Kylmäsavulohta ja juustoa

Annoskoko: 6 15 min

Arvio:

5

Kylmäsavulohta ja juustoa

Kylmäsavulohta ja juustoa – yllättävä pikkusuolainen tarjottava juhliin

Oletko koskaan kokeillut yhdistää kylmäsavulohta ja juustoa? Kylmäsavukirjolohi ja juusto ovat maukas makupari, mikä soveltuu vaikka juhlien alkupalaksi tai pikkunälän taltuttajaksi. Kylmäsavukirjolohen raikas ja suolainen maku yhdistettynä täyteläisen hapokkaaseen juustoon yllättää juhlavieraat varmasti.

Nämä alkupalat valmistuvat helposti pienellä pilkkomisella ilman kypsennystä. Leikkaa vain juustosta ohuita viipaleita ja yhdistä ohuiden kylmäsavukirjolohisiivujen ja tillin kanssa ja valmista tuli! Nämä alkupalat voit valmistaa huoletta etukäteen valmiiksi odottamaan juhlavieraita. Juusto-kirjolohialkupalat voi halutessaan liittää yhteen cocktailtikuilla tai tarjoilla valmiina annoksina alkupalalautasilta.

Port salut -juusto sopii makupariksi suolaiselle kylmäsavukirjolohelle

Puolipehmeä, lehmänmaidosta valmistettu port salut on ranskalainen juusto. Port salut on trappistimunkkien alun perin kehittämä juustotyyppi ja sen ominaisuuksia ovat oranssi kuori sekä usein vahva tuoksu, joka voimistuu juuston vanhetessa, mutta ei vaikuta makuun. Juustona se on maultaan hieman hapan ja rakenteeltaan pehmeä.

Port salut -juuston voit tässä ohjeessa korvata esimerkiksi cheddar- tai goudajuustolla. Tätä alkupalaa riittää mainiosti pieni pala per henkilö ja sen seurana voisi hyvin tarjota esimerkiksi raikasta tammittamatonta valkoviiniä, kuplivaa kuohuviiniä tai vaikka vaaleaa lager-olutta.

Valmiit kylmäsavukirjolohisiivut ovat kiireisen kotikokin pelastus

Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohisiivut sopivat paitsi juhlien alkupalatarjottimelle, niin myös raaka-aineeksi nopeisiin arkiruokiin. Kylmäsavukirjolohesta valmistat esimerkiksi supernopean kirjolohipastan ja kalamunakkaan. Kylmäsavukirjolohesta saa valmistettua myös juhlavan kylmäsavulohikeiton. Kokeile kylmäsavukirjolohta myös suolaisissa piirakoissa ja vaikka pizzan päällä. Toki kylmäsavukirjolohisiivut ovat herkullisia ihan sellaisenaan ruisleivän päällä nautittuna!

Kalaneuvoksen kirjolohi kasvatetaan Suomessa ja Ruotsissa Nordic Troutin kalankasvattamoilla. Kalaneuvoksen merilohi on peräisin Norjan Lofooteilta tai Pohjois-Norjan kalakasvattamoilta. Nämä kaksi lohikalaa erottaa kaupassa useimmiten koosta – lohi on usein paljon kirjolohta suurempaa.

Lähes kaikki kaupoissa myytävät lohikala on kasvatettua. Iso ja hyvä syy tälle on villin lohen kantojen uhanalaisuus. Lohi on huomattavasti rasvaisempaa kuin kirjolohi. Rasvaisuus jakaa ihmisten mielipiteet. Useat ovat sitä mieltä, että lohi on maultaan liian rasvaista ja jopa ”vahvanrasvan” makuista. Rasvan johdosta myös lihan rakenne on erilaista.

Kirjolohi on kiinteälihaisempaa ja sitä pystyy leikkaamaan kypsänäkin. Kalaneuvoksen kylmäsavutuotteiden valikoimista löydät sekä kylmäsavukirjolohta, että kylmäsavulohta ja tähän ruokaan molemmat vaihtoehdot sopivat yhtä hyvin.

Valmistusaineet

  • 400 g vaaleaa juustoa, esim. Port Salut
  • 200 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta tai -lohta siivuina
  • tuoretta tilliä

Kylmäsavulohta ja juustoa ohje

  1. Leikkaa juusto kolmeksi levyksi kuin täytekakun pohjat.
  2. Asettele levyille kirjolohiviipaleita ja silputtua tilliä. Paina kerrokset yhteen.
  3. Leikkaa viipaleiksi ja aseta lautaselle.

Koristele lohiruusukkeella ja tillillä.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 104 g

Energia 309 kcal

Proteiini 26 g

Hiilihydraatit 0 g

Rasva 23 g

Tyydyttynyt rasva 13 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 1.7 g

Sokeri 0 g

Kolesteroli 73 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit