Graavikirjolohi-suupalat
Annoskoko: 10 suupalaa 15 min
Graavikirjolohesta valmistuvat herkulliset alkupalat
Graavikirjolohi-suupalat ovat mainio pikkusuolainen tarjottavaksi juhliin ympäri vuoden. Tuttu ja toimiva makupari, eli graavikirjolohi ja saaristolaisleipä, toimivat aina hyvin yhteen ja maistuvat kaikille. Mehevyyttä suupaloihin saadaan raejuustosta ja maustetusta tuorejuustosta syntyvästä levitteestä, jota sivellään leipäsille ennen graavikirjolohen ja koristeiden asettamista.
Nämä vastustamattoman herkulliset suupalat ovat varma valinta juhlaan kuin juhlaan. Olemme lisänneet tähän reseptiin videon, josta voit helposti seurata reseptiä vaikkapa keittiössä älypuhelimellasi.
Graavikirjolohi-suupalat – toimiva tarjottava vähillä raaka-aineilla
Graavikirjolohi-suupalojen valmistaminen on simppeliä. Pohjana toimii saaristolaisleipä, mutta myös mallasleipä, perunalimppu tai miksei ruisleipäkin sopivat käytettäviksi suupaloihin. Leivästä leikataan pyöreitä, suupalaksi sopivia kiekkoja. Tämä onnistuu helpoimmin esimerkiksi keksimuotin tai ohutreunaisen lasin avulla.
Päälle levitetään keskenään sekoitetut raejuusto ja tuorejuusto. Maukas levite syntyy, kun juustoksi valitaan valmiiksi maustettu tuorejuusto. Esimerkiksi piparjuuren tai wasabin makuinen tuorejuusto tuo napakkaa potkua suupaloihin siinä missä yrteillä maustettu tuorejuusto maustaa suupalat aromaattisemmiksi.
Suupalojen koristelussa saat vapaat kädet ja sorminäppäryydestä ei ole tässä puuhassa ainakaan haittaa. Graavikirjolohifileesiivuista pyöritellään napakoita, sieviä ruusukkeita, jotka asetellaan raejuusto-tuorejuusto-levitteellä valelluille leipäkiekoille. Päälle saa rouhaistaan reippaasti mustapippuria ja herkku viimeistellään pätkällä tuoretta ruohosipulia.
Soman lisän näihin graavikirjolohileipiin tuovat koristeeksi aseteltavat puolukat, jotka kannattaa ripotella leipien päälle vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät ne värjää suupaloja.
Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää tuoreiden puolukoiden sijaan pussissa myytäviä kotimaisista puolukoista tai mustikoista jauhettuja mainioita marjajauheita, jotka voi sekoittaa raejuusto-tuorejuusto-levitteen joukkoon. Näin saat suupaloihin vinkeän värin ja samat tuoreiden marjojen sisältämät lukuisat terveyshyödyt pelkästään yhdellä lusikallisella marjajauhetta.
Värikylläisiä marjajauheita voi hyödyntää myös muissa juhlapöydän graavikalatarjoiluissa. Muun muassa näyttävät mustikkagraavattu siika ja puolukkagraavattu kirjolohi ovat helppotekoisia alkupaloja, joiden ilmettä piristävät hienosti värikkäät marjajauheet.
Graavattu kala on merkittävä osa juhlien tarjoiluja
Mitä olisivatkaan juhlatarjoilut ilman graavattua kalaa? Graavikalaa uskaltaisi väittää jo erittäin perinteiseksi osaksi suomalaista juhlapöytää, sillä tätä herkkua löytyy niin joulun ajan tarjoiluista kuin muutenkin juhlista ympäri vuoden – joko sellaisenaan tai alkupalojen osana.
Parhaimmillaan graavikirjolohi on heti ostopäivänä, mutta säilyy avattuna kylmässä vielä pari päivää. Sellaisenaan käyttövalmiit graavikalatuotteet muuntuvat todella helposti osaksi alkupalatarjoiluja, kuten tässäkin reseptissä.
Valmistusaineet
- 10 viipaletta perunalimppua tai saaristolaisleipää
- 100 g tuorejuustoa, esim. piparjuurenmakuista
- 100 g raejuustoa
- 200 g Kalaneuvos graavikirjolohta siivuina
- 1 tl rouhittua mustapippuria
koristeluun:
- 1/2 dl puolukoita
- 5 vartta ruohosipulia
Graavikirjolohi-suupalat ohje
- Leikkaa leipä viipaleiksi ja edelleen 4 osaan. Leikkaa graavikirjolohiviipaleet 3-4 osaan ja pyörittele ruusukkeiksi.
- Sekoita tuorejuusto ja raejuusto. Voitele leivät juustolevitteellä ja asettele pinnalle graavikirjolohiruusuke.
- Rouhaise päälle mustapippuria ja koristele puolukoilla ja ruohosipulilla.
Vinkki: leiväksi sopii hyvin myös mallasleipä.
Yhteistyössä Elixirin, Sydänliiton ja Muurlan kanssa.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 73 g
Energia 130 kcal
Proteiini 8 g
Hiilihydraatit 13 g
Rasva 4 g
Tyydyttynyt rasva 2 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 0.4 g
Sokeri 3 g
Kolesteroli 17 mg
Saaristolaislimppu, maustettu sulatejuusto, graavikirjolohi (tai kylmäsavukirjolohi) tillin kera ovat pistämätön makuyhdistelmä?
Hieno suolaisen-makea yhdistelmä.