Kala tekee hyvää!

Kala on terveellistä ravintoa

Kala on terveellistä ravintoa
Kalan sisältämiä ainesosia. Lähde: THL
  • Ruokaviraston suosituksen mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa
  • Kala sisältää paljon proteiinia, joka on biologiselta arvoltaan yhtä hyvää kuin lihan proteiini
  • Rasvaiset kalat sisältävät paljon hyvää pehmeää rasvaa eli tyydyttymättömiä rasvahappoja, mukaan lukien omega-3-rasvahappoja
  • Kala sisältää D-vitamiinia ja B-12-vitamiinia
  • Kalasta, etenkin merikaloista, saa jodia
  • Kalasta saa rautaa. Raudan määrä on hieman vähäisempi kuin lihan rautapitoisuus, mutta kalan rauta on hyvin imeytyvää hemi-rautaa
  • Kalasta saa seleeniä
Kalaneuvos logo väliviivalla

Kala on ympäristöystävällinen proteiininlähde

Kala on ympäristöystävällinen proteiininlähde
Kalaneuvos logo väliviivalla

Kirjolohen kasvatuksen ja lihantuotannon tehokkuuslukuja

Kalankasvatuksen tehokkuuslukuja
Kalaneuvos logo väliviivalla

Kalatalouden elinehto on hyvinvoiva Itämeri

  • Kotimainen kirjolohi on ollut vuodesta 2014 WWF:n kalaoppaassa vihreiden kalojen listalla.
  • Maa- ja metsätalousministeriön ja Suomen kalataloustoimialan Kansallinen vesiviljelystrategia 2022 tähtää elinkeinon toimintaedellytyksien parantamiseen ja Itämeren tilan kohentamiseen.
  • Kalankasvatus lähestyy 100 %:sta kiertotaloutta.
Kalankasvatuksen päästöt
Kalaneuvos logo väliviivalla

Kalankasvatuksen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on häviävän pieni

Kalankasvatuksen ravinnekuormitus
Kalaneuvos logo väliviivalla

Tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan suomalaisten lautaselta

Tuontikalan suhde kotimaiseen kalaan
Kalaneuvos logo väliviivalla

Vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista

90 %
suomalaisista syö kalaa ja kala on aina kuulunut suomalaisten ruokapöytiin.

81 %
haluaa syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta esteeksi muodostuu kotimaisen kalan hinta ja saatavuus.

Vain
20 %
suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista, sillä kotimaisen kalan saatavuus on vähäistä.

Vain
30 %
suomalaisista syö kalaa suositusten mukaisesti, eli vähintään kaksi kertaa viikossa.

Kalaneuvos logo väliviivalla

Kotimaisen kalan saatavuuden turvaaminen

  • Suomalaiset haluavat syödä kotimaista kalaa, mutta vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista.
  • Kotimaisen kalan käyttö on romahtanut vaikka kalan kysyntä on kaksinkertaistunut.
  • Kalatalouden tuotto ja työpaikat virtaavat ulkomaille, samoin yritysten omistus.
  • Suomella on erinomaiset olosuhteet kestävään kalankasvatukseen.
  • Kalankasvatus- ja jalostuselinkeinon edellytyksiä on parannettava: luvitus, verotus, koulutus

Kasvavaan kysyntään vastataan tuontikalalla

  • Kalan kysyntä on Suomessa kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana.
  • 1990-luvun alussa Suomessa kasvatettiin 20 miljoonaa kiloa lohikalaa.
  • Nykyisin Suomessa kasvatetaan enää noin 12 miljoonaa kiloa kirjolohta vuodessa.
Kalaneuvos logo väliviivalla

Maapallon pinta-alasta 70 % on vettä, vain 2 % ruoastamme tulee merestä

Elintarvikkeet merestä ja maalta

Lähde: Marine Harvest

Kalaneuvos logo väliviivalla

Kalankasvatus- ja jalostuselinkeinon edellytyksiä on parannettava

Teesit:

  1. Johdonmukaistetaan kalankasvatuksen lupakäytäntöjä.
  2. Lisätään kalanviljelyä valtion merialueilla sinisen biotalouden tavoitteiden ja Metsähallituksen uuden lainsäädännön mukaisesti.
  3. Kohdellaan kalataloutta tasavertaisesti muun ruoan alkutuotannon kanssa.
  4. Siirretään kalanviljely alempaan sähköveroluokkaan ja tehdään TEM:n yritystuet helpommin kalanjalostuksen ja kalakaupan saavutettaviksi.
  5. Huolehditaan kalankasvatusalan koulutusmahdollisuuksista.