Halstrattu siika

Annoskoko: 4 25 min

Halstrattu siika

Halstrattu siika – mehevää kalaa grillistä

Halstrattu siika on kesäistä grilliruokaa parhaimmillaan. Vaikka kalan halstraaminen on äärimmäisen helppoa, on se harmillisen harvinainen tapa grillata kalaa. Halstraaminen on mukava tapa valmistaa kalaa grillissä, sillä halsterin ansiosta kala ei tartu grilliin ja se on helppo kääntää.

Halstraaminen vaatii kuumentamisen korkeaan lämpötilaan, jotta ruoan pinta ruskistuu nopeasti ja saa herkullisen paistopinnan. Kala säilyttää mehukkuuden ja samalla kalaan saadaan ihanan rapea kuori. Halstraaminen voidaan tehdä esimerkiksi paistinpannulla, grillissä ja sen on myös helppo valmistaa nuotiolla avotulella. Halstraamalla kalan hiiligrillissä tai avotulella saadaan kalaan herkullista savun aromia.

Ennen halstraamista ruoka voidaan maustaa suolalla, pippurilla ja muilla mausteilla lisäämään makua. Rasvaan, kuten voihin tai öljyyn, lisätään usein myös mausteita tai yrttejä, jolla kala voidellaan ennen grillausta.

On kuitenkin tärkeää olla varovainen halstraamisen kanssa, koska korkeat lämpötilat voivat aiheuttaa ruoan ylikypsyyden tai jopa palamisen, jos ruokaa ei valvota tarkasti.

Halstraamiseen sopivat kalat

Halstraamiseen voidaan käyttää mitä kaloja tahansa. Parhaiten halstraamiseen sopii rasvaisemmat kalat, jotka eivät tarraudu niin helposti kiinni halsteriin eivätkä kuivu. Niihin lukeutuvat esimerkiksi kirjolohi ja lohi. Kun haluat valmistaa kalan kokonaisena, on halstraaminen loistava vaihtoehto sen valmistamiseen. Silloin voit käyttää myös hieman pienempiä kaloja, kuten ahventa ja silakkaa. Jos käytät kirjolohta tai lohta, ne yleensä halstrataan joko yhtenä fileenä tai kahtena fileenä lihapuolet vastakkain.

Tässä reseptissä on käytetty halstraamiseen kokonaista siikaa. Se on maultaan hyvin täyteläinen, eikä vaadi seurakseen kovinkaan ihmeellisiä mausteita. Usein pelkkä suola ja pippuri riittää. Kun kala kypsennetään nahkoineen, saa kala myös täyteläistä makua siitä. Kun kypsennät nahan oikein rapeaksi, voi sen nauttia myös huoletta.

Voit käyttää mausteena mustapippurin ja suolan ohella sitruunaa sekä tilliä. Nämä ovat hyvinkin tavanomaisia aineksia kalan maustamiseen. Sitruuna antaa ihanaa mehukkuutta ja suolaisuuden makua kalaan. Osa sitruunoista käytetään kalan maustamiseen ja loput grillataan jokaiselle syöjälle.

Ennen kypsentämistä, tulee kala pyyhkiä kuivaksi ja öljytä kalan nahka sekä halsteri tarttumisen estämiseksi. Huomioithan, että kala kypsyy hyvinkin nopeasti. Keskikokoinen siika kypsyy helposti alle kymmenessä minuutissa kalan paksuudesta ja koosta riippuen, joten kannattaa olla tarkkana etti kala kypsy liikaa.

Halstrattu siika nautitaan hyvässä seurassa grillatujen sitruunoiden, keitettyjen uusien perunoiden ja salaatin kera.

Valmistusaineet

 • 1 keskikokoinen siika (n.600 g)
 • 1 tl suolaa
 • 1/4 tl mustapippuria
 • 3 sitruunaa
 • 1 tillinippu
 • 2-3 rkl oliiviöljyä

Halstrattu siika ohje

 1. Pyyhi kala kuivaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Voitele halsteri kevyesti öljyllä.
 2. Viipaloi yksi sitruuna ja leikkaa loput sitruunat puoliksi. Leikkaa tillinippu puoliksi ja täytä kala sitruunalla ja tillillä.
 3. Valuta öljyä kalan pinnalle.
 4. Grillaa jokaiselle ruokailijalle puolikas sitruuna leikkauspinta alaspäin.
 5. Grillaa kalaa halsterissa noin 5-8 minuuttia siian paksuudesta riippuen.
 6. Tarjoa uusien perunoiden, grillattujen sitruunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 252

Energia 263 kcal

Proteiini 31 g

Hiilihydraatit 1 g

Rasva 14 g

Tyydyttynyt rasva 2 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 4.3 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 74 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *