Uunilohipastan salaisuus on harissatahna
Pastaruokia on kehittynyt pastan historian eli satojen vuosien saatossa lukematon määrä. Niissä maistuvat niin kasvikset, liha, kana kuin kalakin. Reseptit vaihtelevat myös kastikkeen mukaan, ne voivat olla joko kermaisia tai tomaattisia ja joitakin pastoja nautitaan ilman erillistä kastiketta. Tässä reseptissä ei ole erillistä kastiketta, vaan ihana mehevyys tulee itse kalasta, maustetahnasta sekä oliiviöljystä. Näin pastaruoasta ei tule kuivaa.
Useimmat kalapastat tehdään joko kylmäsavusta, graavista tai lämminsavusta. Harvemmin pastaresepteissä käytettävä kala kypsennetään itse, useimmiten käytetään siis valmiiksi käsiteltyä kalaa. Vaikka tässä reseptissä kala kypsennetään itse, ruoka ei ole millään tapaa vaikeaa tai hidasta valmistaa. Sivuiltamme löytyy myös muita ihania pastareseptejä, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla, kuten graavilohipastaa, lohipastaa sekä kirjolohipastaa.
Tämän reseptin salaisuutena on harissatahna. Harissatahna on yksi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiön yleisimmistä maustetahnoista. Harissatahna on samaan aikaan tulinen ja pehmeä. Se sekoitetaan oliiviöljyyn, jolloin siitä tulee notkeampaa. Harissatahnassa maistuvat chili, paprika, erilaiset mausteet, kuten juustokumina ja korianteri sekä runsas valkosipulisuus. Harissa tuo ruokaa kuin ruokaan runsaasti tulisuutta, mausteisuutta ja hyvää makua, jonka vuoksi sillä onkin useita erilaisia käyttötapoja. Sitä käytetään niin ruoanvalmistuksessa kuin pöytämausteenakin. Sen voi valmistaa myös itse, mutta löytyy valmiina tahnana hyvin varustetuista kaupoista.
Lohipastan valmistus on vaivatonta
Uunilohipastan valmistus on yksinkertaisen helppoa ja siitä suoriutuu aloitteleva kokkikin. Tähän reseptiin sopii erinomaisesti kirjolohifilee, joka on vähärasvaisempaa kuin lohifilee. Reseptissä käytetään jonkin verran lisäksi oliiviöljyä, joten siitä ei tulee liian rasvaisen makuista kirjolohta käytettäessä. Suosittelemme tähän reseptiin pakattua kirjolohifileetä, joka on ruodotonta ja on valmis käytettäväksi sellaisenaan ilman käsittelyä. Pakattu kirjolohifilee on C-leikattua, mutta jos käytät jotain muuta leikkausastetta omaavaa kirjolohta, muistathan käsitellä sen niin, ettei siihen jää ruotoja. Tällaisia ovat mm. A- ja B-leikatut kirjolohifileet. Jos leikkuuasteet eivät ole tuttuja, niin kannattaa tutustua artikkeliimme lohen ja kirjolohen leikkausasteista.
Kirjolohifileen pinnalle levitetään ohjeen mukaan oliiviöljyyn sekoitettu harissatahna sekä mausteet. Tämän jälkeen se annetaan kypsyä uunissa noin 20 minuuttia. Samaan aikaan kun kala kypsyy uunissa, kiehuu pasta liedellä. Näin ne valmistuvat samaan aikaan, eikä kumpikaan mene ylikypsiksi. Kaikki ainekset mukaanlukien parmesanraaste sekä lehtipersilja sekoitetaan sopivan kypsän pastan joukkoon. Näin ihanan mausteinen sekä hieman tulinen uunilohipasta on valmis nautittavaksi. Kokonaisuudessaan tämän pastaruoan valmistukseen menee noin 40 minuuttia.
Vinkki! Voit myös tarjoilla harissalohen kokonaisena esimerkiksi riisin kanssa.