saatavuus on rajattua vuodenaikojen mukaan. Paras mätikausi on vuodenvaihteen molemmin puolin. Mätiä on saatavissa toki myös pakasteena, jolloin sen säilyvyys on pitkä ja sitä pääsee nauttimaan kesäkaudellakin.

Kirkastetun voin valmistus

Kirkastettu voi valmistetaan siten, että ensin voi sulatetaan kattilassa. Sitten siitä ”kuoritaan” lusikalla päältä ”vaahto pois”. Tämän jälkeen voi kaadetaan varovasti johonkin toiseen astiaan, jotta ”sakka” voista jää kattilan pohjalle. Jäljelle jää kirkasta voita.

Valmistusaineet

blinitaikina:

 • 1,5 dl maitoa
 • 15 g tuorehiivaa (1/3 pkt)
 • 1 keltuainen
 • 2 dl tattarijauhoja
 • 1/4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
 • 1/2 tl suolaa
 • 3/4 dl huoneenlämpöistä olutta
 • 1/2 dl voisulaa
 • 1 valkuainen
 • kirkastettua voita paistamiseen

täytteet:

 • muikun tai kirjolohen mätiä
 • smetanaa
 • hienonnettua punasipulia

Blinit ohje

 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Vatkaa joukkoon keltuainen ja jauhot.
 2. Peitä taikinan astia liinalla tai kelmulla, kun laitat taikinan kohoamaan. Anna taikinan tekeytyä 2-3 tuntia.
 3. Lisää taikinaan suola, olut ja voisula.
 4. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele taikinan joukkoon.
 5. Paista taikinasta blinejä kirkastetussa voissa blinipannulla.
 6. Tarjoa blinien täytteet pöydästä annosteltaviksi tai täytä blinit valmiiksi.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 106 g

Energia 238 kcal

Proteiini 6 g

Hiilihydraatit 12 g

Rasva 17 g

Tyydyttynyt rasva 11 g

Ravintokuitu 1 g

Suola 0.6 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 96 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit