Paistettu kuha pannulla
Annoskoko: 4 30 min
Paistettu kuha pannulla – klassinen tapa valmistaa kuhaa
Paistettu kuha perunoilla on juhlaruokaa parhaimmillaan. Kuhan mieto ja maukas maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa yksinkertaisesti voin kanssa pannulla paistettaessa ja se ei kaipaa mausteekseen muuta kuin ripauksen suolaa. Voissa paistetun kuhafileen seurana maistuvat erinomaisesti muussatut kotimaiset puikulaperunat. Voit halutessasi viimeistellä annoksen sitruunan mehulla ja tuoreilla yrteillä. Tässä on kalaruoka suomalaiseen makuun.
Katso reseptivideo alta ja valmista perässä seuraillen!
Kuha on tuttu arvokala suomalaisessa ruokapöydässä
Kuhan liha on kypsänä koostumukseltaan valkoista ja kiinteää. Kuha on vähärasvainen kalalaji sekä siinä on verrattain vähän ruotoja. Kuha on Suomalaisissa ruokapöydissä arvostettu vaalealihainen kala, joka on miedon makunsa ansiosta monien ruokapöytien suosikki. Kalaneuvoksen valikoimiin kuuluvat sekä nahattomat, että nahalliset kuhafileet.
Nahallisen kuhafileen paistaminen eroaa hieman nahattoman kuhafileen paistamisesta siinä mielessä, että nahallista fileetä kannattaa paistaa suhteessa pidempään ensin nahkapuoli alaspäin. Lopputulos on molemmista fileistä herkullinen. Kalaneuvoksen kuhat pyydetään merestä Vaasan merialueelta ja Turun saaristosta ja sisämaasta mm. Lappajärvestä, Pirkanmaan Pyhäjärvestä, Kyrösjärvestä tai Lahden Vesijärvestä.
Kuhafilee kuuluu kalaraaka-aineiden ehdottomaan kärkijoukkoon. Kuhafileen maku on maukas, mutta mieto ja se soveltuu siitä syystä moniin eri ruokiin. Kokeile paistetun kuhan kanssa klassista hollandaisekastiketta (ohjeen kastikkeelle löydät paistettu siika -reseptistämme) tai valmista kuhan kaveriksi voi-yrttikastike kalan kastikkeet reseptiohjeestamme. Maistuva ruoka syntyy myös tarjoamalla paistettua kuhaa risottopedillä tai vaikka kermaisen pastan kanssa. Kuhan mausteeksi sopii erityisen hyvin myös Kalaneuvoksen Sitruunainen kalamauste.
Puikulaperuna – Lapin lahja perunan ystäville
Puikula on jauhoinen, vanha ruokaperunalajike, jonka maku kehittyy parhaaksi pohjoisen pitkässä päivässä. Mukulat ovat kooltaan melko pieniä, pitkulaisia ja käyriä. Malto on väriltään voimakkaan keltainen, keitettäessä hajoava. Sen laatu ja säilyvyys on erittäin hyvä. Puikulalla on EU:n hyväksymä suojattu alkuperänimitys: Vain Lapin maakunnan alueella tuotettua Puikula-perunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida ”Lapin Puikula”-nimellä.
Puikulaperunoita kokonaisena keittäessä kannattaa olla tarkkana, sillä peruna hajoaa herkästi, parhaan lopputuloksen saatkin höyryttämällä puikulat höyrykattilassa. Puikulasta valmistuu myös maukas perunasose. Jauhoisena lajikkeena puikula soveltuu erinomaisesti myös uunissa kypsennettäväksi joko kokonaisina tai vaikka puolitettuina ja öljy-mausteseoksessa marinoituina.
Katso myös vaihtoehtoinen, hieman monimutkaisempi ja samalla fiinimpi reseptimme paistetulle kuhalle; paistettu kuhafilee lipstikkamajoneesilla ja pikkelöidyllä ohrasalaatilla höystettynä.
Valmistusaineet
- 600 g Kalaneuvos kuhafileetä
- sormisuolaa
- mustapippuria
- voita ja öljyä paistamiseen
perunat ruskistetulla voilla:
- 12 puikulaperunaa
- 3 rkl ruohosipulisilppua
- 75 g voita
- ripaus sormisuolaa
koristeeksi:
- Kalaneuvos kirjolohenmätiä
- versoja
Paistettu kuha pannulla ohje
- Laita voi kattilaan hellalle kuumentumaan ja anna sen muuttua kullanruskeaksi.
- Kuori puikulat ja keitä niin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, että ne alkavat murentua.
- Silppua ruohosipuli. Suolaa ja pippuroi kuhafileet.
- Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois, murskaa perunat ronskiksi haarukalla. Seos saa jäädä reilusti kokkareiseksi.
- Kaada päälle ruskistettu voi, lisää ruohosipulisilppu sekä ripaus suolaa. Sekoita ja pidä lämpimänä.
- Paista kuhafileet pannulla molemmin puolin reilussa voi-öljyseoksessa kypsiksi.
- Kokoa annos lautasille. Koristele perunakeko kirjolohenmädillä ja ripota annoksen pinnalle versoja.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 377 g
Energia 556 kcal
Proteiini 33 g
Hiilihydraatit 28 g
Rasva 34 g
Tyydyttynyt rasva 17 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 3.6 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 183 mg
Kuha on ihan parasta.
Parasta ruokaa
Tosi hyvä ja helppo juhlaruoka
Itse laitan vielä raikkaan salaatin
Kuha on niiiin hyvää.
Tein äitienpäivä illalliseksi vaimolleni. Hyvää oli ja äitienpäivän arvoinen ateria. Kiitoksia ohjeesta!
Kalakauppiaani nosti filén vierestä kaksi ison lantin kokoista filén väristä mutta kiinteämpää palasta ja sanoi antavansa ne ylimääräistä. Mitä kohtaa kalasta ne ovat? Niitä jäikin sinne vielä pari.
jos ohjeessa on 600g kalaa ja ravintosisällössä on mainittu 377 g/annos, niin miten ne oikein täsmää, jos annoksia pitäisi olla 4 kpl?
jos ohjeessa on 600g kalaa ja ravintosisällössä on mainittu 377 g/annos, niin miten ne oikein täsmää, jos annoksia pitäisi olla 4 kpl?
Ilmeisesti siihen kuuluu myös perunat ja muut tilpehöörit?
Kiitos kommentista! Tähän on laskettu kaikki reseptin ainekset, myös perunat yms.
Terveisin,
Kalaneuvos